15 °

max 15 ° / min 7 °

Petak

26.04.

15° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

24° / 14°

Srijeda

01.05.

21° / 14°

Četvrtak

02.05.

17° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Porfirije: Nadam se da Vaseljenska patrijaršija neće dodijeliti autokefaliju Crkvi u Crnoj Gori

Religija

Comments 19

Porfirije: Nadam se da Vaseljenska patrijaršija neće dodijeliti autokefaliju Crkvi u Crnoj Gori

Autor: Antena M

  • Viber

 Priredio: Vladimir Jovanović

 Porfirije Perić u prvome intervju u svojstvu patrijarha SPC je saopštio da će nastaviti kurs podrške Ruskoj crkvi, koja je stupila u raskol s Vaseljenskom patrijaršijom, kao i da se protivi dodjeljivanju autokefalije za crkve u Crnoj Gori i Makedoniji:

 „Smatramo da u ovom trenutku, kada je riječ o postupcima Carigradske patrijaršije u Ukrajini, to nije u skladu s predanjem Crkve. I u tom smislu, ako hoćete, možemo reći da smo na strani Ruske crkve. Zapravo, mi smo na strani poretka i na strani kanona. I tu je, zapravo, Ruska crkva obespravljena", kazao je Porfirije za državnu Radio-televiziju Srbije (RTS).

 Na primjeru Pravoslavne crkve Ukrajine, koja je početkom 2019. dobila tomos o autokefaliji od Vaseljenske patrijaršije, „presedan je napravljen”, tvrdi voditeljka RTS-a, upitavši Porfirija:

 „Imate li bojazni, da bi, poslije Kijeva, mogla da se dodijeli autokefalnost drugim crkvama koje to zatraže – Makedonskoj ili Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi?”

 „Nijesam prorok”, rekao je Porfirije, „ali nekako se nadam da zaista do sličnih postupaka, koje smo već viđeli kad je riječ o postupku u Ukrajini, neće doći. Očigledno je da je to izazvalo velike potrese u odnosima između pomjesnih crkava i da će to biti lekcija koja će otrijezniti sve. Naravno, kad se pojave problemi, moramo razgovarati i ostaviti, ne vremenu našem, nego vremenu Božijem, da se uspostavi poredak”.

 Ukrajinska vjerska analitičarka Tatjana Derkač piše:

 „Pročitala sam intervju s novim patrijarhom srpskim Porfirijem. Poenta je: Mi smo u principu ne protiv autokefalnosti Ukrajinske crkve, ali smo uvijek na strani kanona. Standardan odgovor iz TV sapunica: ‘Mi smo za sve dobro i protiv svega lošega’. Ali to nije dovoljno”.

 „Ove ili slične izjave se kao bumerang mogu vratiti onima koji su ih poslali”, tvrdi Derkač.

 Makedonski portal „Religija” navodi:

 „Analizirajući Porfirijeve stavove o makedonskom crkvenom pitanju i ulozi Vaseljenske patrijaršije, za koju tvrdi da podriva jedinstvo pravoslavlja i otvoreno podržava Rusku crkvu u slučaju Ukrajine, lako je zaključiti da SPC i novi patrijarh nema želje da riješi problem, već im je naprotiv u interesu da to pitanje održi što je duže moguće, nadajući se da vrijeme djeluje u korist SPC”.

 „Vaseljenska patrijaršija je pokrenula pitanje Makedonske crkve, ono je na stolu, ali je posljednjih mjeseci čekala izbor novoga patrijarha. Sada je sve jasnije”, navodi „Religija”.

 SPC je tomos o autokefaliji od Vaseljenske patrijaršije dobila 1922, a u njemu je napisano da kanonska jurisdikcij SPC obuhvata teritorije sada nepostojeće Kraljevine SHS, uključujući Crnu Goru i Makedoniju.

 U tomosu iz 1922. na dva se mjesta pominje autokefalna Crnogorska pravoslavna crkva tj. njezino „ujedinjenje” u SPC.

 Kanonski poredak Istočno-pravoslavne Crkve propisuje da se crkvene administrativno-upravne granice neke pomjesne crkve moraju poklapati s državnim granicama.

 Vaseljenska patrijaršija, prihvatajući početkom 2020. godine da razmatra crkveno pitanje u Makedoniji – kroz apelaciju („žalbeni postupak”, ili ekliton - ἐκκλήτου) za makedonski klir – započela je opovrgavanje ili reviziju svoga tomosa za SPC iz 1922. godine.

Komentari (19)

POŠALJI KOMENTAR

BMX

Nažalost, novi Patrijarh ovom izjavom samo potvrdjuje kontinuitet agresivne, kolonijalistickih i pseudoimperijalnih težnji za dominacijom Srbije i SPC na Balkanu. Oni su dio problema i nisu dio rjesenja

ZORO

@RIŠNJANIN Jesi li ukucao Porfirije ili Portirije?

2021.

Vaseljenska patrijaršija ima samo da CG vrati oteto i vratiće. SPC i Srbija, toliko je zla nanijela okolnim zemljema, a uvijek izlazila poražena, da bi iznova kidisala u osvajačkim željama. Danas razgolićena, biće gdje pripada - zadrzati svoju prelijepu zemlju i razvijati je, a ugasiti mržnju