11 °

max 16 ° / min 7 °

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

22° / 13°

Srijeda

01.05.

19° / 14°

Četvrtak

02.05.

19° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Ustoličen arhijerej br. 2 Vaseljenske patrijaršije – mogući nasljednik Vartolomeja

Religija

Comments 0

Ustoličen arhijerej br. 2 Vaseljenske patrijaršije – mogući nasljednik Vartolomeja

Autor: Antena M

  • Viber

Piše: Vladimir Jovanović

U katedrali Mitropolije Halkidona u Istanbulu danas je intronizovan (ustoličen) novi mitropolit halkidonski Vaseljenske patrijaršije Emanuil Adamakis (63).

Ceremonijal je obavljen u prisustvu Njegove Svesvetosti Vaseljenskoga Patrijarha Vartolomeja i brojnih arhijereja Vaseljenske patrijaršije.

Među gostima su bili predstavnici Aleksandrijske i Jerusalimske patrijaršije, Pravoslavne crkve Ukrajine, sveštenstvo i mirjani, diplomate, predstavnici grčke vlade, turskih vlasti i drugi.

Novi mitropolit hlkidonski, služio je prethodno kao mitropolit galski (Francuska) 17 godina.

On je odigrao važnu ulogu u jesen 2018. kada je bio glavni zastupnik (egzarh) Vartolomeja u Ukrajini u toku operativnih priprema za osnivanje nove Pravoslavne crkve Ukrajine (PCU), koja je početkom 2019. dobila tomos o autokefaliji.

Takav rasplet višedecenijskoga ukrajinskoga pitanja izazvalo je radikalni revolt Ruske crkve koja je prekinula evharistijsko i kanonsko jedinstvo s Vaseljenskom patrijaršijom, potom i s Aleksandrijskom, te s Grčkom i Kiparskom crkvom koje su takođe priznale PCU.

„Emanuil Adamakis, koji je rodom s Krita, dobio je ne samo titulu drevnoga mitropolita halkidonskoga, već i mjesto broj dva u ‘organizacionoj šemi’ prestoljâ Vaseljenske patrijaršije”, navodi portal „Orthodox Times”.

Mitropolija Halkidona, kojom sada upravlja Emanuil, nalazi se u azijskome dijelu savremenoga Istanbula.

U Halkidonu je godine 451. održan IV Vaseljenski sabor.

Prisustvo današnjoj ceremoniji grupe arhijereja iz Jerusalimske patrijaršije otvara perspektivu skoroga prznanja autokefalije Pravoslavne crkve Ukrajine od strane ovoga drevnoga prijestolja hrišćanstva.

Na drugoj strani, uočljivo je odsustvo predstavnika Crkve Srbije.

Mitropolit Emanuil je bio u delegaciji Vaseljenske patrijaršije koja je u jesen 2019. pokušala da u Beogradu s vrhom SPC, na čelu s bivšim ptrijarhom Irinejem Gavrilovićem, pokrene dijalog o stratusu Makedonske pravoslavne crkve – Ohridske arhiepiskopije.

Teritorija Makedonije, kao i Crne Gore, nalazi se u kanonskoj jurisdikciji SPC na temelju tomosa o autokefaliji koji joj je 1922. odobrila upravo Vaeljenska patrijaršije.

Amfilohije Radović je oštro protestovao kada je u maju 2019. Emanuil načelstvao liturgijom u Kijevu u kojoj je sasluživao Boris Bojović, sadašnji episkop ostroško-nikšićki Crnogorske pravoslavne crkve.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR