19 °

max 25 ° / min 15 °

Subota

18.05.

25° / 15°

Nedjelja

19.05.

25° / 18°

Ponedjeljak

20.05.

26° / 17°

Utorak

21.05.

26° / 17°

Srijeda

22.05.

21° / 15°

Četvrtak

23.05.

23° / 14°

Petak

24.05.

25° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Joanikije za SPC raskolnik? Kršten 1982. u Makedonskoj pravoslavnoj crkvi

Religija

Tag Video
Comments 0

Joanikije za SPC raskolnik? Kršten 1982. u Makedonskoj pravoslavnoj crkvi

Autor: Antena M

  • Viber

Piše: Vladimir Jovanović

Jovan Mićović (62), potonji episkop Joanikije, kršten je u Makedonskoj pravoslavnoj crkvi. Mićović decenijama ovaj podatak skriva od javnosti.

SPC od 1967. smatra Makedonsku crkvu za RASKOLNIČKU. Najmanje još dvojica aktuelnih episkopa SPC, koji su poput Joanikija nedavno bili kandidati za patrijarha Srbije, takođe su kršteni od „makedonskih rakolnika”.

Kako je „Antena M” ranije objavila, Stefan Sandžakoski (64), sada klirik Makedonske pravoslavne crkve i vanredni profesor Teološkoga fakulteta u Skoplju, bio je Joanikijev kum na krštenju.

Petar Karevski (74), mitropolit prespansko-pelagonijski i portparol Sinoda Makedonske pravoslavne crkve nedavno je za TV „Alfa” iz Skoplja potvrdio da je Mićović vjerovatno u grupi mladića koje je lično krstio 1982. u manastiru blizu Prilepa, kada je u Makedoniji održan jedan omladinski skup.

Na tom skupu je bio i Mićović, ondašnji 23-ogodišnji student Filozofskoga fakulteta u Beogradu. Mićović te studije nikad nije završio. On se nije krstio ni u rodnome Velimlju, ni u Beogradu tokom studija, nego u Makedoniji – kod „raskolnika”.

Makedonski portal „Religija” nedavno je, takođe, pisao da je Mićović, ne samo kršten tek kao odrastao čovjek, nego da se to desilo „1982. godine tj. u vrijeme kada je SPC prekinula komunikaciju (liturgijsku zajednicu) s Makedonskom crkvom i proglasila makedonske episkope raskolnicima”.

„Vidite, to je bilo za vrijeme Jugoslavije”, kazao je mitropolit Petar Karevski za TV „Alfa”. „Bio je jedan skup omladine iz Jugoslavije, bilo je prisutno mnogo mladih sa svih strana. I bili su oduševljeni onim što se zbiva u manastiru Treskavec – manastiru Svete Bogorodice”.

„Ustanovilo se da mnogi od tih mladih nijesu bili kršteni, pogotvo iz Crne Gore, tamo je komunizam imao mnogo uticaja. I nekolicina su izrazli želju da se krste. Mislim da je među njima i sadašnji episkop nikšićki Joanikije koji ima veliki ugled u SPC”.

   

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR