16 °

max 16 ° / min 6 °

Subota

20.04.

16° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 7°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 8°

Utorak

23.04.

13° / 10°

Srijeda

24.04.

12° / 9°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Petak

26.04.

16° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Vučić i BIA režiraju (ne)izbor Joanikija

Religija

Comments 6

Vučić i BIA režiraju (ne)izbor Joanikija

Autor: Antena M

  • Viber

Piše: Vladimir Jovanović

I posljednji skeptici ovih su dana suočeni s mnoštvom dostupnih činjenica da je Crkva Srbije kvazireligiozni instrument kojim upravlja politika, tj. da sada glavne poluge za daljinsko upravljanje ima Aleksandar Vučić.

I „ozbiljni” beogradski mediji više ne nalaze oportunim da svoje čitaoce smaraju lažibajkama da se u Crkvi Srbije postupa i odlučuje na temelju dogmatike, eklisiologije i kanona, nego se umjesto blagodati Svetoga duha tu rukovode sekularističkim nalozima. Konačno, pominju i diskretni suport Vučićeve tajne službe – BIA.

Srpski list „Politika”, uvijek režimsko glasilo, jutros piše da „pouzdana saznanja” kako će novi mitropolit crnogorsko-primorski biti izabran već drugoga radnoga dana zasijedanja Arhijerejskoga sabora, a što se nije desilo, pa brojni napisi da je jedini kandidat za to mjesto episkop Joanikije Mićović, otvorena politička podrška koju je Mićoviću „u ime naroda Crne Gore” pružio Zdravko Krivokapić, kako se navodi, „za posljedicu će imati da NAJVJEROVATNIJE novi mitropolit crnogorsko-primorski NEĆE BITI IZABRAN”.

Drugi srpski list, „Danas”, blizak opozicionom političaru Draganu Đilasu, tvrdi da se „izbor mitropolita crnogorsko-primorskoga pretvorio u crkveno-politički TRILER” i da je u toku „OPŠTI RAT u Arhijerejskome saboru”.

„Pitanje ko će naslijediti Amfilohija moralo je biti glavna saborska tema, ali se nije očekivalo da će se pretvoriti u filmski sukob, na čijoj bi REŽIJI pozavidjela i BIA, koja, kako se spekuliše, ovih dana BUDNO PAZI na glavnoga kandidata – Joanikija Mićovića”.

„Antena M” je juče uočila da Mićović s drugim srpskim episkopima NIJE bio na ručku kod Aleksandra Karađorđevića.

Neuobičajeno za zasijedanja Arhijerejskoga sabora Crkve Srbije, osobito nakon nedavno saopštene izjave Porfirija Perića da neko vrijeme neće davati intervjue i izjave za medije – osim za velike crkvene praznike, kao i zbog upozorenja srpskim arhijerejima da tokom zasijedanja ne daju izjave ili informacije medijima „iz pouzdanih izvora”, juče se, navodno, oglasio Mićović. U izjavi mediju bliskom srpskim službama povodom nepotpisivanja Temeljnoga ugovora napao je Krivokapića, dajući indirektno podršku DF-u.

Podgorički portal „Vijesti” juče tvrdi da su pokušali da na poznate telefonske brojeve stupe u kontakt i provjere vjerodostojnost te izjave – no Mićović im se NIJE JAVIO.

Poratl „Vidovdan” piše da je „skandal koji je premijer Krivokapić priredio u Patrijaršiji samo nastavak procesa CRKVENOGA ODVAJANJA”.

„Krivokapić je kriv, koliko i svi ostali, jer ako bez emocija i racionalno gledamo, možemo da uvidimo da su čitav niz izjava, događaja i postupaka koje je recimo Amfilohije radio posljednjih 20 godina, takođe dio velikoga mozaika: komično skupljanje crkvenih titula koje ’vuku’ ka autonomiji, Egzarh, Arhiepiskop, potom manje smiješnog stvaranja Episkopskog savjeta, koji se ponašao kao autonomni Sinod u odnosu na ostatak SPC”.

„Nije jasno da li je episkop Joanikije žrtva ili saučesnik”, piše „Vidovdan” i dodaje da se „za sada pokazao Joanikije da je dosljedan učenik Amfilohija, jer na dnevnoj bazi imamo red pogrešnih izjava, red suza i emocionalnih ucena, red ljutnje, red kletvi, red srbovanja, red slona u staklenoj radnji”.

Na drugoj strani, budući da je Mićović administrator Mitropolije crnogorsko-primorske, dva sajta ove eparhije Crkve Srbije su dosad uredno prenosili svaku njegovu izjavu, ali to sada NIJE SLUČAJ.

Službeni sajt Mitropolije crnogorsko-primorske (mitropolija.com) do jutros NIJE PRENIO jučerašnju izjavu pripisanu Mićoviću uperenu protiv Krivokapića.

Mićovića nije prenio ni portal „Svetigora”, ali jeste u skraćenoj verziji Krivokapićevu naknadnu izjavu. „Svetigora” je, naime, CENZURISALA Krivokapića u dijelu izjave u kojem proziva Andriju Mandića i DF, ali, indirektno i vlast Aleksandra Vučića.

U patetičnom obraćanju, Krivokapić tvrdi da se navodno odupire „prema nametanju igre koja vuče konce van Crne Gore i van SPC”, a da „u pozadini toga, to narodu Crne Gore sada otvoreno govorim, jednu od glavnih uloga igra upravo lider DF-a, Andrija Mandić, koji je direktno i lično vršio pritisak da se IZBOR MITROPOLITA ODGODI do rekonstrukcije Vlade”.

Kako smo izvijestili, izričito je ALEKSANDAR VUČIĆ obećao Joanikiju Mićoviću da će DOBITI ČIN MITROPOLITA – uslov je da „ODRADI” Krivokapića, najprije da ga privoli da odmah potpiše Temeljni ugovor, a potom ga uz asistenciju DF-a u pogodnome trenutku sruši s vlasti.

Mićović je zaista prekjuče bio na telefonskom on-lajnu sa Podgoricom, urgirajući da Krivokapić doputuje u Beograd, etc.

S tim u vezi, procijenite: u kakvoj je SVE OVO vezi sa soteriološkom misijom Svete Pravoslavne Crkve i učenjem vaskrsloga Hrista po kojem je „On glava tijela Crkve“ (Kol. 1, 18).

Komentari (6)

POŠALJI KOMENTAR

Sla

@Mina Svuda ga ima,hvala Bogu,i uvijek se s pažnjom prate njegova nadahnuta i velikoumna izlaganja

Katunjanin

O jadu se zabavio kako da iznivelise nekontrolisano visok racun dje se bahatio u Cetinjskoj Bogosloviji ,sto mu je Amfi omogucavao .Polaanje racuna Vucicu je neka druga prica ...

nenad_mne

@Mina , našla mu, crkvena komisija, nepravilnosti pa mu "rektorat" izmiče!