12 °

max 19 ° / min 11 °

Subota

04.05.

19° / 11°

Nedjelja

05.05.

21° / 12°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 12°

Utorak

07.05.

21° / 13°

Srijeda

08.05.

23° / 14°

Četvrtak

09.05.

18° / 14°

Petak

10.05.

20° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Daka raspalio po Crkvi Srbije: Uništili ste Amfilohijevo naslijeđe, odgovaraćete pred Bogom!

Religija

Tag Gallery
Comments 8

Daka raspalio po Crkvi Srbije: Uništili ste Amfilohijevo naslijeđe, odgovaraćete pred Bogom!

Autor: Antena M

  • Viber

Piše: Vladimir Jovanović

Miodrag-Daka Davidović, političar, biznismen, početkom 1990-ih policijski rukovodilac u Nikšiću, a u potonja vremena i klasik svetosavlja, nakon informacije da je Gojko Perović prekjuče odlukom Porfirija-Prla Perića smijenjen sa funkcije „rektora” bogoslovije na Cetinju, objavio je da ga brojni sveštenici Crkve Srbije (SPC) u Crnoj Gori na društvenim mrežama blokiraju i brišu iz prijatelja.

„Sve što je mitropolit Amfilohije gradio su UNIŠTILI i DEGRADIRALI, a od 30 godina njegova naslijeđa sve su RASTOČILI", poručio je Davidović.

Kako prenosi portal „Dan”, Davidović saopštava:

„Blokiraju me sveštenici, brišu me iz prijatelja, tobože vjernici, koji o vjeri i o Crkvi pojma nemaju. Što je sljedeće, hoćete li da me isključite iz Crkve?”

„Glas istine u meni da isključite nećete. I NE ZOVITE ME NA POSLUŠENJE”, veli Davidović, koga su u ovdašnjim eparhijama Crkve Srbije, do juče, slavili i odlikovali kao „NAJVEĆEGA KTITORA”.

Sveštenik Zoran Đurović, najžešći Amfilohijev kritičar iz srpske jerarhije – a pokojnoga mitropolita crnogorsko-primorskoga je optuživao da navodno inklinira ka autokefaliji eparhija u Crnoj Gori – nedavano je odlukom Porfirija-Prla Perića postavljen za duhovnika usred Beograda, ali i u Informativnu službu Patrijaršije Srbije (link dolje). Miodrag-Daka Davidović to komentariše:

„Da ćutim, neću. Đurović vam je dostojan i nepogrješiv, a Gojko Perović nedostojan?”

Tvrdi da Crkvu Srbije kontroliše Aleksandar Vučić:

„Amfilohije mu (Vučiću) zabrani da dolazi u Crnu Goru, kad Amfilohije umrije – vi ga dovedoste. I nemojte narod da optužujete za podjele i raskole, jer podjele u politici prave političari, a u Crkvi velikodostojnici. I ne svaljujte ovo na narod, ovo ste vi uradili i vi odgovarajte Bogu kako je ko radio”.

Dozvolu ili tačnije blagoslov Vučiću da jesenas prisustvuje Amfilohijevoj sahrani u Podgorici je dao tadašnji administrator eparhije crnogorsko-primorske Joanikije Mićović. Međutim, Vučiću nije odobreno da se govorom obrati okupljenima.

Daka Davidović je zimus organizovao i finansirao Mićovićevu predizbornu turneju i lobiranje u srpskome episkopatu i medijima da ga u Beogradu izaberu za patrijarha Srbije.

Međutim, kada je na izboru Sabora Crkve Srbije propao još u prvome krugu, Mićović se ubrzo javno distancirao od Davidovića u uspješnom „pokajničkom” nastojanju da, uz prethodno obavezni Vučićev „amin”, par mjeseci docnije, postane mitropolit crnogorsko-primorski.

***

U međuvremenu, tek nakon što je „Antena M” prenijela riječi Miodraga-Dake Davidovića – koje je, napominjemo, još sinoć objavio portal „Dan” – na njegovome profilu na društvenim mrežama se kasnije danas pojavilo sljedeće saopštenje:

„Ja, Miodrag Daka Davidović, se ovom prilikom ograđujem od svake odgovornosti za sadržaj koji je objavljen juče na ovoj stranici. To nije moj već nažalost lični stav jednog od pojedinaca koji je imao pristup ovoj stranici i bez loše namjere iznio svoje mišljenje kroz tekst izvijesnog Lazara Vujovića koji je citirao. Kao što sam više puta ranije naveo, neću se miješati u kadrovska i personalna rješenja unutar Crkve i smatram da to nije moja obaveza niti sam toga kao njen prijatelj dostojan”.

.

 

Komentari (8)

POŠALJI KOMENTAR

Veljo

Sad znam zasto je Daka isao kod Draginje sa cvijecem. On bi da predje u nasu CPC.

Naroz

Nego Daka, kako to da se ne miješate u kadrovska i personalna rješenja unutar SPC, kada ste Joanikija vodali par mjeseci od popa do popa, od Banja Luke do Beograda, lobirajući za njegovu kandidaturu? To nije miješanje?