27 °

max 27 ° / min 14 °

Ponedjeljak

29.04.

27° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 12°

Srijeda

01.05.

23° / 15°

Četvrtak

02.05.

18° / 13°

Petak

03.05.

15° / 10°

Subota

04.05.

16° / 9°

Nedjelja

05.05.

18° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
I Kačavenda bi da ustoliči Joanikija

Religija

Tag Video
Comments 0

I Kačavenda bi da ustoliči Joanikija

Autor: Antena M

  • Viber

Piše: Vladimir Jovanović

Umirovljeni episkop zvorničko-tuzlanski Crkve Srbije (SPC) Vasilije Kačavedna raspitivao se u Patrijašiji Srbije za dozvolu da prisustvuje ustoličenju Joanikija Mićovića – potvrđeno je „Anteni M” iz više izvora.

Kačavenda (82) je u proljeće 2013. samo umirovljen, ali je ostao dio episkopata Crkve Srbije uprkos više optužbi za pedofiliju i seksualno zlostavljanje đece; zatim, urpkos dokazanim homoseksualnim aktivnostima – nespojivim sa crkvenim dogmatima. Postoje i tvrdnja o zataškavanju okolnosti smrti mladića Milića Blažanovića u jednome manastiru koji je bio pod Kačavendinom jurisdikcijom.

Međutim, Patrijaršija Srbije je kao glavne razloge penzionisanja Kačavende potencirala „zdravstvene probleme”.

Još kao đakon, Kačavenda je bio saradnik UDBE MUP-a SR Bosne i Hercegovine, pod imenom „Pablo”. Ocijenjen je, prema objavljenim arhivskim dokumentima tajne službe, kao pouzdan saradnik, a osnov njegova angažovanja za potrebe UDBE je kompromitirajući materijal.

Interesantno, Kačavenda je bio prisutan 30. decembra 1990. kada je u Cetinjskome manastiru ustoličavan Amfilohije Radović.

Kačavenda je desetine puta boravio kod Amfilohija, raznim povodima, a tvrdi se da je izdašno novčano donirao Mitropoliju crnogorsko-primorsku.

Osim toga, Kačavenda je 2006. godine, ispred Sinoda Crkve Srbije, potpisao akt u kojem se tvrdi da je Amfilohiju dodijeljena titula arhiepiskopa cetinjskoga.

Po Amfilohijevoj smrti, Kačavenda mu je jesenas služio pomen.

Društvo

I Kačavenda služio pomen

06.12.2020. 12:40

Joanikije Mićović je zadužen od Patrijaršije Srbije, od 2011. do 2014. godine, da rukovodi istragom o pedofiliji u Cetinjskom i manastiru Dajbabe, no slučajevi su navodno zataškani.

Dok je bio episkop budimljansko-nikšićki, Joanikije je u svoju eparhiju primio nekoliko sveštenika iz BiH čija su se imena pominjala u vezi afera oko Kačavende.

Po izboru Porfirija Perića za patrijarha Srbije, Kačavenda je, tokom služenja vaskršnje liturgije u svome luksuznome kompleksu manastirske crkve Svete Petke kraj Bijeljine, poručio da „sačuvamo i svoju vjeru, i rod svoj i jedinstvo u našoj Srpskoj pravoslavnoj crkvi”.

„Nova pokolenja”, prenijele su beogradske „Večernje novosti”, „vole SPC svoju i jako drže do njezina jedinstva, kao i svi druge, uključujući vrh SPC, sve naše arhijereje”.

„Na čelu sa DIVNIM patrijarhom Porfirijem”, poručio je Kačavenda.

Tokom rata 1992-1995. u BiH, Kačavenda je tijesno sarađivao sa Radovanom Karadžićem i Ratkom Mladićem, nedavno pravosnažno osuđenim ratnim zločincima.

Kačavenda je poznat i po fašističkom govoru u julu 1995, odmah po ulasku srpskih trupa u enklavu Srebrenice, kada je izvršen genocid. Pogledajte i poslušajte taj Kačavendin govor…

 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR