14 °

max 14 ° / min 11 °

Petak

03.05.

14° / 11°

Subota

04.05.

19° / 11°

Nedjelja

05.05.

21° / 11°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 13°

Utorak

07.05.

21° / 13°

Srijeda

08.05.

20° / 14°

Četvrtak

09.05.

20° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Alfejev: Pravoslavlje u haosu, zato donosimo nestandardne odluke

Religija

Comments 1

Alfejev: Pravoslavlje u haosu, zato donosimo nestandardne odluke

Autor: Antena M

  • Viber

Priredio: Vladimir Jovanović

 Mitropolit volokolamski Ilarion Afejev je potvrdio ucjenu i zastrašivanje Ruske crkve onih pomjesnih crkava koje su priznale, ili namjeravaju da priznaju, autokefalnost Pravoslavne crkve Ukrajine, te da u tu svrhu u Moskvi donose anticrkvene odluke koje eufemistički naziva „nestandardnim”.

U razgovoru za „РИА Новости”, „broj 2” Moskovske patrijaršije – a koja je de facto instrument vanjske i unutrašnje politike administracije Vladimira Putina – tvrdi da „Carigradska patrijaršija živi u paralelnoj stvarnosti koju je stvorila svojim djelovanjem u Ukrajini”.

„Očekujemo da se u Ukrajini uspostavi kanonski poredak i tada će se moći započeti razgovor o obnavljanju kanonskoga poretka u cijeloj svjetskoj pravoslavnoj zajednici”, rekao je Alfejev.

On je takođe potvrdio da je stvaranje Egzarhata u Africi od strane Ruske crkve odmazda za priznanje autokefalije Crkvi Ukrajine, navodeći da je „situacija kakva se razvila u Africi direktna posljedica djelovanja carigradskoga patrijarha Vartolomeja da legalizuje ukrajinski raskol i vrati u crkveni poredak ličnosti koje nikada nijesu imale kanonsku hirotoniju“.

U stvari, Ilarion Alfejev je objasnio da „u ovome stanju kanonskoga haosa“, koji je, tvrdi, „nastao jednostranim i neprijateljskim akcijama Carigradskoga Patrijarha protiv Ruske crkve, pravoslavne crkve moraju da nastave da donose NESTANDARDNE ODLUKE“.

Moskovska patrijaršija je odlukom da formira svoj Egzarhat Afrike, između ostaloga, brutalno zgazila svešteni 6. kanon Prvoga vaseljenskoga sabora.

Afrika je već oko 1700 godina na temelju toga kanona neprikosnovena jurisdikcija drevne Aleksandrijske patrijaršije (Patrijaršije Aleksandrije i cijele Afrike), drugoprijestolne katedre Istočno-pravoslavne Crkve koju je osnovao jedan od neposrednih učenika Isusa Hristosa – Sveti apostol i jevanđelist Marko.

 

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

delboj

Vrlo brzo ce doci vrijeme kada ce se Srbijanska ispostava crkve u Srbiji odluciti na koju ce stranu. Izvjesno je da ce poglavari krenuti za Putinovom i Vucicevom iskljucivo politickim crkvama. Sta ce reci Crnogorci koji su vjernici SPC-a. Hoce li izdati iskonsku majku Vaseljensku i poci za Putinom.