16 °

max 20 ° / min 12 °

Ponedjeljak

06.05.

20° / 12°

Utorak

07.05.

20° / 13°

Srijeda

08.05.

23° / 14°

Četvrtak

09.05.

22° / 15°

Petak

10.05.

22° / 13°

Subota

11.05.

21° / 12°

Nedjelja

12.05.

20° / 11°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Iznenađenje iz UPC-MP: Za cjelovitost Ukrajine i naš ukrajinski narod

Religija

Comments 1

Iznenađenje iz UPC-MP: Za cjelovitost Ukrajine i naš ukrajinski narod

Autor: Antena M

  • Viber

Priredio: V.J.

U vezi s zaoštravanjem vojne situacije na istoku Ukrajine, mitropolit Onufrij Berezovski, predstojatelj UPC-MP — samoupravnoga ogranka Moskovske patrijaršije u Ukrajini — apelovao je na vjernike da pojačaju molitve za mir i podržao cjelovitost ukrajinske države. Ovo je juče saopštilo Informativno-prosvjetno odjeljenje UPC-MP. Onufrijevo saopštenje objavljuje zvanični sajt UPC-MP (news.church.ua).

„UPC-MP je dosljedno podržavala i PODRŽAVA TERITORIJALNI INTEGRITET Ukrajine i poziva vjernike da se mole za mir u NAŠOJ UKRAJINSKOJ DRŽAVI i u cijelome svijetu“, naglasio je Onufrij. „Pozivam lidere država i sve od kojih zavisi da spriječe novi rat. Rat je težak grijeh pred Bogom!“

Onufrijeva podrška teritorijalnome integritetu svoje zemlje protivurječi nekim arhijerejima iz Rusije (Moskovske patrijaršije), koji su juče pozdravili odluku Vladimra Putina da prizna dvije separatističke oblasti na istoku Ukrajine.

Najmanje još jedan arhijerej UPC-MP se oglasio juče porukom sličnom Onufrijevoj.

„Ljubezna braćo i sestre u Hristu, svi ljudi dobre volje naše Otadžbine! U teškome vremenu iskušenja za naš ukrajinski narod, apelujem na vas da pojačate svoje molitve milosrdnom Bogu za mir, jedinstvo i cjelovitost naše Ukrajine”, poručio je Pimen Vojat, episkop rovno-ostrozki UPC-MP.

„Pozivam na mir i spokoj u našim dušama. Ukrajinska pravoslavna crkva (MP) je vazda podržavala i podržava teritorijalni integritet države Ukrajine. Zapamtite da su naša Sveta Pravoslavna Crkva i naši sveštenici vazda uz svoj narod i spremni da služe cijeloga života. Molimo se za naše vojnike, ljekare, sve branioce naše Otadžbine i dajemo sve od sebe da im pomognemo u njihovoj teškoj i veoma važnoj službi. U vremenima prijetnji i iskušenja, naša je dužnost da se ujedinimo oko Hrista i Njegovih Svetih tajni. Neka Sveti Božji zakon postane pečat i potvrda blaženoga jedinstva našega ukrajinskoga naroda”…

***
Najnoviji rezultati istraživanja raspoloženja pravoslavnoga stanovništva Ukrajine — a pravoslavci čine nešto preko 70% ukupne populacije te države — pokazuju nastavak blagoga porasta dominantne uloge autkefalne Pravoslavne crkve Ukrajine. Na drugoj strani, uočava se, takođe blago, ali konstantno, iz godine u godinu, opadanje rejtinga UPC-MP, koja je prve dvije decenije ukrajinske nezavisnosti bila bez premca najpopularnija vjerska zajednica Ukrajine.

Međutim, lični rejting povjerenja predstojatelja UPC-MP, mitropolita Onufrija, koji se nacionalno izjašnjava kao Ukrajinac, i dalje je prilično visok (33,5% svih ispitanika) i premašuje popularnost UPC-MP. Nijesu bile uzaludne javne aktivnosti UPC-MP, koja se u posljednje vrijeme pokušava što više, makar na riječima, odvojiti od identifikacije s Moskovskom patrijaršijom, insistirajući na svome statausu samoupravne jurisdikcije. Da li je to samo spinovanje, ili najava konkretnih koraka distanciranja od Moskve?

Patrijarh Kiril Gundjajev, poglavar Moskovske patrijaršije, održava najnegativniji odnos povjerenja-nepovjerenja Ukrajinaca u odnosu na druge crkvene poglavare. Ako mu je 2010. vjerovalo čak 44,4% Ukrajinaca, 2021. — svega 19,3%.

Opširnije o najsvježijim rezultatima istraživanja vjerske konfiguracije Ukrajine na donjem linku…



Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Zuuuuum

Prepali ste se za podršku naaaroda. Političari pecki.