17 °

max 20 ° / min 13 °

Utorak

07.05.

20° / 13°

Srijeda

08.05.

24° / 14°

Četvrtak

09.05.

22° / 14°

Petak

10.05.

20° / 13°

Subota

11.05.

22° / 11°

Nedjelja

12.05.

21° / 13°

Ponedjeljak

13.05.

20° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Ruski mitropolit u Viljnusu traži nezavisnost od Moskve: Otadžbina mi je Litvanija, a ne Rusija

Religija

Tag Gallery
Comments 0

Ruski mitropolit u Viljnusu traži nezavisnost od Moskve: Otadžbina mi je Litvanija, a ne Rusija

Autor: Antena M

  • Viber

Priredio: Vladimir Jovanović

Čini se da je Viljnusko-litvanska eparhija, koja je ogranak Moskovske patrijaršije u pribaltičkoj držvavi Litvaniji, odlučna da traži svoju nezavisnost, jer osuđuje rusku invaziju na Ukrajinu.

Predstojatelj ove jurisdikcije, mitropolit vilnjusko-litvanski Inokentij Vasiljev u saopštenju za javnost poručuje da „stav Pravoslavne crkve u Litvaniji ostaje nepromijenjen: oštro osuđujemo rat Rusije protiv Ukrajine i molimo se Gospodu da ga što prije okonča”.

Mitropolit Inokentij (75, na gornjoj slici), etnički je Rus, rođen u Novgorodskoj oblasti Ruske Federacije. Postavljen je 2010. od strane Moskovske patrijaršije za eparhijskoga arhijereja Litvanije s katedrom u Viljnusu.

„Kao što ste vjerovatno već primjetili, patrijarh Kiril i ja imamo različite poglede i percepciju aktuelnih dešavanja. Njegove političke izjave o ratu u Ukrajini su njegovi lični stavovi. Mi u Litvaniji se ne slažemo sa tim“, saopštio je.

Imokentijevo saopštenje je objavljeno na portalu nacionalne RTV u Viljnusu (lrt.lt).

„Iskreno želim da kažem da mi, pravoslavni hrišćani u Litvaniji, imamo mogućnost da slobodno odlučujemo o unutrašnjim stvarima Crkve i BORIĆEMO SE ZA JOŠ VEĆU NEZAVISNOST, vjerujući da će nam je Gospod u dogledno vrijeme dati”, poručuje mitropolit.

„Živimo u slobodnoj, demokratskoj zemlji. Litvanija nije Rusija. To je druga zemlja, drugo društvo, sa svojim duhovnim i moralnim identitetom“, dodao je on. „Iako smo mi pravoslavni hrišćani manjina u Litvaniji, sastavni smo dio društva, građani svoje zemlje, koji slobodno ispovijedaju svoju vjeru“.

Najveći broj njegovih parohijana su etnički Rusi, koji čine oko 5 odsto populacije, ili oko 180.000 stanovnika Litvanije.

„Parohijani naše Crkve pošteni su i skromni ljudi koji su mnogo godina marljivo radili za dobro zemlje Litvanije i doprinijeli stvaranju slobodne Litvanije”, rekao je u svome saopštenju mitropolit vilnjusko-litvanski.

 „Na svakoj službi u našim hramovima, pravoslavni hrišćani se mole za našu zemlju — Litvaniju, njezinu vladu, vojsku i narod Litvanije. I danas se takođe molimo za okončanje ovoga krvavoga rata u Ukrajini, za poginule, da zavlada mir u Ukrajini, molimo se za stradalni narod Ukrajine”.

Mitropolit Inokentij je zaključio da će pravoslavni hrišćani ostati vjerni Litvaniji, sačuvati jedinstvo naroda bez obzira na etničku ili vjersku pripadnost, moliti se i za narod Ukrajine i pomagati izbeglicama.

 

 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR