14 °

max 14 ° / min 8 °

Četvrtak

18.04.

14° / 8°

Petak

19.04.

15° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 4°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 7°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Porfirije Perić 23-24. maja u Skoplju, Makedonci pitaju samo jedno – donosi li pismo SPC za Vartolomeja, kako bi od Carigrada dobili tomos

Religija

Comments 1

Porfirije Perić 23-24. maja u Skoplju, Makedonci pitaju samo jedno – donosi li pismo SPC za Vartolomeja, kako bi od Carigrada dobili tomos

Autor: Antena M

  • Viber

Priredio: V.J.

Ohridska arhiepiskopija (MPC-OA) saopštava da će 23. i 24. maja u Skoplje doputovati delegacija Crkve Srbije (SPC) koju predvodi patrijarh Porfirije Perić.

Srpska delegacija stiže 23. maja, a 24. maja u devet ujutro u sabornome hramu MPC-OA Sveti Kliment Ohridski u Skoplju, poglavar SPC i poglavar MPC-OA Stefan Veljanoski, zajedno sa jerarhijom, kako se navodi „sestrinskih crkava”, služiće liturgiju.

„U saopštenju o dolasku srpske delegacije ne navodi se da li će oni sa sobom donijeti odluku Sabora SPC tj. pismo za Vaseljenskoga Patrijarha sa pristankom SPC za makedonsku autokefaliju”, primjećuju mediji u Skoplju.

Poglavar MPC-OA je juče u Beogradu, na prvoj liturgiji nakon raskola iz 1967, a ta liturgija je neizmjenično služena na srpskome i makedonskome jeziku, kazao:

„Makedonska pravoslavna crkva – Ohridska arhiepiskopija, nastojeći da očuva jedinstvo Duha u svezi mira, nastaviće putem koji vodi i služi miru i međusobnome usavršavanju, putem koji će opravdati bratoljubive odluke za jedinstvo sa svima, uključujući i naš zahtijev za konačno rješenje AUTOKEFALNOGA STATUSA naše Svete Crkve”.

Makedonski arhiepiskop je, obraćajući se Porfiriju Periću i srpskim arhijerejima u hramu Svetoga Save, kazao i da očekuje da, tokom zasijedanja Sabora SPC, donesu odluku kojom se saglašavaju na autokefaliju MPC-OA.  

Juče se makedonski arhiepiskop Stefan sa patrijarhom Srbije u Beogradu već slikao u BIJELOJ PANKAMILAVCI (na slici gore) — koja je kod Južnih Slovena simbol dostojanstva autokefalnoga poglavara.

Iz Sinoda MPC-OA su prekjuče poručili da očekuju u roku „od DESETAK DANA” da Sabor SPC donese odluku o saglasnosti na makedonsku autokefaliju.

Jedina mjerodavna adresa za kanonsko priznavanje neke autokefalije i izdavanje akta o tome je Vaseljenska patrijaršija.

Odlukom Sinoda Vaseljenske patrijaršije od 9. maja o.g. je od neporavdane poluvijekovne srpske stigme „raskolnika” rehabilitovano sveštenstvo MPC-OA (Ohridske arhiepiskopije). Apelaciju (žalbu) o tome makedonska jerarhija je Carigradu podnijela 2018. godine.

Patrijaršijskim i sinodskim aktom od 9. maja je Vaseljenska patrijaršija već intervenisala na području de iure još uvijek jurisdikcije SPC, rušeći njezin „suverenitet”.

Tomos o autokefaliji Vaseljenske patrijaršije za Ohridsku arhiepiskopiju (MPC-OA), koji se sada nazire, značiće u mnogim aspektima definitivnu crkveno-pravnu reviziju tomosa za SPC iz 1922, na temelju kojeg Crkva Srbije proteklih stotinu godina rasprostire svoju jurisdikciju i na područje Crne Gore, koja je stoljećima imala svoju autokefalnu Crkvu i koju su 1918. Srbi nekanonski ukinuli.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Stevan Dž

Hvala na fotografiji i hvala Makedoncima na preciznom i hrabrom pitanju...