22 °

max 22 ° / min 15 °

Četvrtak

24.10.

22° / 15°

Petak

25.10.

21° / 16°

Subota

26.10.

22° / 16°

Nedjelja

27.10.

21° / 15°

Ponedjeljak

28.10.

21° / 15°

Utorak

29.10.

24° / 15°

Srijeda

30.10.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Crkveno-državni vrh Makedonije 10-12. juna kod Vartolomeja i Majke-Crkve u Carigradu

Religija

Comments 0

Crkveno-državni vrh Makedonije 10-12. juna kod Vartolomeja i Majke-Crkve u Carigradu

Autor: Antena M

  • Viber

Priredio: V.J.

Najviša crkveno-državna delegacija Republike Makedonije boraviće od 10. do 12. juna 2022. godine u Carigradu, kod vaseljenskoga patrijarha Vartolomeja. Izvori u Skoplju akcentuju da je to „istorijska pośeta”.

Članovi Sinoda Ohridske arhiepiskopije (MPC-OA), na čelu sa arhiepiskopom Stefanom Veljanovskim (na slici gore), predstavnici državne vlasti i hiljade vjernika odlaze u Carigrad da „učestvuju u mnogim značajnim događajima koji će ispuniti najsvijetlije stranice makedonske novije državne i crkvene istorije”.

Dr Aleksandar Spasenovski, univerzitetski predavač iz Skoplja, uključen u koordinaciju raspleta višedecenijskoga makedonskoga crkvenoga pitanja, saopštio je:

„11. juna, kada Istočno-pravoslavna Crkva obiljeležava pomen Svetoga Vartolomeja [jedan od 12 Hristovih apostola, prim], arhiepiskop Stefan, mitropoliti i episkopi MPC-OA i Vaseljenski Patrijarh i mitropoliti i episkopi Vaseljenske patrijaršije u hramu Svete Trojice u Taksimu zajednički će bogoslužiti u čast velikoga svetitelja čije ime nosi patrijarh Vartolomej. Upravo na imendan sadašnjega Vaseljenskoga Patrijarha biće zabilježeno da provojerarsi naše Crkve, prvi put poslije 260 godina, služe sa svojom pravoslavnom braćom iz Majke-Crkve, i to — na MAKEDONSKOME JEZIKU”.

„U neđelju, 12. juna, u ranim jutarnjim časovima, u patrijaršijskome hramu Svetoga velikomučenika Đorđija Pobjedonosca na Fanaru nastaviće da se ispisuju istorijske stranice zajedničkom liturgijom kojom će biti stavljen DUHOVNI PEČAT PRIZNANJA KANONIČNOSTI naše Crkve kao nasljednice Ohridske arhiepiskopije”, navodi Spasenovski.

„U ovome hramu, u kome odzvanjaju vijekovi, velikodostojnici naše Crkve, politički vrh zemlje i vjerni narod će s radošću i zahvalnošću svjedočiti o formalnome završetku šestodecenijskog perioda u kojem smo BILI ODBAČENI, ali smo STRPLJIVO SANJALI O OVOME DANU. Na kraju liturgije, pravoslavni vjernici širom svijeta čuće očinske beśede vaseljenskoga patrijarha Vartolomeja i arhiepiskopa Stefana, koji će poslati zajedničku poruku radosti i jedinstva”.

Kako smo juče izvijestili, Ohridska arhiepiskopija je, „biranim riječima”, objavila da dokument koji je njezinim predstavnicima 5. juna u Beogradu ispred Crkve Srbije (SPC) uručio Porfirije Perić NE SMATRA VALIDNIM TOMOSOM o svojoj autokefaliji, te da pravi, kanonski tomos o autokefaliji za Crkvu Makedonije očekuje od Vaseljenske patrijaršije.

U izjavi, objavljenoj na zvaničnome sajtu MPC-OA, iz kabineta arhiepiskopa Stefana Veljanovskog, suprotno tvrdnji SPC, ne navode da im je u Beogradu uručen „tomos”, nego da im je SPC izdala napismeno SVOJEVRSNU PREPORUKU kojom se MPC-OA predstavlja kao spremna i dostojna autokefalnosti.

Stefan je još jednom podvukao da je ključnu ulogu u rješavanju višedecenijskoga crkvenoga pitanja Makedonije odigrala Vaseljenska patrijaršija, koja je u svojoj mjerodavnoj odluci od 9. maja 2022. rehabilitovala jerarhiju MPC-OA od stigme „raskolnika” — a tu stigmu im je od 1967. neosnovano nametnula Crkva Srbije.

Crkva Srbije je 5. juna pokušala da OBMANE JAVNOST, tvrdeći da je Makedoncima odobrila „tomos” o autokefaliji. Međutim, ona NEMA KANONSKE INGERENCIJE da daje ili ne daje tomose o autokefaliji.

Uočljivo je da državni vrh Makedonije nije prisustvovao nedavnim liturgijama SPC i MPC-OA u Beogradu i Skoplju, ali da se sada najavljuje njegov dolazak u Carigrad.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR