12 °

max 14 ° / min 11 °

Petak

03.05.

14° / 11°

Subota

04.05.

19° / 11°

Nedjelja

05.05.

21° / 12°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 13°

Utorak

07.05.

21° / 13°

Srijeda

08.05.

24° / 14°

Četvrtak

09.05.

23° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Stefan demantuje Crkvu Srbije: Pravi tomos o autokefaliji očekujemo od Vartolomeja

Religija

Tag Gallery
Comments 1

Stefan demantuje Crkvu Srbije: Pravi tomos o autokefaliji očekujemo od Vartolomeja

Autor: Antena M

  • Viber

Priredio: Vladimir Jovanović

Ohridska arhiepiskopija (MPC-OA) danas se i zvanično oglasila, navodeći, „biranim riječima”, da dokument koji je njezinim predstavnicima juče ispred Crkve Srbije (SPC) uručio Porfirije Perić NE SMATRA VALIDNIM TOMOSOM o svojoj autokefaliji, te da pravi, kanonski tomos o autokefaliji za Crkvu Makedonije očekuje od Vaseljenske patrijaršije.

U izjavi, objavljenoj na zvaničnome sajtu MPC-OA, iz kabineta arhiepiskopa Stefana Veljanovskog, suprotno tvrdnji SPC, ne navode da im je u Beogradu juče uručen „tomos”, nego da im je SPC izdala zvanični dokument, kao SVOJEVRSNU PREPORUKU kojom se MPC-OA predstavlja kao spremna i dostojna autokefalnosti.

Stefan još jednom podvlači da je ključnu ulogu u rješavanju višedecenijskoga crkvenoga pitanja Makedonije odigrala Vaseljenska patrijaršija, koja je u svojoj mjerodavnoj odluci od 9. maja 2022. rehabilitovala jerarhiju MPC-OA od stigme „raskolnika” —  a tu stigmu im je od 1967. neosnovano nametnula Crkva Srbije.

Današnja izjava iz kabineta arhiepiskopa Stefana glasi:

„Blagodarimo milosrdnom Bogu, kao i sestrinskoj Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC) na snishodljivosti i iskazanoj ljubavi prema pomirenju i na blagovremenom i brzom rješavanju međusobnih odnosa i administrativnih aspekata, koji su proizašli iz postupaka Velike Hristove Crkve u Carigradu [Vaseljenske patrijaršije], činom vraćanja u kanonsko jedinstvo Ohridske arhiepiskopije i svim dosadašnjim naporima. 

Ovaj proces između dvije crkve [SPC i MPC-OA] završen je juče u Beogradu, kao obostrano rješenje, izdavanjem zvaničnoga dokumenta, kao svojevrsne preporuke kojom se naša Sveta Crkva predstavlja kao spremna i dostojna autokefalnosti. 

Obavještavamo da će u narednome periodu, tokom zvanične pośete Fanaru za Pedesetnicu [12. juna o.g.], koju s velikom radošću očekujemo i koja će biti naše oficijalno prihvatanje u pravoslavno liturgijsko i kanonsko jedinstvo, Vaseljenska patrijaršija biti izviještena o odluci SPC da zatvori sva administrativna pitanja između dvije crkve. 

Izražavamo punu crkvenu nadu da će u budućnosti, odnosno kada bude odlučeno, finalizacija našega crkvenoga pitanja početi izdavanjem opštepriznatoga tomosa od strane Njegove Svesvetosti, Vaseljenskoga Patrijarha, g. Vartolomeja, prema njegovim kanonskim i istorijskim nadležnostima”.

Antena M je juče izvijestila da je Crkva Srbije pokušala da OBMANE JAVNOST, tvrdeći da je Makedoncima odobrila „tomos” o autokefaliji. Međutim, ona NEMA KANONSKE INGERENCIJE da daje ili ne daje tomose o autokefaliji…

     

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

dragan

Dakle Patrijah Srbski Vucic prevarom i falsnim dokumentom,a uz pomoc popa Prla Perica podparola Vucica scase silom na sramatu da OBMANE Sjeverne Makedonce i tako ce im biti u OB na cijem je celu Vucic.