26 °

max 26 ° / min 12 °

Utorak

30.04.

26° / 12°

Srijeda

01.05.

23° / 15°

Četvrtak

02.05.

18° / 14°

Petak

03.05.

16° / 11°

Subota

04.05.

19° / 11°

Nedjelja

05.05.

20° / 11°

Ponedjeljak

06.05.

21° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Crkva Srbije katastarski otima i hram i seosko groblje

Religija

Comments 2

Crkva Srbije katastarski otima i hram i seosko groblje

Izvor: gradski.me

Autor: Antena M

  • Viber

Područna eparhija Crkve Srbije – Mitropolija crnogorsko-primorska (osnovana 1931. godine) od juna ove godine traži vlasništvo nad ckrvom Svete Gospođe u Dodošima. To se navodi u zahtjevu koji je ta vjerska organizacija dostavila Upravi za katastar i državnu imovinu na Cetinju — izvijestila je „Gradska TV”.

Dodošani, koji su tu bogomolju gradili kad Crkva Srbije nije ni postojala u Crnoj Gori, ne žele da je se odreknu, već poručuju da je svetinja njihova i svih dobornamjernih ljudi.

Mještani su, kako su kazali „Gradskoj TV”, podnijeli zahtjev Upravi za katastar i državnu imovinu kojim traže usmenu raspravu i upis crkve isključivo na državu Crnu Goru.

Iako istorijske činjenice govore da je Crkva Svete Gospođe crnogorsko kulturno nasljeđe, Mitropolija crnogorsko–primorska zahtijeva od Uprave za katastar da se ta bogomolja i njezino groblje, umjesto prava na korišćenje, prepišu u trajno vlasništvo Srpskoj crkvi, navodi se u dokumentu u koji je „Gradska TV” imala uvid.

„Zadnja rečenica koja je jako bitna — napominju da je Crkva Svete Gospođe organizacioni dio Mitropolije crnogorsko-primorske. Mislim da neće biti tako, ne slažemo se sa tim. Mi kao kulturni i civilizovani ljudi ovog sela, nećemo da pravimo nikakve bune”, kazao je Milorad Kraljević.

„Ovo je naše i polažemo pravo na to”, dodaje. „Mi ćemo ići kroz insittucije pravosudnoga sistema Crne Gore; vjerujemo u ovu državu, da će jednog dana donijeti pravičnu odluku. Mi smo široki. Mi kažemo da ne treba da bude ni Crnogorska, ni Srpska, da može i jedan i drugi paroh ovđe služiti službu”.

Sagovornici „Gradske TV” naglašavaju da Dodošani i dalje ulažu u njezino očuvanje.

„I u vremenu kad nije bilo toliko interesovanja za vjerski život, mi smo izdvajali znalajna sredstva da ona ostane sačuvana za nas i za naše potomke I za sve ljude dobre volje koji se mole Bogu”, kaže Svetozar Dajković povremeni stanovnik Dodoša.

Predśednik Mjesne zajednice Dodoši, Milorad Kraljević, navodi da su o svome trošku brinuli o ovoj crkvi: „Uvijek su Dodošani pazili i održavali ovu crkvu. Prije 15 godina, radili smo novi krov, molerske radove, popločali smo. Od donacija svih dodošana ili pojedinaca. Sve što se radilo ovdje, mještani su svojim prilozima radili.”

„Crkva je dograđena, kako to piše na ploči iznad zapadnog ulaza 1893. godine, sredstvima opštine Dodoške. Crkva je pripadala, po jurisdikciji, Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi”, rekao je Svetozar Dajković.

Crkva Svete Gospođe, u Dodošima, sazidana je prije 172 godine u doba Crnogorske autokefalne crkve. Mještanima tog kraja, čiji su je preci gradili, ona predstavlja mjesto mira, sloge i ljubavi, pa kažu da neće dozvoliti da im neko to poremeti.

„Ja sam kršten u ovoj crkvi 1963. godine. Mislio sam da za mojega života neću morati dokazivati da je ovo moje iliti naše”, navodi Kraljević.

„Ovđe su vjenčani moj otac i majka, davne 1934. godine. U ovoj crkvi su održavana i vjenčanja i krštenja i sahrane upokojenih Dodošana. Ona se u zadnje vrijeme malo koristi, ali mi je održavamo”, ističe Svetozar Dajković.

Mještani poručuju da Crkva Svete Gospođe nije vlasništvo bilo koje pravoslavne crkve, već isključivo države Crne Gore.

Od Uprave za katastar i državnu imovinu traže da u roku od 15 dana odgovori na njihove zahtjeve; pored ostaloga, traže raspravu u postupku sa Mitropolijom crnogorsko-primorskom i izjašenjenje Uprave za zaštitu kulturnih dobara.

 

 

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

Tara

Katastar koji radi nezakonito su na isti nacin kriminalci..Crnogorci svi ispred Katasra..mafijasa i kriminalaca..