10 °

max 19 ° / min 9 °

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

22° / 13°

Srijeda

01.05.

19° / 14°

Četvrtak

02.05.

19° / 12°

Petak

03.05.

15° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Krivični postupak za veleizdaju i novi pretresi manastira u Ukrajini

Religija

Tag Gallery
Comments 3

Krivični postupak za veleizdaju i novi pretresi manastira u Ukrajini

Autor: Antena M

  • Viber

Priredio: V.J.

SBU, Služba bezbjednosti Ukrajine, sprovela je novi talas kontraobaveštajnih pretresa, sada na teritoriji Černovicko-bukovinske eparhije Ukrajinske pravoslavna crkve (Moskovske patrijaršije) — saopšteno je danas u Kijevu.

Pretresi su obavljeni u okviru krivičnoga postupka po čl. 2 st. 111 (veleizdaja) Krivičnoga zakona Ukrajine. Navodi se da su „procesne radnje u toku”

Na čelu Černovicko-bukovinske eparhije UPC (MP) je mitropolit Meletij Jegorenko (60). Bukovina je administrativna oblast u zapadnoj Ukrajini, na granici s Rumunijom.

„Kao rezultat istražnih radnji, otkriveni su dokumenti koji potvrđuju prisustvo ruskih državljana u rukovodstvu eparhijskih struktura”, objavila je SBU.

„Razotkrivena je i prepiska rukovodilaca eparhije s njihovim moskovskim tutorima u kojoj dobijaju ‘metodologiju’ u vezi sa ‘osobenostima’ održavanja crkvenih obreda nakon invazije punog razmjera”.

U oštro intoniranom saopštenju, dodaje se da su u ovoj eparhiji UPC (MP) „predstavnici Ruske pravoslavne crkve postavili zadatak da se ‘obračunaju s dezinformacijama o društveno-političkoj situaciji u Ukrajini i situaciji na frontu’; konkretno, od sveštenika UPC (MP) se zahtijevalo da negiraju oružanu agresiju Ruske Federacije na Ukrajinu, da govore o navodnom ugnjetavanju, etc”.

„Služba bezbjednosti Ukrajine pronašla je i skladišta s veleprodajnim serijama pro-kremljovske literature koja veliča zemlju agresora i poziva na podršku okupatorima”, navodi se dalje u saopštenju.

„Liše toga, prilikom provjere kompjutera rukovodstva eparhije pronađene su fotokopije dokumenata ‘rašista’ [ukrajinski naziv za ruske agresore, prim] koji su učestvovali u neprijateljstvima protiv ukrajinskih trupa. To uključuje i sertifikat ‘Heroj Rusije’ koji je potpisao ministar odbrane Ruske Federacije za ‘zauzimanje Krima’ 2014. godine”.

„Mjere za otkrivanje zločina sprovela je SBU Černovicke oblasti pod proceduralnim rukovodstvom regionalnoga tužilaštva”.

Napominjemo, delegacija UPC (MP) učestvovala je u tzv. protestnoj litiji s Amfilohijem Radovićem 29. februara 2020. u Podgorici.

Prošle godine delegacija UPC (MP) bila je u Podgorici prilikom nasilnoga ustoličenja Joanikija Mićovića u područnom ogranku Crkve Srbije (SPC).

SBU je prije tri dana već obavila pretrese u oko 350 manastira i objekata UPC (MP) da bi se, kako je saopšteno, zaustavili ruski agenti koji ta mjesta navodno koriste za pripreme sabotaža, prikupljanje obavještajnih podataka ili skrivanje oružja.

Saslušano je oko 850 osoba. Pronađena je proruska literatura, falsifikovana lična dokumenta, milioni gotovine i — „sumnjivi" državljani Ruske Federacije. Pretres je obuhvatio Kijevsko-pečersku lavru, jedan od tri najznačajnija manastira u Ukrajini.

Arhijerejski sabor UPC (MP) je 27. maja o.g. samoproglasio nezavisnost od Moskovske patrijaršije kao reakciju na rusku invaziju. Mnogi, ipak, vjeruju da se radi o „virtuelnome razvodu”, tj. još nepostojećem odvajanju jerarhija koje predvode mitropolit Onufrij Berezovski u Kijevu i patrijarh Kiril Gundjajev u Moskvi. 

„Moskovski ogranak Pravoslavne crkve u Ukrajini ostaje problematičan”, kazao je arhimandrit Kirilo Govorun, poznati ukrajinski teolog, nekada klirik UPC (MP).

„Kada je Rusija u februaru 2022. pokrenula agresiju velikih razmjera, ovaj ogranak lojalan Moskovskoj patrijaršiji suočio se sa izazovom. Oduvijek se povezivao sa Rusijom, a sada se povezuje i sa agresijom. Zatim su pokušali da se distanciraju od Moskve — u maju o.g. saopštili su da raskidaju s Moskovskom patrijaršijom. Neki ljudi su u to vjerovali, drugi su skeptični. Nakon ispitivanja ovih odluka otklonjene su samo očigledne veze s Moskovskom patrijaršijom, ali je suština ostala ili je čak ojačana”, kazao je Govorun u intervjuu za Litvansku nacionalnu radio-televiziju (lrt.lt).

„U izvjesnom smislu, UPC (MP) stvorila je sebi pokriće, kamuflažu”, dodao je. „Oni pokušavaju da sakriju svoje veze s Moskvom, no u isto vrijeme zadržavaju svoj originalni identitet vezan za Rusiju. Ova dvosmislena pozicija preovladava do danas”.

 

Komentari (3)

POŠALJI KOMENTAR

Vnmk

Dok ovako ne urade u Crnoj Gori , nema boljitka za nas.

Oscar

Evo da vidi DPS kako se čuva Domovina!!!!!!!!

CG1

Bogami je to naj svetosavac pop mićović, nu makni tu maglu da pogledam bolje..