11 °

max 19 ° / min 10 °

Subota

27.04.

19° / 10°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

22° / 13°

Srijeda

01.05.

19° / 14°

Četvrtak

02.05.

19° / 12°

Petak

03.05.

15° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Epifanij poziva Makedonce na zajedničku liturgiju

Religija

Comments 1

Epifanij poziva Makedonce na zajedničku liturgiju

Autor: Antena M

  • Viber

Priredio: V.J.

Poglavar autokefalne Pravoslavne crkve Ukrajine, mitropolit kijevski i cijele Ukrajine Epifanij Dumenko, obratio se pismom arhiepiskopu Stefanu Veljanovskom, poglavaru Ohridske arhiepiskopije (MPC-OA).

Epifanij očekuje da će tomos za autokefalnost Ohridske arhiepiskopije od Vaseljenske patrijaršije biti izdat što prije i poziva Stefana na zajedničko bogosluženje.

Ovo je prvi kontakt između ukrajinske i makedonske jerarhije.

Epifanij u pismu ne pominje nekanonski „tomos” koji je Crkva Srbije (SPC) izdala makedonskoj jerarhiji 5. juna prošle godine. Naprotiv, piše da u pogledu kanonskoga tomosa o autokefaliji „niko ne može prisvojiti pravo koje pripada samo prvoprijestolnoj Hristovoj Velikoj Crkvi u Carigradu”.

Malo je vjerovatno da se Epifanij obratio Stefanu bez inicijative vaseljenskoga patrijarha Vartolomeja.

Na drugoj strani, ako Stefan i Ohridska arhiepiskopija budu liturgijski sasluživali s Pavoslavnom crkvom Ukrajine — to će razljutiti Srbe i Ruse.

Moskovska patrijaršija je raskinula kanonske i liturgijske veze s Vasljenskom i Aleksandrijskom patrijaršijom, te pomjesnim crkvama Grčke i Kipra, zbog priznanja ukrajinske autokefalije. Crkva Srbije — iako takve veze nije prekidala — podržava Ruse u osudi tomosa za Ukrajince koji je početkom 2019. odobrila Vaseljenska patrijaršija. Takođe, Crkva Srbije tvrdi da nikada neće sasluživati sa Epifanijevom jerarhijom.

Slijedi cjelokupno Epifanijevo pismo poglavaru Ohridske arhiepiskopije:

Vaše Visokopreosveštenstvo, Arhiepiskope Ohridski, u Hristu Bogu veoma dragi i ljubljeni brate i saslužitelju naše smjernosti, vladiko Stefane, grleći Vaše Visokopreosveštenstvo, u ime Gospoda našega, iskreno i radosno Vas pozdravljamo.

S blagodarnošću Trojedinome Bogu, s radošću i nadahnućem, primili smo vijest da je zahvaljujući kanonskoj odluci Vaseljenske patrijaršije — prvoprijestone u Pravoslavlju i naše zajedničke Majke-Crkve — obnovljeno evharistijsko opštenje Pravoslavne crkve u Vašoj zemlji s punoćom Crkve. Ovo pokazuje kanonsku odgovornost, koju su Oci povjerili Vaseljenskome Patrijarhu, da riješava složena pitanja koja se javljaju u životu Crkve i da daje rješenja koja donose iscjeljenje rana izazvanih nezgodama i razdvajanjima.

Ukrajina je — kao i Vaša zemlja — prešla dug put u svome crkvenome razvoju. I drago mi je da zahvaljujući Vašem razumijevanju i dogovoru sa Majkom-Crkvom, sa Vaseljenskom patrijaršijom, Crkva u Śevernoj Makedoniji napreduje.

Iskreno se nadamo i molimo se Svemogućem Bogu da ovaj put bude završen u svoje vrijeme, po mogućnosti što je prije moguće — Vašim prijemom patrijaršijskoga i sinodalnogaa Tomosa za autokefalnost, kako smo ga i mi sa zahvalnošću primili od Vaseljenske patrijaršije.

Jer, ovaj put je jedini koji se zasniva na kanonskome poretku i predanju Crkve, a na isti način i sve nove pomjesne crkve dobile su blagoslov svoje autokefalije; niko ne može prisvojiti pravo koje pripada samo prvoprijestolnoj Hristovoj Velikoj Crkva u Carigradu.

Ovim Vam pismom svjedočimo, dragi brate u Hristu, našu spremnost i želju da dijelimo radost zajedničkoga pričešća Svete Evharistije, u vrijeme i na mjestu koje će za to biti povoljno.

Vašega Visokopreosveštenstva ljubljeni brat u Hristu, Epifanij, mitropolit kijevski i cijele Ukrajine.

 

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

VolimCG

Svaka čast braći, i da im se mi vjernici Crnogorci što prije pridružimo u kanonskom jedinstvu svete majke Crkve.