20 °

max 20 ° / min 13 °

Utorak

14.05.

20° / 13°

Srijeda

15.05.

19° / 12°

Četvrtak

16.05.

25° / 14°

Petak

17.05.

22° / 15°

Subota

18.05.

25° / 15°

Nedjelja

19.05.

23° / 17°

Ponedjeljak

20.05.

26° / 17°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Tući ću vas štapom! Mitropolit prijeti novinarima

Religija

Tag Video
Comments 5

Tući ću vas štapom! Mitropolit prijeti novinarima

Autor: Antena M

  • Viber

Priredio: V.J.

Vladike UPC (MP), ogranka Moskovske patrijaršije u Ukrajini, odbijaju da napušte Kijevo-pečersku lavru, nakon što je sinoć istekao rok koji su 10. marta o.g. dobili od nadležnoga državnoga organa.

Ukrajinska vlada je s ovom jerarhijom raskinula ugovor od 19. maja 2013. o besplatnome korišćenju kulturnih i sakralnih objekata i druge imovine u tom kompleksu — najvećoj pravoslavnoj svetinji Ukrajine.

Iz UPC (MP) pozvalli su svoje pristalice da ne dozvole da ih isele i da organizuju danonoćna dežurstva u kompleksu.

Mitropolit višgorodsko-čornobiljski UPC (MP) Pavel Lebid (na slici gore), jedan od predvodnika protesta, danas se okomio i na novinare koji izvještavaju o događajima u Kijevo-pečerskoj lavri s lica mjesta. Video snimak bilježi da je Lebid zaprijetio da će im „razbiti kamere” i „tući ih štapom”.

Pomenuti Pavel Lebid, zbog sumnje da podržava rusku agresiju — neslužbeno „agent od uticaja” — nalazi se na spisku osoba iz jerarhije UPC (MP) protiv kojih je Savjet za nacionalnu bezbjednost Ukrajine, pod rukovodstvom šefa države Volodimira Zelenskog, a na prijedlog nacionalne Službe bezbjednosti, krajem prošle godine odobrio primjenu „posebnih ekonomskih i drugih ograničavajućih mjera i sankcija”.

Lebid i čelnik UPC (MP), Onufrij Berezovski, bili su 29. februara 2020. u delegaciji koja je litijala Podgoricom sa Amfilohijem Radovićem.

Iz područne eparhije crnogorsko-primorske Crkve Srbije (SPC) danas se oglasio Joanikije Mićović:

„O čemu se radi? O tome da se ta svetinja koja je stub cijeloga pravoslavlja, a naročito izvornoga pravoslavlja u Ukrajini, da se ona preda lažnoj crkvi i pseudo-religijskim družinama, da se na takav način počne zatirati pravoslavna vjera u Ukrajini”.

Mićović je jesenas i boravkom u Rusiji izrazio podršku masovnim ubistvima, sakaćenjima i razaranjima u krvavoj ruskoj agresiji na Ukrajnu.

„Ali, imamo stub vjere pravoslavne, Mitropolita Onufrija i arhijereje koji su njegova braća i saslužitelji”, rekao je danas Mićović.

„Vjerujte, kakav je njihov položaj, sva naša borba ovđe za svetinje i za vjeru pravoslavnu, izgleda kao blijeda slika prema onome što oni danas trpe i kako se oni danas bore”.

Juče se, kako smo izvijestili, Avramij Lotiš, arhimandrit — nastojatelj sabornoga hrama Svetouspenske Kijevo-pečerske lavre, koji je u pomenutom statusu bio klirik UPC (MP) — obratio mitropolitu kijevskome i cijele Ukrajine, poglavaru autokefalne Pravoslavne crkve Ukrajine Epifaniju, sa molbom da ga s postojećom monaškom bratijom potvrdi u dosadašnjem statusu, objavili su mediji u Kijevu. Mitropolit Epifanij, navodi se, „uslišio je njegovu molbu i blagoslovio oca Avramija da ispuni dužnost namjesnika Svetouspenske Kijevo-pečerske lavre u skladu s pravoslavnom tradicijom”, tj. Avramij je primljen u klir autokefalne Crkve.

Lavra u Kijevu je stoprocentno vlasništvo ukrajinske države.

Komentari (5)

POŠALJI KOMENTAR

štrbina

U adete Crnogoraca nije da se na popove bijes ispoljava.Ali ti bi mene pope do kuće ili crkve go golcat odio.

Miro

@Primorje Crnogorske svetinje Crnogorcima.

Primorje

Izaći ćete i da vam se neće. Ukrajinske svetinje Ukrajincima!