10 °

max 13 ° / min 8 °

Četvrtak

18.04.

13° / 8°

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

15° / 7°

Nedjelja

21.04.

10° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

14° / 8°

Utorak

23.04.

21° / 7°

Srijeda

24.04.

20° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Snimci ukrajinske tajne službe terete mitropolita za teška krivična djela

Religija

Comments 0

Snimci ukrajinske tajne službe terete mitropolita za teška krivična djela

Autor: Antena M

  • Viber

Priredio: V.J.

Sud u Kijevu potvrdio je kasno sinoć mjeru kućnoga pritvora od 60 dana, nošenje elektronske narukvice i zabranu pristupa društvenim mrežama za Pavela Lebida, mitropolita iz UPC (MP), ogranka Moskovske patrijaršije u Ukrajini.

Ranije juče njemu je sud najprije odložio ročište za poneđeljak 3. april, jer se žalio na navodne zdravstvene probleme. No, opet je sinoć pozvan u sud iz bolnice, jer se ispostavilo da njegovi zdravstveni problemi nijesu ozbiljnije prirode.

Lebid je optužen po čl. 161 i 436 Krivičnoga zakona Ukrajine: podsticanje međuvjerske mržnje i opravdanje oružane agresije Rusije.

Tužilac je na sudu pročitao optužnicu: „Istragom je utvrđeno da je počev od 24. februara 2022. godine, poslije sveobuhvatne agresije Ruske Federacije, Lebid odlučio da opravda agresiju Ruske Federacije, kao namjesnik Kijevo-pečerske lavre“.

Sud je Lebidu dozvolio da se obrati još jednom video porukom: „Vaše svetosti, pomjesne pravoslavne crkve, vaša blaženstva, vaši sinodi, episkopije, ovako se u našoj zemlji ponašaju prema neugodnim ljudima. Pa neka im je Bog u pomoći. Blagoslovio sam sve predśednike za izbore, molio se, a danas mi je ukazana tako velika čast“.

U očekivanju nastavka krivičnoga postupka, mjeru kućnoga pritvora Lebid će izdržavati na lokaciji van Kijevo-pečerske lavre.

Februara 2020. Lebid je bio u delegaciji UPC (MP) koja je s Amfilohijem Radovićem litijala Podgoricom. On je svojevremeno odlikovan od Putina. Poznat je po luksuznome životu i vožnji najskupocjenijih automobila.

U Kijevo-pečerskoj lavri ovih dana Lebid je predvodio proteste protiv odluke ukrajinske vlade o deložaciji vladika UPC (MP), koji su pod sumnjom da su ruski agenti. Lavra je stoprocentna svojina ukrajinske države.

„Zakon i odgovornost su isti za sve, a mantija nije uvijek garancija čistih namjera”, rekao je Vasilij Maljuk, šef Službe bezbjednosti Ukrajine (SBU).

Lebid je, prema tumačenju ukrajinskoga portala „Релігійна правда” (religionpravda.com.ua), „navijao je za okupatore i okrivljavao Ukrajinu za rat”.

SBU je juče objavila dio materijala za koje tvrdi da potkrijepljuju navode o Lebidovim krivičnim djelima. Materijali uključuju snimke očigledno prisluškivanih razgovora, ali i jedno javno video obraćanje Lebida…

Prema ažuriranim podacima, SBU je u saradnji s tužilaštvom dosad pokrenula krivične postupke protiv 61 sveštenika UPC (MP). Ukupno, sudovi su već donijeli 7 presuda protiv pojedinih sveštenika „koji su stali na stranu neprijatelja, uključujući dvojicu koja su iskorišćena u zamjenu za naše vojnike”.

Prema dostpnim faktima, sankcije su uvedene protiv 17 zvaničnika UPC (MP), a za skoro 250 klirika Ruske pravoslavne crkve zabranjen je ulazak u Ukrajinu. Takođe, za 19 sveštenoslužitelja UPC (MP), „državljana zemlje agresora, ukinuto je državljanstvo Ukrajine i pokrenut je prinudni povratak u zemlju porijekla”. U postupku deportacije su i još dvojica klirika UPC (MP), državljana Ruske Federacije bez ukrajinskoga pasoša.

Na drugoj strani, juče se iz kompleksa Kijevo-pečerske lavre video porukom obratio Avramij Lotiš, arhimandrit, nastojatelj sabornoga hrama Svetouspenske Kijevo-pečerske lavre, koji je do 29. marta o.g. u pomenutom statusu bio klirik UPC (MP) — a tog dana je, uz blagoslov mitropolita kijevskoga i cijele Ukrajine Epifanija prešao u autokefalnu Pravoslavnu crkvu Ukrajine:

„Želim da istaknem svima: ovo što se sada dešava oko Lavre nije sukob države i vjere, nije kršenje slobode. Naprotiv, to je oslobađanje naše svetinje od uticaja nama neprijateljske ruske države; to je pružanje mogućnosti bratiji Lavre da slobodno izrazi sopstvenu volju. Radi svetinjâ Lavre, radi molitve kod naših pečerskih Otaca, dugo smo stradavali. Zato što nijesmo viđeli alternativu. Ali sada nam nova kanonska realnost postojanja priznate pomjesne Crkve i odluka ukrajinske države daju mogućnost izbora — i ja sam se opredijelio. Ostajem u Pečerskom manastiru, kod Otaca, da bih nastavio da služim Bogu i Crkvi”.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR