11 °

max 15 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

15° / 8°

Petak

26.04.

15° / 7°

Subota

27.04.

19° / 10°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 14°

Srijeda

01.05.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Vaseljenska patrijaršija kanonizovala patrijarha koji je potvrdio da Pećka arhiepiskopija nije bila autokefalna

Religija

Tag Gallery
Comments 3

Vaseljenska patrijaršija kanonizovala patrijarha koji je potvrdio da Pećka arhiepiskopija nije bila autokefalna

Autor: Portal Antena M

  • Viber

Priredio: V.J.

Vaseljenska patrijaršija proglasila je svetiteljem svoga prvojerarha koji je prije oko pola milenijuma potvrdio da Pećka arhiepiskopija („patrijaršija”) NIJE BILA AUTOKEFALNA, a da je oblast Srbije kanonska jurisdikcija Ohridske arhiepiskopije.

Jeremija I (Πατριάρχης Ιερεμίας Α΄) bio je vaseljenski patrijarh između 1522. i 1546. godine. Njegov lik je na gornjoj fresci.

U novija vremena, prva na ovim prostorima je „Antena M”, 2019. godine, objavila prijepis akta od 4. septembra 1531. kojim su Jeremija I, te još trojica patrijarha — Aleksandrije, Antiohije, Jerusalima — vlastoručnim potpisima saborno pred Bogom posvjedočili:

„Budući pogledavši i staroslavne carske hrisovulje, dokazuje se, da cijela Pećka eparhija sa Srbijom jeste zakonita [baština] Ohridske arhiepiskopije, pa naše smjernosti, prema smislu naznačenih hrisovulja, saborno opredijelismo odluke i rjiešavamo: Peć i cijela srpska oblast se nalazi pod rukom svjatjejšega arhiepiskopa ohridskoga, kako su se i oduvijek do sada potčinjavali njoj, i ko odsad zaželi praviti o tome kakvu smutnju, takav, kogođ bio, od Boga Svedržitelja da bude odlučen i bez blagoslova i za svoj vijek i u budućnosti, i neka bude u zajednici sa Judom izdajnikom”. 

U aktu se, dalje, naglašava „TAKOZVANA Pećka arhiepiskopija”, koja je „posljedicom nečijega nasilja bivši otrgnuta od nje [Ohridske arhiepiskopije] i postavljena u status autonomije, ali ne ostavši takva do danas, jer opet bi prisajedinjena”, etc.

Orginal akta 1878. objavio je ruski akademik, profesor crkvenoga prava dr  A. S. Pavlov — u časopisu „Чтенiя въ Императорскомъ Обществѣ Исторiи и Древностей Россiйскихъ при Московскомъ Университетѣ” (IV).

Srpski crkveni ekspert, porf. dr Miodrag M. Petrović, naučni savjetnik SANU, piše da je Vaseljenska patrijaršija sada napravila „sablažjivu novu kanonizaciju”.

„Što je moglo da utiče na carigradskoga patrijarha Vartolomeja da poslije pet vijekova proglasi za svetitelja patrijarha Jeremiju I” — pita se Petrović u jučerašnjem autorskom tekstu na srpskome portalu „Стање ствари” i pogrešno navodi da je 1531. „ukinuta” nepostojeća srpska autokefalija.

„Bez sumnje, uticala je njegova [patrijarha Jeremije I, prim] odluka da ukine autokefalnost Srpske pravoslavne crkve u korist Ohridske arhiepiskopije”, nastavlja Petrović.

„U tome treba viđeti razlog zbog kojeg se u Carigradu i na Svetoj Gori u posljednje vrijeme, umjesto godišnjice proglašenja samostalnosti, odnosno osnivanja Srpske pravoslavne crkve, obilježava godišnjica hirotonije Svetoga Save. Takvom činu u Protatu Svete Gore učestvovao je ispred Hilandara, nažalost, hilandarski iguman Metodije [Marković].

Petrović je u knjigama — „Studenički tipik i samostalnost Srpske pravoslavne crkve”, Gornji Milanovac, 1986, 147-152; 166-169; „Odabrani radovi”, II, „Spiridon Pećki, IV patrijarh srpski (1379–1389)”, Beograd 2022, 145-147) — takođe objavio svoje prijevode akta vaseljenskoga patrijarha Jeremije i još trojice poglavara drevnih pravoslavnih patrijaršija iz 1531. koji su posvjedočili: nikakva srpska autokefalija nije postojala, kako se naknadno tvrdi, još u doba Save Srpskoga.

Sinod Vaseljenske patrijaršije uvrstio je 10. januara 2023. godine u red svetitelja patrijarha Jeremiju I.

U arhivu Majke-Crkve Vaseljenske patrijaršije ne postoji tomos ili diptih ili slično, tj. akt koji bi potvrdio da je Crkva u Srbiji  (tada u Kneževini Srbiji) autokefalna prije 1879. godine. Akt o nekoj navodnoj, prethodnoj autokefaliji, nikad nije objavila ni Crkva Srbije, srpski istoričari, niti iko.

Crkva Srbije prije četiri godine (2019) proslavila je nepostojeći „jubilej 800 godina autokefalnosti”. Falsifikat je prošle godine unijet i u preambulu „temeljnoga ugovora” između Dritana Abazovića i Prvoslava-Porfirija Perića.

Komentari (3)

POŠALJI KOMENTAR

Oscar

Zaključak je nedvosmislen jasan i neophodan. pomenuta gospoda moraš nositi krivičnu i svaku drugu odgovornost i biti kažnjeni u skladu sa zakonom a ovaj štetni zlonamerni Ugovor proglasiti ništavnim!!!!!

Katunjanin-Miogost

Dokaz da su Dritan Abazović i Prvoslav Porfirije Perić falsifikatori ( kriminalci) u korist Srpske Crkve , što dovodi u ozbiljnu sumnju da su to učinili iz materijalnih pobuda, tj, svesni svojeg neistnitog , tj. štetnog djelovanja , na istorijsku nauku i ostale činioce , u vezi pomenutog predmeta.Znači i da treba da podliježu i krivičnoj i zakonskoj odgovornosti , kao i crkvenom prokletstvu i rasčinjenju.