26 °

max 35 ° / min 19 °

Subota

27.07.

35° / 19°

Nedjelja

28.07.

38° / 23°

Ponedjeljak

29.07.

38° / 25°

Utorak

30.07.

35° / 22°

Srijeda

31.07.

38° / 19°

Četvrtak

01.08.

38° / 22°

Petak

02.08.

37° / 23°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Ruskom arhimandritu, čestom gostu u Skoplju, zabranjen ulazak u Makedoniju

Religija

Comments 0

Ruskom arhimandritu, čestom gostu u Skoplju, zabranjen ulazak u Makedoniju

Izvor: Antena M

Autor: Antena M

  • Viber

Priredio: V.J.

Starješini ruskoga podvorja u Sofiji, arhimandritu Vasijanu Zmeevu, zabranjen je ulazak u Makedoniju — objavljeno je u Skoplju.

Zabrana implicira da je arhimandrit agent ruske službe.

Zmeev, koji je prvi s lijeva na gornjoj fotografiji, na listi je Ministarstva vanjskih poslova u Skoplju zajedno sa još trojicom ruskih diplomata koji su ovih dana proćerani iz Makedonije.

Makedonski vjerski portal „Религија” navodi da je Zmeev prilikom pośete Pantelejmonovom manastiru u Nerezima (Makedonija) služio „pomen palim ruskim vojnicima” i da „ima ulogu koordinatora za rusku crkvenu politiku na Balkanu, sa posebnim uticajem u Bugarskoj i Makedoniji”.

Arhimandrit Zmeev je predstavnik Moskovske patrijaršije kod Bugarske pravoslavne crkve. Imao je intenzivne pośete Makedoniji i česte susrete sa poglavarom Ohridske arhiepiskopije (MPC-OA) arhiepiskopom Stefanom.

Takođe i mitropolitima kumanovsko-osogovskim Grigorijem Nasteskim i prespansko-pelagonijskim Petrom Karevskim, za koje se vjeruje da su srbo-rusofili, te da u Sinodu u Skoplju sabotiraju kanonsko priznanje Ohridske arhiepiskopije kroz tomos od Vaseljenske patrijaršije.

„Религија” piše da je „nezvanično, Zmeev koordinirao svu politiku MPC-OA u vezi s njenom crkvenom diplomatijom za prošlu godinu, što je dovelo do potpunog zastoja u odnosima sa Vaseljenskom patrijaršijom za priznanje autokefalnosti MPC-OA”.

Početkom ove godine, Ohridska arhiepiskopija je odbila da prizna Pravoslavnu crkvu Ukrajine.

„Skandalozna sinodalna odluka da MPC-OA ne prizna Pravoslavnu crkvu Ukrajine je direktno po nalogu Zmeeva”, tvrdi „Религија”.

„Predśednik Stevo Pendarovski je prije izvesnog vremena objelodanio da su, prema informacijama iz prijateljskih zemalja (NATO), pojedini episkopi MPC-OA bili u saradnji sa ruskim službama bezbjednosti”.

 

 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR