19 °

max 19 ° / min 10 °

Subota

04.05.

19° / 10°

Nedjelja

05.05.

21° / 12°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 12°

Utorak

07.05.

18° / 13°

Srijeda

08.05.

23° / 13°

Četvrtak

09.05.

23° / 14°

Petak

10.05.

21° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Sinod u Skoplju odlučio da neće do daljnjeg sasluživati s autokefalnom Pravoslavnom crkvom Ukrajine

Religija

Comments 2

Sinod u Skoplju odlučio da neće do daljnjeg sasluživati s autokefalnom Pravoslavnom crkvom Ukrajine

Autor: Antena M

  • Viber

Priredio: V.J.

Tročlani, „uži” sastav Sinoda Ohridske arhiepiskopije (MPC-OA), arhiepiskop Stefan Veljanovski i vladike Petar Karevski i Timotej Jovanovski, donijeli su odluku da ta jerarhija, do daljnjeg, liturgijski ne saslužuje s episkopima, monaštvom i sveštenstvom autokefalne Pravoslavne crkve Ukrajine.

Kako je danas saopšteno u Skoplju, odluka Sinoda glasi:

„Sveti arhijerejski Sinod Makedonske pravoslavne crkve – Ohridske arhiepiskopije, na redovnom zasijedanju, održanom 28. marta 2023. godine, razmatrajući pitanje liturgijskoga opštenja sa Pravoslavnom crkvom Ukrajine, nakon dugotrajne rasprave, odlučio je da ne sarađuje s jerarhijom Pravoslavne crkve Ukrajini, do konačnoga riješavanja njezina statusa u punoći Pravoslavlja. O ovoj odluci nadležni eparhijski arhijereji treba da obavijeste svoje parohijsko sveštenstvo i vjerni narod”.

U prvim komentarima se naglašava da će odluka Sinoda u Skoplju, ukoliko ostane na snazi, vjerovatno imati teške posljedice u odnosima s Vaseljenskom patrijaršijom, od koje makedonske vladike, kako su više puta isticali, očekuju kanonski tomos o autokefaliji.

Na drugoj strani, ostaje dilema u kolikoj mjeri odluka tročlanoga Sinoda odražava stavove „širega” sastava Sinoda, tj. cjelokupnoga episkopata, te makedonskoga klira. Ali, što nije nevažno, i državnoga rukovodstva u Skoplju.

„Ova odluka od trojice vladika u ime cijele MPC-OA je praktično direktno djelo u interesu Moskovske patrijaršije i na štetu naših sopstvenih crkvenih interesa”, komentariše makedonski vjerski portal „Религија” pod naslovom „MPC-OA počinje i na djelu da sprovodi rusku agendu”.

„Sama po sebi, odluka je sporna sa stanovišta da ju je donio redovni, tročlani sastav Sinoda, jer su takva pitanja u djelokrugu rada plenarnoga sastava Sinoda MPC-OA u punom sastavu”.

„S druge strane, odluka je paradoksalna”, ocjenjuje „Религија”. „MPC-OA, odlukom Vaseljenske patrijaršije od 9. maja 2022. godine, vraćena je u kanonsko jedinstvo s pravoslavnim crkvama, što joj je omogućilo da saslužuje poslije raskola od 55 godina, a sada donosi odluku da ne saslužuje sa Crkvom koja je dobila autokefalnost i čiji je raskol takođe srušen odlukom Vaseljenske patrijaršije”.

„Zaključak da su trojica vladika odlučila da MPC-OA ne treba da sarađuje sa jerarhijom Pravoslavne crkve u Ukrajini do konačnoga riješavanja njezina statusa u punoći Pravoslavlja je bez presedana i predmet je podsmjeha”, nastavlja „Религија”.

„MPC-OA, koja još nema u potpunosti priznatu autokefaliju, donosi tako čvrstu odluku, što samo ukazuje da je ta odluka donijeta u drugome centru, a samo verifikovana od strane MPC-OA, odnosno od tri episkopa”.

„Nijedna od pravoslavnih crkava koje su pod direktnim pritiskom Moskve nije donijela tako drsku odluku”, zaključuje portal „Религија”.

Prije oko dvije neđelje, poglavar autokefalne Pravoslavne crkve Ukrajine, mitropolit kijevski i cijele Ukrajine Epifanij Dumenko, obratio se pismom arhiepiskopu Stefanu Veljanovskom, poglavaru Ohridske arhiepiskopije (MPC-OA). Epifanij je napisao da očekuje da će tomos za autokefalnost Ohridske arhiepiskopije od Vaseljenske patrijaršije biti izdat što prije i pozvao je Stefana na zajedničko bogosluženje.

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

sramota

Njima i dalje upravlja Srbija. Oni su bili i ostali srpske sluge

Volim te zeleno

Sram ih bilo! Njima i dalje upravlja SPC!