26 °

max 35 ° / min 19 °

Subota

27.07.

35° / 19°

Nedjelja

28.07.

38° / 23°

Ponedjeljak

29.07.

38° / 25°

Utorak

30.07.

35° / 22°

Srijeda

31.07.

38° / 19°

Četvrtak

01.08.

38° / 22°

Petak

02.08.

37° / 23°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Ruska RIA Novosti o zbivanjima u Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi

Religija

Comments 5

Ruska RIA Novosti o zbivanjima u Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi

Autor: Antena M

  • Viber

Priredio: V.J.

Ruski mediji nastavljaju da budno prate zbivanja u Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi.

Državna agencija „РИА Новости” u analizi naslovljenoj „’Opravdana računica’: Balkanu prijeti opasnost od ponavljanja ukrajinskih događaja” procjenjuje da „Crnogorska autokefalna pravoslavna crkva, struktura koja nema kanonsko priznanje, namjerava da radikalno promjeni svoj status”.

„Početkom septembra na Cetinju, istorijskoj prijestonici zemlje, održan je sabor na kome su usvojili nekoliko važnih rješenja. Prvo što su uradili je da su svog duhovnog vođu, 84-godišnjeg mitropolita Mihaila Dedeića, poslali u penziju. Bio je na čelu vjerske organizacije 20 godina. Umjesto njega, izabrali su mladog (nešto preko četrdeset godina) i ambicioznog kandidata — episkopa Borisa Bojovića”.

Agencija piše da je „on svoju službu započeo kritikujući svog prethodnika; formalno, Dedeić je smijenjen ‘iz zdravstvenih razloga’, ali novoizabranik nije propuštio da optuži bivšeg mitropolita za nerad”.

„Šlag na tortu bila je sumnja da je mitropolit Mihailo pokušavao da uspostavi kontakte sa Ruskom pravoslavnom crkvom u pozadini sukoba u Ukrajini”.

„Ali mnogo zanimljiviji od unutrašnjih raskola i sporova je vektor koji je Bojović zacrtao”, tvrdi „РИА Новости”.

„Da bi izveo Crnogorsku pravoslavnu crkvu iz krize, namjerava da postigne priznanje od Carigradske patrijaršije, kao i članstvo u Svjetskom savjetu crkava”.

„Plan reformi je grandiozan, ali njegovo sprovođenje koči jedno: Crnogorska crkva nije jedina pravoslavna struktura u zemlji. Formalno, republika je od 1920. godine bila kanonska teritorija Srpske pravoslavne crkve (SPC) sa statusom mitropolije”.

„РИА Новости” citira vjerskoga analitičara Romana Lunkina koji tvrdi da su „oko 75 odsto Crnogoraca parohijani SPC”.

„Situacija u Crnoj Gori liči na situaciju u Moldaviji. I u ovoj zemlji postoje paralelne pravoslavne strukture. Jedna je Pravoslavna crkva Moldavije, koja kanonski pripada Ruskoj pravoslavnoj crkvi. Druga je Besarabska mitropolija, koja je nastala 1990-ih na tragu separatističkih ośećanja”.

„Stoga se struktura koju kontroliše Moskovska patrijaršija doživljava kao bezbjednosna prijetnja: naziva se ‘feudom ruskoga svijeta’, a njezini sveštenici ‘agentima ruskog uticaja’”.

Neki od ostalih komentara o Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi objavljeni ovih dana u Rusiji i Ukrajini na linkovima su dolje.


Komentari (5)

POŠALJI KOMENTAR

djuradj

Autokefalna!!! nego sta. Kad je mogla biti do 1918, sto je problem da bude i sada???

nenad_mne

@Dragoljub , ne bih da vas uvrijedim, ali vjera veoma malo utiče na zbivanja, no politika i novac! Žalosno, ali je tako, ako ne platiš ne upisuju te! Da je u pianju vjera, Srbi tomosa gledal ne bi, no platili i to je to!

Dunja

Dragi Crnogorci nadam se da cete razbiti tomos Crkve Srbije nad sobom, mozda ce i nasi politicari u Hrvatskoj shvatiti da niti mi ne mozemo biti njihova kolonija