22 °

max 25 ° / min 17 °

Nedjelja

19.05.

25° / 17°

Ponedjeljak

20.05.

25° / 17°

Utorak

21.05.

26° / 17°

Srijeda

22.05.

21° / 14°

Četvrtak

23.05.

22° / 14°

Petak

24.05.

24° / 15°

Subota

25.05.

21° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Srpski kvazitomos nevaljan, MPC-OA nije autokefalna

Religija

Comments 1

Srpski kvazitomos nevaljan, MPC-OA nije autokefalna

Autor: Antena M

  • Viber

Priredio: V.J.

Jovan Vraniškovski, koji se prošloga mjeseca nakon 20 godina provedenih u Crkvi Srbije (SPC)  i formalno vratio u Ohridsku arhiepiskopiju (MPC-OA) kao mitropolit kruševsko-demirhisarski, u intervjuu za emisiju „360 stepeni” makedonske TV, između ostalog, priznao je da akt (navodni „tomos”) koji im je prošle godine uručio patrijarh Srbije Porfirije Perić NIJE u pravom smislu kanonski tomos o autokefaliji.

Na pitanje zašto je SPC izdala „tomos” za autokefalnost MPC-OA, a da prethodno pred Vaseljenskom patrijaršijom i drugim crkvama Ohridsku arhiepiskopiju nije predstavila kao dostojnu autokefalnosti — pa joj Vaseljenska patrijaršija izdala tomos za autokefalnost — Vraniškovski tvrdi da „to pitanje nije riješeno na svepravoslavnom nivou”.

Da li se može očekivati tomos, jedini kanonski, od strane Vaseljenske patrijaršije? „Dva tomosa nikad nijesu data”, kazao je Vraniškovski — što znači da je moguć samo jedan valjan tomos.

Sada, Vaseljenska patrijaršija ne priznaje, niti će ikad priznati, srpski kvazitomos. Taj kvazitomos je u punom smislu priznala samo Moskovska patrijaršija, a djelimično još dvije, Bugarska i Češko-Slovačka.

„Vrlo teškim pregovorima je svakako moguće ubijediti Vaseljensku patrijaršiju da ovaj tomos tretira kao PRIJEDLOG ZA TOMOS”, kazao je Vraniškovski za makedonsku TV.

„Dakle, potrebno je naći način kako i na koji način Vaseljenska patrijaršija ne može biti oštećena, kao Prva Crkva, koja je do sada jedina izdavala tomos. Ona je na neki način povrijeđena jer je izdavala tomose za sve autokefalije u 20. vijeku, a da se nije ni konsultovala sa drugim crkvama”, kaže Vraniškovski.

On je rekao da je nova procedura za izdavanje autokefalija bila tema pripremnih sastanaka za Veliki Sabor koji je održan 2016. na Kritu. No, u konačnom, to su samo prijedlozi, a ta tema nije ni stavljena na dnevni red Sabora na Kritu, na koji, uostalom, Ruska i još tri pomjesne crkve nijesu ni doošle.

Prema tome, ostaje na snazi praksa da tomose izdaje isključivo Vaseljenska patrijaršija, Majka-Crkva, a ne Crkva Srbije ili bilo koja druga. Ta praksa potvrđena je i 2019. izdavanjem tomosa za Pravoslavnu crkvu Ukrajine.

„Antena M” je još prošle godine ukazivala na kanonsku nevaljanost, zapravo podvalu Maledoncima kroz „tomos” Porfirija Perića i Patrijaršije Srbije.

Prenijeli smo i da je u Makedoniji u posljednje vrijeme „ažurirana” izjava pokojnog Amfilohija Radovića iz 2014. godine, da SPC, kako je rekao, „ne daje i ne može dati autokefaliju; ona jedino može predložiti Carigradu i svim pravoslavnim crkvama konačno dobijanje autokefalnosti”.

Opširnije na linku dolje…

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Igor

Pa zašto je onda traženo još šezdesetih godina da SPC da autokefalnost MPC i zašto su Makedonci bili ogorčeni na SPC što im to priznanje neda, kad sad, odjedanput, Srbi nisu ni mogli da daju Tomos. Znači kad Srbi ne daju tomos onda ne priznaju Makedonce, a kad daju onda tomos ne valja. Pa šta valja?