19 °

max 23 ° / min 15 °

Srijeda

08.05.

23° / 15°

Četvrtak

09.05.

21° / 15°

Petak

10.05.

23° / 13°

Subota

11.05.

21° / 11°

Nedjelja

12.05.

21° / 12°

Ponedjeljak

13.05.

21° / 13°

Utorak

14.05.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
U Makedoniji otkrili zašto još nemaju tomos o autokefaliji od Vaseljenske patrijaršije

Religija

Comments 0

U Makedoniji otkrili zašto još nemaju tomos o autokefaliji od Vaseljenske patrijaršije

Autor: Antena M

  • Viber

Priredio: V.J.

 Autokefalna Pravoslavna crkva Ukrajine glavna je prepreka zastoju u pregovorima između Ohridske arhiepiskopije (MPC-OA) i Vaseljenske patrijaršije. To je prvi put javno otkrio Timotej Jovanovski, mitropolit debarsko-kičevski i glasnogovornik Sinoda MPC-OA (na slici gore).

 Timotej je, prenosi makedonski portal „360 степени”, odgovarajući na novinarsko pitanje zbog čega je zastao proces dobijanja najavljenog tomosa za autokefalnost od Vaseljenske patrijaršije, kazao da „nijesu prekinuti dogovori, pregovori i razgovori”.

 „Međutim, postoje neka pitanja koja mi s kanonske strane u ovome trenutku ne možemo prihvatiti, a insistiraju na nečemu što je i po nama neprihvatljivo. I zato su u ovome trenutku ti pregovori možda u stagnaciji”.

 „Pravoslavna crkva Ukrajine je nekanonska crkva”, tvrdi Timotej. „Bili su hirotonisani bez blagodati”.

 Ovakav stav je prekopiran od crkava Srbije i Rusije i prema ocjeni analitičara udaljuje Makedonce od dobijanja kanonskog tomosa, koji mjerodavno izdaje isključivo Vaseljenska Majka-Crkva. Sinod MOC-OA je u martu 2023. objavio da neće sasluživati s jerarhijom Pravoslavne crkve Ukrajine „do konačnog riješenja njezina statusa u punoći Pravoslavlja”.

Prema vjerskome analitičaru Marjanu Nikolovskom, uredniku portala „Религија”, „vladika Timotej je izjavom po pitanju Ukrajine skinuo veliki dio magle koju su posijali drugi naši arhijereji: da Vaseljenska patrijaršija ucjenjuje MPC-OA erga omnes i da će oduzeti hramove u dijaspori”.

 „Timotej je tačno rekao u čemu je glavni problem, ali nije rekao zašto je to glavni problem. Ta je odluka Sinoda MPC-OA donijeta pod direktnim nalogom Ruske pravoslavne crkve”, rekao je Nikolovski.

 Novinar Branko Đorđevski kaže da je za njega bilo šokantno kada je MPC-OA donijela odluku u vezi s Pravoslavnom crkvom Ukrajine, „koja je bila upućena Vaseljenskoj patrijaršiji”.

 „Ne znam kakva je potreba naše Crkve, do juče bila u raskolu, danas priznata kao Crkva ali bez utvrđenog statusa – da donosi odluku da neće sasluživati s Ukrajincima”, rekao je Đorđevski.

 Vaseljenska Majka-Crkva ocijenila je u maju 2022. neosnovanom pola vijeka staru srpsku tvrdnju da je makedonska jerarhija raskolnička. Jerarhiji u Makedoniji je priznata kanoničnost, pod jedino dozvoljenim nazivom Ohridska arhiepiskopija, ali je ostavljeno otvoreno pitanje njezinog statusa. Potom je Crkva Srbije (SPC), uz koordinaciju Moskovske patrijaršije, izdala nekanonski „tomos” o autokefaliji MPC-OA.

 Međutim, u Makedoniji su svjesni da još nemaju priznatu autokefalnu Crkvu. Zvanično, stav Sinoda u Skoplju je da kanonski tomos očekuju isključivo iz Carigrada.

 Jesenas je u makedonskoj javnosti „ažurirana” izjava pokojnog Amfilohija Radovića iz 2014. godine, da SPC, kako je rekao, „ne daje i ne može dati autokefaliju; ona jedino može predložiti Carigradu i svim pravoslavnim crkvama konačno dobijanje autokefalnosti”.

 

 

 

 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR