15 °

max 25 ° / min 14 °

Subota

21.09.

25° / 14°

Nedjelja

22.09.

23° / 14°

Ponedjeljak

23.09.

23° / 15°

Utorak

24.09.

23° / 15°

Srijeda

25.09.

22° / 17°

Četvrtak

26.09.

23° / 16°

Petak

27.09.

26° / 17°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Porfirije Perić pozvao Ruse u Beograd, Vučić odlikovao savjetnika Kirila Gundjajeva

Religija

Tag Gallery
Comments 3

Porfirije Perić pozvao Ruse u Beograd, Vučić odlikovao savjetnika Kirila Gundjajeva

Autor: Antena M

  • Viber

Priredio: V.J.

Rukovodilac Odjeljenja vanjskih crkvenih veza Moskovske patrijaršije, mitropolit volokolamski Antonij Sevrjuk, i protojerej Nikolaj Balašov, savjetnik ruskoga patrijarha Kirila Gundjajeva — boravili su u Srbiji.

U saopštenju Crkve Srbije (SPC) ističe se da ih je „njegova svetost patrijarh srpski g. Porfirije, zajedno s njegovim preosveštenstvom episkopom bačkim g. Irinejem (Bulovićem), članom svetog arhijerejskog sinoda, primio u patrijaršijskom dvoru u Beogradu”.

„U srdačnom i sadržajnom razgovoru istaknuto je obostrano zadovoljstvo bratskom saradnjom dvije crkve i dva jednovejrna naroda”.

„Posebnu pažnju sagovornici su posvetili savladavanju izazova s kojima se suočava Pravoslavna crkva”.

Nije precizirano o kakvim je tačno „izazovima” riječ.

U posebnim saopštenjima Moskovske patrijaršije, Rusi su nešto opširniji. Navode da su Sevrjuk i Balašov doputovali u „radnu pośetu”, od 4. do 6. marta, a „po blagoslovu svjatjejšeg patrijarha moskovskog i cijele Rusije Kirila i NA POZIV svjatjejšeg patrijarha srpskoga Porfirija”.

Preciziraju da su u razgovorima sa srpske strane, liše Perića i Bulovića, učestvovali „episkop valjevski Isihije, episkop remezijanski Stefan, episkop mohački Damaskin”.

Saopštavaju i da je rukovodilac Odjeljenja vanjskih crkvenih veza Moskovske patrijaršije mitropolit volokolamski Antonije pośetio Ambasadu Ruske Federacije u Beogradu; tu se susrio sa izvanrednim i opunomoćenim ambasadorom A. A. Bocanom-Harčenkom, kojem je, „po blagoslovu patrijarha Kirila”, uručio patrijaršijsku nagradu — Orden blaženog kneza Aleksandra Nevskog III stepena.  

Govoreno je o „pitanjima rusko-srpskih odnosa i uloge Ruske pravoslavne crkve i SPC u njihovom jačanju”.

Zatim, navode da je delegaciju Moskovske patrijaršije primio ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Nikola Selaković.

„Po nalogu predśednika Aleksandra Vučića, u dvorani patrijaršije”, Selaković je uručio protojereju Balašovu orden Srpske zastave II stepena — „za lične zasluge u razvijanju i učvršćivanju saradnje i prijateljskih odnosa između Republike Srbije i Ruske Federacije". Prisustvovao i Porfirije Perić.

Pośetu Srbiji delegacija Moskovske patrijaršije jutros je završila, obilaskom Sremskih Karlovaca.

Komentari (3)

POŠALJI KOMENTAR

Ivan

Neka im se požale kako su docekana od rusa ,,braca,, iz serbije na ratistu u Ukrajini... Kako su ih tretirali, e takvo isto misljenje imaju ovi isti sto ih dovlace, no viđeli da ih mogu iskoristit ka krpu jos uz to da se najedu i napiju. Samo sto ih dobro rusi znaju, da su prevrtljivi i u njih nikad vjere.

Vanja

Steta je sto Srbija ne granici sa Rusijom, da moze jace osjetiti tu bratsku ljubav "dva jednovjerna naroda". Kao da su Ukrajinci budisti.

Anon

Moramo konstatovati da je Srbija postala Ruska gubernija, a SPC dio hijerarhije Ruske crkve koja se de facto otcijepila od Fanara - Vaseljenske patrijaršije.