25 °

max 25 ° / min 12 °

Utorak

30.04.

25° / 12°

Srijeda

01.05.

23° / 15°

Četvrtak

02.05.

18° / 14°

Petak

03.05.

16° / 11°

Subota

04.05.

19° / 11°

Nedjelja

05.05.

20° / 11°

Ponedjeljak

06.05.

21° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Makedonci raskidaju sa Srbima i Rusima? Preispituju svoje nepriznavanje autokefalne Pravoslavne crkve Ukrajine

Religija

Comments 6

Makedonci raskidaju sa Srbima i Rusima? Preispituju svoje nepriznavanje autokefalne Pravoslavne crkve Ukrajine

Autor: Antena M

  • Viber

Priredio: V.J.

Ohridska arhiepiskopija, koja sebe imenuje Makedonska pravoslavna crkva - Ohridska arhiepiskopija (MPC-OA), mijenja svoj rigidni stav prema autokefalnoj Pravoslavnoj crkvi u Ukrajini — tumače skopski mediji.

Sinod MPC-OA (na gornjoj fotografiji) juče je donio odluku da perispita svoju poziciju u odnosu na Ukrajini:

„Sinod je posvetio ozbiljnu pažnju proučavanju ukrajinskog crkvenog pitanja i formirao komisiju da prouči status Pravoslavne crkve u Ukrajini, koja je dobila autokefaliju od Vaseljenske patrijaršije”.

„Predśednik komisije je mitropolit bregalnički g. Ilarion, a potpredśednik episkop deljadrovsko-ilindenski g. Joakim”.

„Ista komisija ima za cilj da prouči problem imenovanja naše Svete Crkve sa grkofonskim crkvama”, navodi Sinod MPC-OA.

Odluka o preispitivanju stava o Ukrajini je iznenađujuća.

Primjera radi, nekoliko dana ranije Timotej Jovanovski, mitropolit debarsko-kičevski i glasnogovornik Sinoda MPC-OA, tvrdi da je „Pravoslavna crkva Ukrajine nekanonska, bili su hirotonisani bez blagodati”.

Napominjemo, Vaseljenska Majka-Crkva ocijenila je u maju 2022. neosnovanom pola vijeka staru tvrdnju Crkve Srbije (SPC) da je makedonska jerarhija raskolnička. Jerarhiji u Makedoniji je tada priznata kanoničnost, pod jedino dozvoljenim nazivom Ohridska arhiepiskopija — ali je ostavljeno otvoreno pitanje njezina statusa, tj. nije dobila autokefaliju.

Potom je Crkva Srbije, uz koordinaciju Moskovske patrijaršije — a protivno kanonima Svete Pravoslavne Crkve, jer to nije u njezinoj kompetenciji — u junu 2022. izdala falš „tomos” o autokefaliji MPC-OA.

Zauzvrat, upravo Sinod MPC-OA početkom prošle godine saopštava da neće sasluživati s Pravoslavnom crkvom Ukrajine, čime se podržava rusko-srpska anticrkvena agenda o „nekanonskom" postupanju Vaseljenske patrijaršije. Rusi su, zbog ukrajinske autokefalije, jednostrano u jesen 2018. raskinuli svoje kanonske i liturgijske i kanonske veze s Vaseljenskom patrijaršijom, a Srbi ih početkom 2019. suspendovali.

Prethodno, poglavar autokefalne Pravoslavne crkve Ukrajine, mitropolit kijevski i cijele Ukrajine Epifanij Dumenko, obratio se pismom arhiepiskopu Stefanu Veljanovskom, poglavaru MPC-OA da očekuje da će tomos za autokefalnost Ohridske arhiepiskopije od Vaseljenske patrijaršije biti izdat što prije i pozvao je Stefana na zajedničko bogosluženje.

Ljetos je makedonski predśednik Stevo Pendarovski kazao da „u najvišem rukovodstvu, Sinodu MPC-OA, a tu ne mislim na poglavara, arhiepiskopa Stefana Veljanovskog, ima ljudi koji sarađuju sa ruskim tajnim službama”. On ih nije javno imenovao.

Prema tumačenju nekih medija u Skoplju, među konfidentima ruskih službi u vrhu MPC-OA je i Petar Karevski, koji je nedavno u Podgorici i Cetinju gostovao kod nasilno ustoličenog mitropolita eparhije crnogorsko-primorske Crkve Srbije Joanikija Mićovića.

Društvo

Žurka kod Joanikija

26.02.2024. 07:13

Srpski kvazitomos o autokefaliji za makedonsku jerarhiju ne priznaju četiri stare patrijaršije (Carigrad, Aleksandrija, Antiohija, Jerusalim), takođe ni većina pomjesnih crkava.

Kako je „Antena M” u više navrata objavila: Makedonci od Vaseljenske Majke-Crkve nikada neće dobiti kanonski tomos o autokefaliji i time mjesto za svoju Crkvu u jedino mjerodavnom carigradskom sveštenom diptihu pomjesnih crkava prije no, između ostaloga, njihovi arhijereji ne budu sasluživali s arhijerejima Pravoslavne crkve Ukrajine.

Komentari (6)

POŠALJI KOMENTAR

Bata Niš

@Srđan Bravo. Kratko i istinito. Bravo.

Bata Niš

Bravo za makedonsku crkvu. Srpska crkva je sluga ruske crkve i Putinove politike i nije primer za bilo kakvo ugledanje.

Mixa

@Srđan Sve NORMALNO? Ako je tebi normalno da Milo vlada vise od 30 godina, da Makedoniji promene ime, da Federacija u BiH neguje Dzihadiste, da je Hrvatska opustela i ima najvecu inflaciju u EU... onda mozda i nije lose biti nenormalan. Isto nam je spocitano i 27. marta 41. kako se "ne uklapamo"...