11 °

max 23 ° / min 11 °

Nedjelja

28.04.

23° / 11°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 15°

Utorak

30.04.

24° / 13°

Srijeda

01.05.

21° / 14°

Četvrtak

02.05.

17° / 13°

Petak

03.05.

16° / 11°

Subota

04.05.

15° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
87-ogodišnji arhiepiskop na Putinovom sudu

Religija

Comments 0

87-ogodišnji arhiepiskop na Putinovom sudu

Autor: Antena M

  • Viber

Priredio: V.J.

 

Viktor Pivovarov, arhiepiskop slavjansko-južnoruski jedne od frakcija ruskoga pravoslavlja, rođen 1937, izložen je sistematskom progonu Putinove vlasti u Ruskoj Federaciji, jer snažno kritikuje krvavu agresiju na pravoslavnu Ukrajinu. 

U martu 2023. sud u Slavjansku — gradu od oko 100.000 stanovnika u Kubanju, oblasti na jugozapadu Rusije, oko 1.300 km od Moskve — kaznio je vladiku s 40.000 rubalja zbog antiratne propovijedi, jer je u crkvi „izveo javnu akciju usmjerenu na diskreditaciju upotrebe oružanih snaga Ruske Federacije”. 

Ovaj 87-ogodišnji hrabri podvižnik nastavio je propovijedi. Optužio je Moskovsku patrijaršiju zbog saradnje s Putinovim tajnim službama. 

U članku na internetu ruske trupe u Ukrajini proglasio je agentima Satane. „Đavo se useljava u njih i opśeda ih. Oni više nijesu ljudi, već demoni koji imaju ljudsko tijelo”. 

Opet je postao okrivljenik i „zbog diskreditacije ruske vojske” pozvan na sudsku odgovornost. Među „zločinima” je i njegov video intervju za portal „Новая Газета Европа” (novayagazeta.eu) od 5. maja 2023. u kojem veli da je „rat proklet Bogom i ljudima”.

Prvi pretres, po novoj optužnici protiv arhiepiskopa Viktora, održan je 27. februara. 

Sajt „Эсхатология” (eshatologia.org) navodi da je „vladiki iz zdravstvenih razloga teško da prisustvuje suđenju”. 

„Atmosfera na ispitivanju bila je mučna”, a „vladika u osnovi odbija da ga brane advokati, dodjeljujući svako svoje nadanje Bogu”, izvještava „Эсхатология”.

 

Sljedeći pretres zakazan je za 11. mart. 

Viktor Pivovarov ima dugu istoriju otpora vlastima, najprije komunističkim SSSR-a. Završio je 1967. bogosloviju, te pohađao Moskovsku duhovnu akademiju, ali je kasnije proćeran zbog opozicionih aktivnosti. Prije urušavanja SSSR-a, ilegalno je propovijedao, popravljao hramove i ikonostase. 

Bavio se tumačenjem Apokalipse. Tako je nastala njegova knjiga pod naslovom „U naručju sedmoglave zmije”. 

Knjiga je izrazito antisovjetska i za nju se zainteresovao KGB. Ljudi koji su čuvali originalni rukopis, spalili su ga. No, opet napisana knjiga poslana je ilegalno u Kanadu i štampana u Montrealu 1984. pod egidom „nepoznatog pisca iz Sovjetskog Saveza”, te s predgovorom Vitalija Ustinova, arhiepiskopa i 1986-2001. prvojerarha Ruske zagranične pravoslavne crkve, „koji je visoko cijenio ovo djelo”. 

Po slomu komunizma, Viktor Pivovarov 1993. postaje sveštenik, a potom i episkop Ruske zagranične pravoslavne crkve. No, 2007. nije se složio s izvršenim ujedinjenjem ove Crkve i Moskovske patrijaršije. Osnovao je svoju molitvenu zajednicu Svetopokrovske crkve u Slavjansku. 

Vladika Viktor vjeruje da su Lenjin, Staljin, Putin — opśednuti sotonom i da su glasnici Apokalipse. K tome, Putin je „volšebnik najviše kategorije i šamanista”. 

Godine 2014. za rusku aneksiju Krima u svojim propovijedi vladika je ocijenio da je „bezakona” i da Rusija nema pravo da zadrži to poluostrvo „bez pristanka ukrajinskih vlasti”. 

On je 2022. osudio novu rusku invaziju na Ukrajinu rekavši da „svi vide da mi vodimo kolonijalni rat”. 

„Ukrajina nije učinila ništa loše za Rusiju”, rekao je stari arhiepiskop. „Ako su naši tenkovi u njihovoj državi i naši vojnici takođe, onda smo mi agresori”.

 

 

 

 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR