16 °

max 19 ° / min 10 °

Subota

04.05.

19° / 10°

Nedjelja

05.05.

21° / 12°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 12°

Utorak

07.05.

21° / 13°

Srijeda

08.05.

23° / 14°

Četvrtak

09.05.

18° / 14°

Petak

10.05.

20° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Eparhija odbija poslušnost Sinodu

Religija

Comments 0

Eparhija odbija poslušnost Sinodu

Autor: Antena M

  • Viber

Priredio: V.J.

Opšta konferencija sveštenstva (na slici gore) u mitropoliji Nevrokopskoj, jednoj od eparhija Bugarske pravoslavne crkve (BPC), odbila je 7. marta da prihvati valjanost uredbe Sinoda u Sofiji od 24. februara, kojom se poništavaju izbori kandidata za eparhijskoga mitropolita u Slivenskoj eparhiji i naređuje da izbor mitropolita pripada isključivo njima — sinodskim članovima-mitropolitima.

Kako prenosi portal „Пиринско - новини от югозападна България” (pirinsko.com), sa konferencije — a u prisustvu eparhijskoga mitropolita Neofita — „sveštenici Nevrokopske eparhije su izrazili zabrinutost i neslaganje s naredbom Sinoda od 24. februara ove godine i svi su jednoglasno izrazili potporu očuvanju ustavnoga poretka, zakonitosti i sloge u životu Bugarske pravoslavne crkve”.

 

Ovim se nastavljaju previranja u BPC, dok joj poglavar, patrijarh Neofit (79), mjesecima leži u bolesničkoj postelji.

Praksa da eparhijski izbornici, glasači — vjernici (laici, mirjani) i lokalno sveštenstvo, uključujući oženjene sveštenike (parohe) — učestvuju u biranju eparhijskoga arhijereja u Bugarskoj ima 154-ogodišnju tradiciju.

Ovakav način izbora je jasno preciziran Ustavom BPC (vidi odredbe pri kraju ovoga teksta), no Sinod je, u odsutnosti Neofita, ali s njegovom egidom, proglasio nevažećim izbore dvojice kandidata za novoga mitropolita s katedrom u Slivenu, gradu s oko 90.000 stanovnika u jugoistočnoj Bugarskoj.

Učešće laika-vjernika u izboru i-ili postavljenju poglavara ili oblasnoga arhijereja je praksa iskonske Hristove Crkve, koja je tokom vremena napuštena u većini pomjesnih pravoslavnih jurisdikcija.

Ova praksa postojala je i kod nas, do obnove knjaževstva 1852, jer do tada u Mitropoliji - Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi vladike bira i-ili potvrđuje Crnogorski zbor (crkveno-narodni sabor).

Otuda je i drevni uzvik „Aksios” („Άξιος”, „Dostojan”) aklamacija laika-vjernika u toku hirotonije i-ili ustoličenja, koja, pored ostaloga, ukazuje na prihvatanje novoga pastira… u suprotnom: „Ανάξιος”, tj. — „Nedostojan”…

Sada u Bugarskoj, i laici i parohijsko sveštenstvo, pokušavaju da zaštite svoja prava, da imaju glas u odlučivanju o crkvenim poslovima, nasuprot uzurpaciji od strane većeg broja sinodskih mitropolita. Ustav BPC, sa odredbama o postupku izbora, može mijenjati samo najveće bugarsko crkveno-zakonodavno tijelo — Crkveni sabor, koji takođe uključuje laike — a ne sam Sinod.

Po upokojenju Joanikija Nedelčeva, on je od 1980. do 9. januara 2024. bio mitropolit slivenski, glasači (delegati) iz te eparhije su 18. februara u kancelariji tamošnje mitropolije sproveli izbore u dva kruga, na kojima su proglašeni pretendenti za mitropolita: titularni episkopi agatopoljski Jerotej i konstantijski Mihail.

Međutim, Sinod je 24. februara, poništio izbore i naredio kroz uredbu da izbor mitropolita pripada isključivo njima — a ne gomili laika i lokalnog sveštenstva. Ovo je, izvijesti smo, izazvalo buru nezadovoljstva na društvenim mrežama, kao i protestna okupljanja i sveštenstva i laika u Slivenskoj eparhiji.

Društvo

Neće da im Sinod postavlja mitropolita

08.03.2024. 18:00

Između ostaloga, i preko 30 sveštenika u gradu Jambolu održalo je press-konferenciju. „Ne postoji, ne samo u Bugarskoj, nego iđe u svijetu, da se procedura izbora kada su oni pokrenuti mijenja”, rekao je protojerej-stavrofor Nikolaj Kljunkov.

„Bugarska crkva je postala totalitarna”, kaže otac Ivan iz Slivena, prenosi „Новини от Сливен и региона” (sliveninfo.bg). „Ovo je presedan u novijoj istoriji, bezakonje Sinoda. Pitamo: šta nije u redu s našim odabirom?”

Na primjer, oglasio se iz zapadne Bugarske arhimandrit Nikanor, citira ga portal „Фактор” (faktor.bg): „Ako Sinodska uredba od 24. februara ostane na snazi i ako se što prije ne sazove Crkveni sabor, to znači da će faktički i tehnički, de iure, BPC biti privatizovana! Prijeći će u vlasništvo ortaka — članova Sv. Sinoda, koji će od sada svime i svakim od nas raspolagati samo po svojoj volji, ne obazirući se ni na koga!”

U međuvremenu, dva mitropolita u Sinodu, varnensko-preslavski Jovan i vračanski Grigorij, povukli su svoje glasove da se ponište izbori u Slivenskoj eparhiji, „jer je nemoguće napraviti raskol između episkopata i crkvenoga naroda”.

Odnos sinodskih glasova tako je sada 7 „za” prema 6 „protiv”, uz odsustvo nekolicine mitropolita članova ovoga tijela. O tome što dalje, trebalo bi da odluči Sinod, koji će se 12-13. marta ponovo okupiti.

Vjerski portal „Двери на Православието” (dveri.bg) piše da se „pokazalo da su sinodski mitropoliti neodlučni kako nastaviti postupak za izbor slivenskoga arhijereja”.

 

„Mitropolit Varne i Velikoga Preslava, Jovan, koji je ujedno i privremeni upravitelj Slivenske eparhije, predlaže izbore ispočetka s novim popisom podobnih episkopa. Međutim, plovdivski mitropolit Nikolaj smatra da proces treba nastaviti i da Sinod izabere jednog od dvojice episkopa koje su predložili slivenski eparhijski glasači: Jeroteja ili Mihaila. Većina sinodskih članova ipak je da ta pitanja riješavaju na svom sastanku 12. i 13. marta”.

Najavljeno je da će tada, 12-13. marta, doputovati sveštenstvo i laici Slivenske i još nekih eparhija u Sofiju i pred zdanjem Sinoda (Синодална палата) protestovati, kako se navodi, „u formatu molitvene prisutnosti”.

Mitropolit Josif, bugarski mitropolit za SAD, Kanadu i Australiju, član Sinoda u Sofiji koji nije bio na prethodnom zasijedanju, veli da „sveštenici, a osobito laici, trebaju imati pravo birati svoje duhovne vođe, klirike, arhijereje i patrijarhe”.

„Ovo Sinod treba odmah da shvati”, poručuje Josif, „i već na idućem sastanku da otkloni neprijatelja duhovnoga života — svoju uredbu! Živa je Crkva tamo đe su dobri vjernici, aktivni i angažovani članovi parohije. Naši sinodski mitropoliti ne razumiju da, bez aktivnih parohijana-laika, mi smo mrtvi”.

 

Prema Ustavu BPC:

- Bugarskom pravoslavnom crkvom - Bugarskom patrijaršijom upravlja Sveti Sinod, a svakom eparhijom njezin arhijerej, koji nosi titulu mitropolita. - Najviše upravno tijelo BPC je Sinod, koji se sastoji od bugarskoga patrijarha i eparhijskih mitropolita. - Zakonodavnu vlast u BPC vrši Crkveni sabor koji se sastoji od arhijereja te klirika i laika izabranih u skladu s ovim Ustavom;

- Svaka eparhija ima svoje duhovne i laičke birače: po 6 iz svake duhovne oblasti (arhijerejskog namjesništva). Trojica su sveštenici, a trojica laici. - Eparhijski birači biraju: eparhijske predstavnike u izboru patrijarha Bugarske, članove Crkvenoga sabora, mitropolita eparhije i članove Eparhijskoga vijeća.

Konkretno izbor eparhijskoga mitropolita, prema Ustavu BPC, odvija se na sljedeći način:

- Kad eparhija ostane udovička ili upražnjena, Eparhijsko vijeće o tome pismeno obavještava Sinod, koji imenuje eparhijskoga mitropolita za zamjenika (vikara) udovičke ili upražnjene stolice, a on sprovodi izbore za mitropolita i upravlja eparhijom do stupanja na dužnost novoizabranog;

- Sinod sastavlja popis kandidata za izbor mitropolita između osoba s episkopskim činom. - Vikar udovičke ili upražnjene eparhije s Eparhijskim vijećem šalje taj popis okružnicom svim eparhijskim biračima i poziva ih za izbore u prostorije središta eparhije. - U određenu neđelju, nakon liturgije, skupljaju se eparhijski glasači, provjeravaju se punomoći, te kada se utvrdi kvorum, odvija se tajno glasanje s listićem na kojem su upisana imena osoba kandidata za mitropolita. - Odabir se vrši stavljanjem dva imena u zagrade. - Izabranima se proglašavaju dva kandidata za koja je glasalo više od polovine prisutnih birača;

- Sinod, nakon odobrenja eparhijskoga izbora, na prvu svetu neđelju u hramu nakon molitve Bogu i u prisutnosti naroda, natpolovičnom većinom svojih članova, bira jednoga od dva izabrana kandidata za mitropolita udove ili upražnjene eparhije. - Sinod preporučuje novoizabranog eparhijskog mitropolita svojoj zajednici sinodskim pismom, koje se čita u svim crkvama eparhije.

 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR