18 °

max 22 ° / min 16 °

Srijeda

01.05.

22° / 16°

Četvrtak

02.05.

19° / 13°

Petak

03.05.

15° / 11°

Subota

04.05.

19° / 10°

Nedjelja

05.05.

19° / 12°

Ponedjeljak

06.05.

16° / 10°

Utorak

07.05.

19° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
"Pohulio na Duha Svetoga" – nastavljaju se optužbe protiv Porfirija Perića

Religija

Tag Video
Comments 3

"Pohulio na Duha Svetoga" – nastavljaju se optužbe protiv Porfirija Perića

Autor: Antena M

  • Viber

Priredio: V.J.

„Lažni patrijarh Porfirije (SPC) otvoreno hulio na Duha Svetoga i Crkvu Hristovu. Izgovarao je proizvoljne, samoizmišljene, bogohulne anateme”.

Ovakvim ocjenama nastavlja se serija kritika Porfirija Perića, nakon što je 24. marta ove godine čitao izvjesni sinodik u hramu Svetoga Save usred Beograda u kojem proklinje koješta i dobija horske odgovore okupljenih: Anatema!”

Svetosavski revniteljski sajt „Борба за веру” sada citira ruske blogere kako su „Srbi ogorčeni, mnogi pišu komentare, snimaju klipove, izražavaju neslaganje”.

„Episkop (Stefan Šarić), koji se nalazio na lijevoj strani lažnog patrijarha, poslije izgovorenih bogohulnih riječi, počeo je da se osvrće oko sebe, da vidi da li je to zaista čuo, ali je ipak sa svima ponovio: Anatema!”...

Ovako saopštene anateme Porfirija Perića mogu se tumačiti kao ispovijedanje vjere nalik doktrini Rimokatoličke crkve, što je užasnulo dio svetosavske pastve.

U tekstu odnosnog sinodika, koji je priznat u Svetoj Pravoslavnoj Crkvi, nema anatemizama na način na koji ih je Perić izgovarao.

I dok se Patrijaršija Srbije nije zvanično oglašavala, u međuvremenu se Perić, ne osporavajući istinitost snimka, opširnim obrazloženjem pravdao da su ga pogrešno razumijeli.

Međutim, „Борба за веру” tvrdi da Perić nije opovrgao svoje navodne jeresi u odnosu na pravoslavnu doktrinu:

„I rimokatolici ispovijedaju da Duh Sveti ishodi od Oca. Nema zlonamjernosti u našim tumačenjima, već ‘patrijarh’ Porfirije sa namjerom u ovome obraćanju nekoliko puta vrlo providno i mudro izbjegava da ispovijedi riječ ‘SAMO od Oca”.

„Ovako je primjetno koliko patrijarh bira riječi, jer je upravo zbog rimokatolika ona sporna formulacija anateme u prvobitnom snimku onako sa namjerom i glasila, kako se ne bi trajno narušili odnosi sa rimokatolicima; u tom bi slučaju skandal bio neviđenih razmjera i on bi morao javno da se izvini i povuče anatemu koju bi izrekao protiv njih. To je očigledno za svakoga ko hoće nepristrasno da rasuđuje. Ovako se pobjednički izvukao iz obje zamke; ali Boga ne može prevariti”, piše „Борба за веру”.

Napominjemo, prema pravoslavnoj doktrini, Filiokve („i [od] Sina”) katolički je dodatak u 8-om članu Nikejsko-carigradskoga Simvola vjere: to je učenje da je Duh Sveti ne samo od Boga-Oca (Jn. 15, 26), nego „od Oca i Sina”.

Spor oko Filiokve prije hiladu godina zaljuljao je u temelju ovozemaljsku Crkvu.

Godine 1054. zbog toga je došlo do Velike šizme ili raskola — Crkva se podijelila na Pravoslavnu i Katoličku.

Komentari (3)

POŠALJI KOMENTAR

Pogledizdaleka

@Bole ... kada se mijesaju u politiku nezavisne drzave CG onda treba prikazati ko su i sto su oni.

vladika

Oni trebaju poniznu"pastvu" ,narodski....Ovce ,beeee!

Bole

A šta vas bezbožnike interesuje šta se dešava u Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi? Drž' te se glavnog božanstva druga Tita...