21 °

max 25 ° / min 17 °

Nedjelja

19.05.

25° / 17°

Ponedjeljak

20.05.

25° / 17°

Utorak

21.05.

26° / 17°

Srijeda

22.05.

21° / 14°

Četvrtak

23.05.

22° / 14°

Petak

24.05.

24° / 15°

Subota

25.05.

21° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Rumuni ukazali čast Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi

Izvor: Screenshot

Religija

Tag Video
Comments 0

Rumuni ukazali čast Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi

Autor: Antena M

  • Viber

Prilikom skorašnje posjete Rumuniji, delegacija Crnogorske Pravoslavne Crkve imala je posebnu čast i Božiji Blagoslov da mošti Svetog mučenika Bonifatija donese iz Bugarske crkvi Svete Marije u Bukureštu, kako bi bile dostupne tamošnjem narodu na poklonjenje i molitvu, ali i svjedočile veličinu vjere i mučeničko stradanje Svetitelja, saopšteno je iz Crnogorske Pravoslavne Crkve. 

"Ovu veliku Svetinju rumunski narod je dočekao sa velikom duhovnom radošću kao i našu delegaciju, koja je zahvalna Svješteniku prof. Emilijanu, koji nam je ukazao veliko povjerenje i čast da predstavnici Crnogorske Pravoslavne Crkve budu ti koji će donijeti ovu Svetinju među rumunskim narodom. 

Nakon polaganja Svetih mošti u kriptu crkve Svete Marije, koju je njen ktitor Svještenik prof. Emilijan predao na upravu Crnogorskoj Pravoslavnoj Crkvi, uslijedila je Sveta Arhijerejska Liturgija, koju je služio Njegovo Blaženstvo Arhiepiskop Cetinjski i Mitropolit Crnogorski Boris uz sasluženje rumunskog Svještenstva i Protojereja stavrofora Stefana Markovića.

Posebna radost bila je Rijeka ljudi koja neprestano mili na poklonjenje moštima u molitvi, neki sa suzama, neki sa radošću, svaki prema svome krstu koji je ponio na svoja pleća, a opet sa puno ljubavi", navodi se u saopštenju. 

Vođeni kroz žitije Svetog Bonifatija možemo vidjeti da je sve moguće u Gospodu, ali možemo i naučiti o značaju upravo svetih mošti iz najranijeg perioda hrišćanske Crkve, dodaju iz CPC. 

"Tako da onaj koji živje nezakonito, pokaja se i prihvativši Hrišćanstvo, najprije primivši oproštaj, a onda i vijenac mučeništva.

Svete mošti jesu netljeno tijelo, ostatak tijela ili čestica-djelić tijela-kosti Svetitelja. U hrišćanskoj Crkvi mošti od najranijeg perioda zauzimaju poseban status poštovanja, čak prije ikona.

Još u ranoj crkvi mošti bivaju darivane na blagoslov i molitveno zastupništvo onoga kome su pripadale, narodu, crkvama i parohijama, kako tada tako i danas. Blagodarni smo Gospodu koji nas je udostojio da ubrzo u crkvi Sv Ivana Crnojevića, Crnogorska Pravoslavna Crkva pohrani Svete mošti, koje će biti dostupne narodu na poklonjenje i molitvu", dodaje se u saopštenju. 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR