21 °

max 22 ° / min 15 °

Srijeda

01.05.

22° / 15°

Četvrtak

02.05.

19° / 13°

Petak

03.05.

15° / 11°

Subota

04.05.

19° / 10°

Nedjelja

05.05.

19° / 12°

Ponedjeljak

06.05.

16° / 10°

Utorak

07.05.

19° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Rezolucija PACE se odnosi i na CRNU GORU: Ruska crkva podstiče zločine!

Religija

Tag Gallery
Comments 1

Rezolucija PACE se odnosi i na CRNU GORU: Ruska crkva podstiče zločine!

Autor: Antena M

  • Viber

Priredio: V.J.

Parlamentarna skupština Savjeta Evrope (PACE) predśednika Ruske Federacije Vladimira Putina smatra nelegitimnim, a Moskovsku patrijaršiju - Rusku pravoslavnu crkvu prepoznaje kao kvazicrkveni instrument Kremlja za propagandu najtežih zločina, što je i istaknula u svojoj juče usvojenoj Rezoluciji (Resolution 2540).

Napominjemo, Moskovska patrijaršija ima najvjerniju saveznicu u Crkvi Srbije (SPC), uključujući i njezin ovdašnji ogranak, eparhije crnogorsko-primorsku i budimljansko-nikšićku. Između ostaloga, Joanikije Mićović i Metodije Ostojić boravili su u Rusiji kao gosti Moskovske patrijaršije i nakon otvorene ruske oružane agresije na Ukrajinu. 

Mićović, koga je Ruska crkva odlikovala, zlokobno povlači paralelu između Ukrajine i Crne Gore. Ruska crkva je 2020. snažno podržavala tzv. protestne litije u Crnoj Gori, a u septembru 2021. poslala delegaciju da prisustvuje nasilnom ustoličenju Mićovića, etc. 

PACE je 17. aprila usvojila Rezoluciju naslovljenu: Smrt Aleksija Navalnog i potreba suprotstavljanja totalitarnom režimu Vladimira Putina i njegovom ratu protiv demokratije. Poslanici su dokument usvojili sa 134 za, bez uzdržanih ili protivnih. 

Prema tekstu objavljenom na službenome sajtu PACE (pace.coe.int), Rezolucija u tački 13. glasi: 

„Režim Vladimira Putina posvetio se neoimperijalističkoj ideologiji Русский мир (Ruski svijet), koju je Kremlj pretvorio u oruđe za promovisanje rata. Ova se ideologija koristi za uništavanje ostataka demokratije, za militarizaciju ruskoga društva i za opravdavanje vanjske agresije radi proširenja granica Ruske Federacije na sve teritorije koji su nekad bile pod ruskom dominacijom, uključujući Ukrajinu”. 

„Jerarhija Moskovske patrijaršije Ruske pravoslavne crkve, uključujući patrijarha Kirila, zagovara ideologiju Ruski svijet, proglašavajući rat protiv Ukrajine i ‘sotonskog’ Zapada ‘svetim ratom svih Rusa’, pozivajući pravoslavne vjernike da žrtvuju sebe za svoju zemlju. Skupština je zgrožena takvom ZLOUPOTREBOM VJERE i ISKRIVLJAVANJEM HRŠĆANSKE PRAVOSLAVNE TRADICIJE od strane režima Vladimira Putina i njegovih zastupnika u jerarhiji Moskovske patrijaršije”. 

„Skupština osuđuje ovakvu retoriku i ističe da je podsticanje na počinjenje zločina agresije, genocida i ratnih zločina sâmo po sebi zločin. Skupština poziva sve države da tretiraju patrijarha Kirila i rusku pravoslavnu jerarhiju kao ideološki produžetak režima Vladimira Putina koji je suučesnik u RATNIM ZLOČINIMA I ZLOČINIMA PROTIV ČOVJEČNOSTI koji se sprovode u ime Ruske Federacije i ideologije Ruski svijet”, navodi u Rezoluciji.  

S tim u vezi, PACE usvojila je u paragrafu 26.1 Rezolucije i sljedeću formulaciju, koja se odnosi i na Crnu Goru, članicu Savjeta Evrope: 

„(Skupština dakle) PODSTIČE DRŽAVE ČLANICE i posmatrače Savjeta Evrope i Evropsku uniju da priznaju da se Ruska pravoslavna crkva u stvari koristi kao instrument ruskoga uticaja i propagande od strane režima Kremlja i da nema nikakve veze sa slobodom vjeroispovijesti i sloboda izražavanja zagarantovanim čl. 18. Međunarodnog pakta o građanskim i političkim pravima”.

 

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

CPC

A vi ste podržavali litije i litavce, i vi ste krivi za stenje u CG. Ne podržavam ovakvu rusiju, ali bih volio da vas poravnaju, jer takvija fukara na jedno mjesto nema niđe ka u brisel i beograd.