12 °

max 21 ° / min 12 °

Nedjelja

05.05.

21° / 12°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 12°

Utorak

07.05.

20° / 13°

Srijeda

08.05.

22° / 13°

Četvrtak

09.05.

21° / 14°

Petak

10.05.

20° / 13°

Subota

11.05.

21° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Mitropolitu pritvor

Religija

Tag Gallery
Comments 0

Mitropolitu pritvor

Autor: Antena M

  • Viber

Priredio. V.J.

Namjesniku Svjatogorske lavre, mitropolitu Arseniju, iz ogranka Moskovske patrijaršije u Ukrajini (UPC-MP), danas je određen pritvor. Ovo je saopštilo Donjecko oblasno tužilaštvo.

Arsenij, alijas Igor Jakovenko (56), rodom je iz Republike Karelije Ruske Federacije. 

Saopšteno je da se osnovano sumnjiči za neovlašćeno širenje informacija o razmještanju Oružanih snaga Ukrajine u zoni fronta.

Juče je, kako smo izvijestili, on priveden na saslušanje, a danas mu je izrečena preventivna mjera pritvora bez alternative polaganja jemstva.

Prema istrazi, mitropolit je ruskim okupatorima nastojao da preda lokacije kontrolnih punktova odbrambenih snaga u Kramatorskom okrugu Donjecke oblasti. On je „još prije početka potpune ruske invazije, saopštavao prokremljovske narative o ratu u Ukrajini”, o čemu svjedoče ponovljene izjave u kojima je mitropolit oružanu agresiju Ruske Federacije nazvao „građanskim sukobom”. 

Svajtgorsko-uspenska lavra, kojom upravlja Arsenij Jakovenko, nalazi se na istoku zemlje i jedna je od najvećih pravoslavnih svetinja Ukrajine. 

Lavra je 2022. godine devastirana, kada je nekoliko puta pogođena granatiranjem i bombardovanjem ruskih trupa koje su napale Ukrajinu. 

Od juna do septembra, obližnje mjesto Svjatogorsk je okupirala Rusija, ali je Lavra, koja se nalazi na drugoj strani rijeke Siverski Donjec, ostala pod kontrolom ukrajinske armije i ponovo je bila podvrgnuta ruskoj dalekometnoj paljbi. 

„U Lavri su se krili monasi i civilno stanovništvo, jer ima jako dobrih podruma”, riječi su Vitalija Markiva, ukrajinskoga ratnika o tamošnjim borbama koga citira radio „НВ”.

„Najviše me je iznenadilo to što su ljudi, koji su se tu krili, rekli da je za sve kriva Ukrajina! Jer da se Ukrajina predala, rata ne bi bilo. Ne razumijem kako je moguće da se tako nešto smisli i zašto im je ispran mozak”.

Pritvorenom mitropolitu Arseniju Jakovenku, po osnovu terećenja iz čl. 114-2 Krivičnoga zakonika Ukrajine, prijeti kazna zatvora od 8 godina.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR