19 °

max 23 ° / min 14 °

Utorak

30.04.

23° / 14°

Srijeda

01.05.

22° / 15°

Četvrtak

02.05.

19° / 14°

Petak

03.05.

15° / 10°

Subota

04.05.

17° / 10°

Nedjelja

05.05.

20° / 10°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
23 tone hrane zabranjeno od početka godine

Ekonomija

Comments 0

23 tone hrane zabranjeno od početka godine

Autor: Gordana Đuračić

  • Viber

147 pošiljki hrane, težine oko 1.300 tona zabranjeno je tokom prošle godine, dok je u ovoj godini zabranjeno stavljanje na tržište 28 pošiljki hrane težine oko 23 tone, saopšteno je iz Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove.

Razlozi su neusaglašenosti sa propisanim zahtjevima bezbjednosti i kvaliteta. Najčeći razlozi su bili utvrđivanje nedozvoljenih pesticida, aditiva, kontaminenata, kao i neusaglašenost oznaka na hrani koje nijesu bile u skladu sa propisom o informisanju potrošača ili hrana nije odgovarala propisanim zahtjevima kvaliteta.

"Na isti način, sprovode se kontrole na unutrašnjem tržištu, kontrolom objekata za proizvodnju, preradu i distribuciju hrane, uključujući i kontrolu na nivou primarne proizvodnje. Tokom 2018. godine, uzet je veliki broj uzoraka hrane. U izuzetno malom procentu utvrđene su nepravilnosti i u svim slučajevima su preduzete zakonom predviđene mjere za njihovo otklanjanje.

Sve ove kontrole, kako hrane iz uvoza i hrane na unutrašnjem tržištu, kroz službene kontrole i monitoringe, sprovode se jer je mogućnost kontaminacije hrane moguća u svim fazama proizvodnje, prerade, distribucije i rukovanja. Nulti rizik ne postoji kada je bezbjednost hrane u pitanju", navodi se u saopštenju.

Napominju da su u ovom momentu 224 objekta potpuno usaglašena sa EU zahtjevima za bezbjednost hrane.

"Uprava sprovodi godišnje programe mjera zdravstvene zaštite životinja i fitosanitarne mjere za zdravlje i zaštitu bilja. Za ove mjere u budžetu za 2019. godinu opredijeljena su sredstva u iznosu od više od 1, 8 miliona eura. Dodatno, i u ovoj godini nastavlja se preventivna vakcinacija protiv bolesti kvrgave kože i plavog jezika za šta su obezbjeđena dodatna sredstva u iznosu od oko 700.000 €, kao i donacija EK u vakcinama protiv bolesti kvrgave kože", dodaju u saopštenju.

U 2018. godini je završeno transponovanje EU legislative, što je podrazumijevalo donošenje 12 okvirnih zakona i oko 500 podzakonskih akata.

"Takođe, donošenjem Plana za upravljanje neusaglašenim mlijekom i Nacionalnog programa za unapređenje objekata, Crna Gora je ispunila važno, prvo mjerilo za zatvaranje pregovora u poglavlju 12. Definisan je i plan za ispunjavanje preostala dva mjerila vezana uspostavljanje EU sistema službenih kontrola potrebne administrativne kapacitete, a za šta su planirana finansijska sredstva", poručuju iz Uprave.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR