20 °

max 20 ° / min 13 °

Subota

30.05.

20° / 13°

Nedjelja

31.05.

20° / 14°

Ponedjeljak

01.06.

23° / 12°

Utorak

02.06.

23° / 14°

Srijeda

03.06.

23° / 12°

Četvrtak

04.06.

22° / 15°

Petak

05.06.

24° / 16°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Marković u Berlinu dogovorio konkretne korake u intenziviranju saradnje njemačke privrede sa CG

Ekonomija

Tag Video
Comments 0

Autor: Nikoleta Rakočević

  • Viber

Marković u Berlinu dogovorio konkretne korake u intenziviranju saradnje njemačke privrede sa CG

Njemačka privreda spremna je da intenzivnije investira u Crnu Goru i da ojača poslovne veze sa crnogorskim biznis sektorom – prvi konkretni koraci na tom planu dogovoreni su danas, prvog dana radne posjete predsjednika Vlade Duška Markovića Njemačkoj, saopšteno je iz Vlade.

Predsjednik Marković je, kako navode, razgovarao sa saveznim ministrom ekonomije i energetike Peterom Altmajerom i sa delegacijom Njemačke industrijske i trgovinske komore koju je predvodio šef za vanjsku privredu Folker Trajer.

"Informišući sagovornike i daljim prioritetima Vlade na ekonomskom planu predsjednik Marković je rekao da Crna Gora na strane investitore gleda kao na priliku za ekonomsku saradnju, ali i za politička i razvojna partnerstva. U tom kontekstu premijer je naglasio da Crna Gora želi strateško partnerstvo sa Njemačkom ne samo u okviru partnerstva koju imamo kao članica NATO-a i sjutra Evropske unije nego i na bilateralnom planu.

Na sastancima je dogovoren niz konkretnih koraka u produbljivanju saradnje privrednika", navodi se u saopštenju.

„Njemački investitori ne donose samo novac, već i znanje i poslovnu kulturu, i sposobni su da obrazuju i usavrše naše ljude. Za sve to smo zainteresovani“, poručio je predsjednik Vlade.

Premijer Duško Marković je saopštio nakon sastanaka da je impresioniran ocjenama koje je Crna Gora dobila o svom napretku te da je njemačka privreda spremna za saradnju sa našom zemljom.

„Postoji jasna spremnost da organizujemo konferencije privrednika jedne i druge zemlje i ovdje u Berlinu i u Crnoj Gori, da institucionalizujemo saradnju između privrednih komora kako bismo približili naše mogućnosti. Imaju čak i interesovanja njemačkih privrednika. Zaista sam ohrabren tim razgovorom. A posebno sam ohrabren razgovorom sa ministrom ekonomije gospodinom Altmajerom koji je bio potpuno otvoren, koji je izašao iz okvira protokolarnih ocjena o našoj saradnji nego direktnim predlozima kako da učinimo zajedno sve, a posebno sa njemačke strane da njemačke kompanije budu zainteresovane za Crnu Goru, da ulažu u Crnu Goru, da otvaraju nova radna mjesta, da mi kroz taj proces jačamo naše sposobnosti – sposobnosti upravljanja našim resursima i da obezbijedimo nove prilike za naše mlade ljude. Dogovorili smo konkretne korake na njegov predlog“, rekao je predsjednik Vlade u izjavi za javnost nakon sastanaka.

Premijer Duško Marković se sastao i sa Janom Hekerom, glavnim političkim savjetnikom savezne kancelarke Anegele Merkel.

„Razgovarali smo ne samo o razvoju naših bilateralnih odnosa, koji su u usponu, nego i o novim mogućnostima koje se pojavljuju u toj saradnji i kako da zajednički damo odgovor na otvorena pitanja u regionu koja će pomoći da ubrzamo našu evropsku i everoatlantsku perspektivu“, rekao je nakon sastanka Marković.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR