14 °

max 15 ° / min 6 °

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 8°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

14° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Poreska uprava: Naplata deset odsto veća

Izvor: Ilustracija

Ekonomija

Comments 0

Poreska uprava: Naplata deset odsto veća

Izvor: Mina business

Autor: Marija Mitrović

  • Viber

Poreska uprava od početka godine naplatila je bruto iznos od 536,49 miliona eura, što je deset odsto više nego u istom periodu prošle godine.

Iz PU su kazali da je od početka godine naplata bila sedam odsto viša od planirane.

U junu je ostvarena bruto naplata od 92,64 miliona eura, čime su plan naplate i ostvarenje iz maja prošle godine premašeni četiri, odnosno pet miliona eura.

„Posmatrajući polugodišnji period u strukturi naplate izdvajaju se ključne vrste prihoda kod kojih je rast zabilježen kako u odnosu na plan, tako i u odnosu na ostvarenje iz prošle godine“, navodi se u saopštenju.

Bruto naplata poreza na dodatu vrijednost (PDV) u prvih šest mjeseci ove godine iznosila je 118,43 miliona eura, što je 13 odsto više nego prošle godine, a deset odsto iznad plana.

„Po osnovu poreza na dobit preduzeća ostvarena je bruto naplata od 56,08 miliona eura, što je deset odsto više nego u istom periodu prošle godine. Po osnovu doprinosa za obavezno osiguranje naplaćen je iznos od 242,06 miliona eura, što je 6,5 odsto više nego u prošloj godini i šest odsto iznad plana“, rekli su iz PU.

Naplata poreza na dohodak građana iznosila je 79,62 miliona eura, što je 11 odsto više nego prošle godine i 17 odsto iznad plana.

„Ostvarenje naplate koncesionih naknada od 19,58 miliona eura veće je u odnosu na prošlu godinu 11 odsto, dok je naplata poreza na promet nepokretnosti od 9,58 miliona premašila je prošlogodišnje ostvarenje preko milion eura“, navodi se u saopštenju PU.

Kazali su da ljetnji mjeseci predstavljaju najvažniji period za ostvarenje budžetskih prihoda, s obzirom na to da turističku sezonu obilježava značajno povećanje obima poslovanja, posebno u ugostiteljskom i uslužnom sektoru.

„Očekuje se da će se uz intenzivne aktivnosti tokom jula, avgusta i septembra naplatiti preko 300 miliona eura“, precizirali su iz PU.

Najavili su da će fokus njihovih aktivnosti biti na rizičnim obveznicima sa aspekta poštovanja poreskih propisa, zbog čega je, kako su saopštili, važno dobrovoljno poštovanja poreskih propisa u cilju očuvanja lojalne konkurencije na tržištu, suzbijanja neregularnog poslovanja i unapređenja poslovnog ambijenta u cjelini. 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR