11 °

max 16 ° / min 10 °

Utorak

23.04.

16° / 10°

Srijeda

24.04.

15° / 9°

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

16° / 8°

Subota

27.04.

19° / 11°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Uoči prve neradne nedjelje: Trgovci se boje pada prometa

Izvor: Facebook

Ekonomija

Comments 0

Uoči prve neradne nedjelje: Trgovci se boje pada prometa

Izvor: Pobjeda/Portal Analitika

Autor: Marija Mitrović

  • Viber

Sjutra na snagu stupaju izmjene Zakona o unutrašnjoj trgovini kojim je predviđeno da se trgovina na veliko i malo ne može obavljati nedjeljom i praznicima. Prva neradna nedjelja je 20. oktobra.

Zakon je usvojen 20. juna, a najveći crnogorski trgovački lanci podržavaju ovo zakonsko rješenje, iako pojedini očekuju da će promet u njihovim trgovačkim objektima biti smanjen, s obzirom na to da se nedjeljom i praznicima ostvaruje najveći promet.

Predstavnici trgovačkih kompanija saopštili su Pobjedi da će primjenom zakona njihovi radnici biti zadovoljniji, a od potrošača očekuju da promijene kupovne navike i prilagode se promjenama i sedmične i dnevne kupovine obavljaju ostalim danima u sedmici.

Anketirani građani smatraju da će se lako prilagoditi na uvođenje neradne nedjelje i ističu zadovoljstvo što nedjeljom i praznicima radnici u trgovini više neće raditi.

Iz kompanije „Voli“ poručili su da će poštovati zakon, ali da to očekuju i od drugih. Komentarišući izmjene Zakona o unutrašnjoj trgovini, kojom se uvodi neradna nedjelja u trgovini, iz te kompanije su podsjetili da su poslovanje prilagodili zahtjevima tržišta i od otvaranja prvog marketa radili nedeljom.

"U svakom slučaju, podržali smo zakon, jer smatramo da će povoljno uticati na naše zaposlene. Kada je kompanija „Voli“ u pitanju, neradna nedjelja će nam pojednostaviti organizaciju slobodnih dana, neće biti racionalizacije radnih mjesta" - kazali su iz „Volija“.

Oni su naveli da je činjenica da su potrošači navikli na mogućnost trgovine nedjeljom.

"Upravo tog dana se ostvaruje najveći promet, a postavlja se pitanje i kako će se neradna nedjelja odraziti na poslovanje tokom turističke sezone" – istakli su predstavnici ovog trgovačkog lanca.

Prema njihovim riječima, sasvim je sigurno da će doći do određenog pada prometa zbog uvođenja neradne nedjelje.

"Svakako da benefiti koje donosi, prevazilaze komercijalne razloge. Radnici će biti zadovoljniji, što je nama kao najvećem poslodavcu u Crnoj Gori od velike važnosti" – poručili su iz „Volija“.

Iz kompanije „Merkator – CG“ u okviru koje posluju „Idea“ prodavnice, saopšteno je da to preduzeće posluje u skladu sa zakonskim regulativama, te će tako postupiti i kada su u pitanju izmjene Zakona o unutrašnjoj trgovini, a koje predviđaju da maloprodajni trgovački objekti ne mogu raditi nedjeljom i u dane državnih praznika.

"Kompanija „Merkator - CG“ je društveno odgovorna kompanija i kao takva pozdravlja mjere Vlade, a koje će omogućiti da naše kolege iz maloprodajnih objekata imaju slobodnu nedjelju, koju će moći da provedu u krugu porodice" – naveli su iz „Merkatora“.

Predstavnici ove trgovačke kompanije vjeruju da će i njihovi potrošači razumjeti ove mjere, te da će trgovinu obavljati drugim danima.

"Kompanija „Mercator - CG“ očekuje da će pomenute mjere dovesti do promjene kupovnih navika potrošača, te da će se nabavke koje su do sada obavljane nedjeljom, obavljati drugim danima" – kazali su predstavnici „Merkatora“.

Oni su upozorili da bi u dijelu prometa tokom turističke sezone moglo doći do gubitaka u prometu.

"To bi moglo negativno da utiče na poslovanje trgovine u cjelini, ali to ostaje da se vidi u narednom periodu" – rekli su iz „Merkatora – CG“ za Pobjedu.

I iz kompanije „Domaća trgovina“ poručuju da će se u svim „Aroma“ marketima i „Conto diskontima“ poštovati Zakon o unutrašnjoj trgovini, tako da će nedjelja biti neradni dan, piše Pobjeda.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR