23 °

max 36 ° / min 22 °

Utorak

11.08.

36° / 22°

Srijeda

12.08.

34° / 23°

Četvrtak

13.08.

34° / 23°

Petak

14.08.

33° / 23°

Subota

15.08.

32° / 23°

Nedjelja

16.08.

32° / 22°

Ponedjeljak

17.08.

32° / 22°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Golubović na Bečkom ekonomskom foumu: Investirajte u Crnu Goru

Ekonomija

Comments 0

Autor: Gordana Đuračić

  • Viber

Golubović na Bečkom ekonomskom foumu: Investirajte u Crnu Goru

Predsjednik Privredne komore Crne Gore Vlastimir Golubović pozvao je investitore da ulažu u crnogorsku ekonomiju i uvjere se u povoljnosti koje nudi naš poslovni ambijent. On je govorio na Bečkom ekonomskom forumu.

Bečki ekonomski forum je prestižni događaj koji se bavi promocijom saradnje i aktuelnim ekonomskim pitanjima u zemljama koje gravitiraju Jadranskom i Crnom moru.

Golubović je istakao da Privredna komora, asocijacija koja štiti interese svih poslovnih subjekata u Crnoj Gori, izuzetno cijeni doprinos ovog foruma popularizaciji investicionog ambijenta zemalja ovog područja.

"Zahvaljujući kontinuiranom unapređivanju poslovnog ambijenta u smjeru koji pogoduje prilivu stranih investicija, Crna Gora posljednjih godina ostvaruje dinamičan ekonomski rast. Riječ je o trendu koji je započeo obnovom nezavisnosti 2006. godine, od kada je u crnogorsku ekonomiju investirano blizu 10 milijardi eura u bruto iznosu, iz više od 125 zemalja. U poslednje tri godine, ukupan priliv direktnih stranih investicija iznosio je 1,5 milijardi eura", naveo je Golubović.

Prema njegovim riječima, stopa rasta BDP-a u 2018. od 5,1%, zasnovana prvenstveno na investicijama, Crnu Goru pozicionira u sam vrh evropskih zemalja kada je u pitanju ovaj makroekonomski pokazatelj.

"Članstvom Crne Gore u NATO, naš poslovni ambijent je postao dodatno atraktivan za ulaganja. To potvrđuje podatak da su ukupne direktne strane investicije u 2018. porasle 27,9% u odnosu na prethodnu godinu, dok je iz zemalja članica Alijanse investirano 64% više u odnosu na posmatrani period", kazao je predsjednik Komore.

Kada su u pitanju evrointegracije, naša zemlja je lider regiona, dodaje on. Otvorena su 32 pregovaračka poglavlja, a do kraja godine očekuje se i otvaranje posljednjeg, koje se odnosi na oblast konkurencije.

"Crna Gora nema alternativu kada je u pitanju ovaj proces i sigurno će biti prva sljedeća članica EU porodice", naglasio je on.

Učesnike Bečkog ekonomskog foruma upoznao je sa projektima i rezultatima crnogorske ekonomije u turizmu, energetici, razvoju saobraćajne infrastrukture, poljoprivredi i prehrambenoj industriji.

"Ulaganje u obnovljive izvore energije, kroz izgradnju novih solarnih, hidro i vjetroelektrana, predstavlja jedan od prioriteta nacionalne ekonomije. Stavljanje u komercijalnu upotrebu elektroenergetskog podmorskog kabla između Italije i Crne Gore prije dva dana, pozicionira našu zemlju u važno elektroenergetsko čvorište Regiona", kazao je Golubović.

Dodaje da rast ekonomske aktivnosti prate i pozitivni trendovi na tržištu rada. Otvoreno je 30.000 radnih mjesta, a stopa nezaposlenosti je smanjena za 8%. Svjetska banka, u oktobarskom izvještaju za Zapadni Balkan, ocjenjuje da je nezaposlenost u Crnoj Gori pala na istorijski minimum.

"Od januara ove godine, zainteresovani strani investitori mogu dobiti crnogorsko državljanstvo, ulaganjem u razvojne projekte. Ekonomsko državljanstvo biće dostupno za najviše 2.000 investitora, a program preko kojeg se može ostvariti trajaće tri godine", rekao je Golubović.

Govoreći o unapređivanju ekonomskih veza, promociji evropskih vrijednosti na Balkanu, a i Evropi uopšte, istakao je veoma važnu ulogu privrednih komora. Podsjetio je na ulogu Federalne privredne komore Austrije, koja je 2015. godine, na marginama Berlinskog Samita, održanog u Beču, pomogla da komore Zapadnog Balkana osnuju Komorski investicioni forum.

Početkom ove godine, Komorski investicioni forum je potpisao Memorandum o razumijevanju sa Komorom Austrije i Ministarstvom za Evropu, integracije i vanjske poslove Republike Austrije. Ovim dokumentom predviđena je podrška projektima koji imaju za cilj da na Zapadnom Balkanu ojačaju dualno obrazovanje i pomognu digitalnu transformaciju komora i privrede.

Kaže kako vjeruje da će 16. Bečki ekonomski forum doprinijeti otvaranju novih perspektiva privredne saradnje zemalja ovog područja, čije intenziviranje u budućem periodu mora biti prioritet svih aktera ekonomskog razvoja.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR