16 °

max 18 ° / min 13 °

Utorak

14.05.

18° / 13°

Srijeda

15.05.

18° / 13°

Četvrtak

16.05.

24° / 14°

Petak

17.05.

21° / 16°

Subota

18.05.

25° / 15°

Nedjelja

19.05.

26° / 17°

Ponedjeljak

20.05.

28° / 18°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Svi taksi prevoznici moraju imati registar kase

Izvor: Foto: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Ekonomija

Comments 0

Svi taksi prevoznici moraju imati registar kase

Izvor: Mina

Autor: Mirjana Dragaš

  • Viber

Svi taksi prevoznici u Crnoj Gori dužni su da posjeduju poreske registar kase i na taj način evidentiraju promet, saopštili su iz Poreske uprave (PU) i dodali da će od 1. februara intenzivno obavljati inspekcijski nadzor po tom osnovu.

Iz PU su podsjetili da Zakon o porezu na dodatu vrijednost (PDV) i pravilnik o njegovoj primjeni propisuju obavezu izdavanja računa kupcu za svaki izvršeni promet.

Propisuje se i posjedovanje poreskih registar kasa za sve PDV obveznike koji promet naplaćuju u gotovini.

PU je obavijestila taksi prevoznike koji posluju na teritoriji cijele Crne Gore da postoje svi preduslovi za primjenu tih zakonskih propisa i u djelatnosti taksi prevoza i da su dužni da evidentiraju promet na zakonom propisan način.

„Taksi prevoznici koji nijesu obveznici PDV-a, a koji promet proizvoda, odnosno usluga naplaćuju u gotovini, obavezni su promet iskazivati preko registar kasa ili putem posebnih računa, prethodno ovjerenih od nadležnog poreskog organa“, navodi se u saopštenju.

Predstavnici PU su kazali da su već godinama ulagali maksimalne napore da obezbijede punu i neselektivnu primjenu zakonskih propisa i da su pokazali razumijevanje prema stavu predstavnika taksi prevoznika da zbog specifičnosti prevoza određeni tipovi poreskih registar kasa nijesu bili primjenjivi u njihovim vozilima.

„Međutim, Mašinski fakultet, kao certifikacioni organ, izdao je potvrdu da četiri tipa poreskih registar kasa, koje ovlašćeni distributeri u Crnoj Gori mogu fiskalizovati, u potpunosti zadovoljavaju tehničke i funkcionalne karakteristike propisane Uredbom o poreskoj registar kasi za primjenu u taksi vozilima“, rekli su iz PU.

Iz PU su dodali da su ispunjeni svi tehnički preduslovi za primjenu propisa i da je potrebno da obveznici koji se bave djelatnošću taksi prevoza nabave poreske registar kase i obave njihovu fiskalizaciju podnošenjem zahtjeva za fiskalizaciju poreskom organu preko ovlašćenog servisa.

„Službenici PU obaviće fiskalizaciju poreskih kasa najkasnije u roku od dva dana od dana prijema zahtjeva za fiskalizaciju“, dodaje se u saopštenju.

Iz PU su kazali da će prema obveznicima, koji u ostavljenom roku ne usklade poslovanje sa zakonom, preduzimati mjere za sankcionisanje neregularnog poslovanja u vidu neposjedovanja poreskih registar kasa, neevidentiranja prometa ili neizdavanja fiskalnih računa.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR