Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Erste Grupa članica indeksa 2020 Blumberg GEI

| Postavio/la: Mirjana Dragaš

Erste Grupa članica indeksa 2020 Blumberg GEI

Erste Group Bank AG (Erste Grupa) je objavila danas da je uvrštena u grupu 325 kompanija iz 50 različitih sektora u 42 države i regiona širom svijeta, a koje su obuhvaćene Blumbergovim indeksom rodne ravnopravnosti za 2020 (2020 Bloomberg Gender-Equality Index - GEI).

Ove kompanije dolaze iz različitih privrednih grana, uključujući automobilsku industriju, bankarstvo, inženjering i građevinarstvo, maloprodaju.

''Objavljivanjem podataka o rodnoj ravnopravnosti kroz okvir GEI, kompanije uključene u 2020 GEI pružaju potpun uvid u svoja ulaganja u rodnu ravnopravnost na radnom mjestu i zajednici u kojoj posluju. Erste Grupaje u ovogodišnji indeks uključena sa rezultatima koji su na liniji ili iznad nivoa koji je ustanovio Blumberg, a koji oslikavajuvisok nivo otvorenosti i visok nivo opštih pokazatelja iz pet ključnih oblasti koje indeks mjeri''- navedeno je u saopštenju.

“Činjenica da smo ponovo uključeni u Blumbergov indeks rodne ravnopravnosti je dobrodošlo priznanje za rad koji smo uložili u unapređenje rodne ravnopravnosti na radnom mjestu,” rekla je Julia Valsky, rukovoditeljka Upravljanja različitostima u Erste Grupi.

“Obezbjeđivanje jednakih prilika ženama da napreduju u karijeri je duboko usađeno u inkluzivne principe na kojima je Erste osnovana prije dvije stotine godina. Vidno smo napredovali u pravcu omogućavanja ženama da se istaknu u našoj grupi, iako još nijesmo uspjeli da ispunimo cilj da učešće žena u najvišim rukovodećim pozicijama dosegne 35 odsto na svim našim tržištima. Na tome ćemo nastaviti da radimo. U postizanju veće rodne ravnopravnosti, takođe ćemo nastaviti da sprovodimo politike koje su zasnovane na dokazima, činjenicama i analizama – i to je razlog zbog kojeg Blumberg GEI smatramo izuzetno korisnim pokazateljem”-navedeno je u saopštenju.

GEI postavlja globalni standard za mjerenje rodno-ravnopravnih mjera i politika

Indeks GEI prati finansijske performanse kompanija koje se kotiraju na berzama, a koje posvećeno podržavaju rodnu ravnopravnost kroz razvoj politika, predstavljanje i transparentnost.

Referentni indeks mjeri rodnu ravnopravnost u pet ključnih oblasti: žensko liderstvo i učešće u razvoju talenata;jednakost zarada i rodni paritet u zaradama; inkluzivna kultura; politike koje se odnose na seksualno uznemiravanje; kao i brend koji promoviše žene. Ove je godine Blumberg proširio kriterijume za  uključivanje u indeks i obuhvatio približno 6.000 kompanija iz 84 države i regiona.

"Ukupno 325 kompanija koje su uključene u 2020 GEI,pokazuju posvećenost transparentnosti i liderstvo u izvještavanju o rodnoj ravnopravnosti," rekao je Peter T. Grauer, predsjednik Blumberga.

"Objavljivanje kompanijskih statistika i praksi je važan prvi korak u podršci rodnoj ravnopravnosti na globalnom nivou"- dodao je.

Rodna ravnopravnost je u fokusu Erste Grupe

U Erste Grupi su različitost i inkluzija integralni dio korporativne strategije, a posvećenost njima se jasno navodi u Izjavi o svrsi i Kodeksu ponašanja, dodaje se u saopštenju.

Bankarska grupacija sa sjedištem u Beču aktivno promoviše radno okruženje koje je oslobođeno diskriminacije i uznemiravanja i cijeni rad i vrijednost svakog pojedinca, bez obzira na rod, godine, invaliditet, bračno stanje, seksualnu orijentaciju, boju kože, vjersku ili političku pripadnost, etničko porijeklo, nacionalnost ili bilo koji drugi aspekt koji nije u vezi sa njihovim poslom.

''Erste Grupa sprovodi različite inicijative u cilju podrške razvoju ženskog liderstva. U prošloj godini je Alexandra Habeler-Drabek postala prva žena članica Upravnog odbora Erste Grupe. Generalno učešće žena na najvišim rukovodećim pozicijama širom Erste Grupe trenutno iznosi 29%, dok su žene činile 39% pozicija u Nadzornom odboru Erste Grupe na dan 31.decembar 2019. Kako bi dalje povećala broj žena u top menadžmentu, Erste Grupaza cilj ima bolji rodni balans u svojim bazama talenata (talent pools)i nudi mentorske programe za žene talente''- zaključeno je u saopštenju.

 

 

 

 

 

Ostavi komentar

0/300