15 °

max 15 ° / min 6 °

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 7°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 8°

Utorak

23.04.

13° / 10°

Srijeda

24.04.

12° / 9°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Petak

26.04.

16° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Mjere podrške kroz Agrobudžet predstavljene u Šavniku i Žabljaku

Ekonomija

Tag Gallery
Comments 1

Mjere podrške kroz Agrobudžet predstavljene u Šavniku i Žabljaku

Autor: Obrad Pješivac

  • Viber

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja obavili su juče prezentaciju Agrobudžeta za ovu godinu i upoznali poljoprivredne proizvođače iz  Šavnika i Žabljaka sa planovima unapređenja proizvodnje koja predstavlja razvojni potencijal ovih krajeva.

I u narednom periodu oni će imati podršku Ministarstva i lokalne samouprave za unapređenje proizvodnje, poruka je sa sastanaka održanih u dvjema durmitorskim opštinama, koji su protekli u duhu otvorene i partnerske komunikacije, navodi se u saopštenju PR službe ovog vladinog resora. 

"Ovogodišnji Agrobudžet dobra je prilika za dalji razvoj velikog broja gazdinstava u ovim opštinama, koja se većinom bave stočarskom proizvodnjom. Prisutni poljoprivredni proizvođači su izrazili veliko interesovanje za mjere podrške koje su usmjerene na povećanje stočnog fonda, unapređenje prerade mlijeka na gazdinstvu, mjere podrške pčelarstvu, kao i mogućnosti za dalje unapređenje vodovodne i putne infrastrukture. Pozvani su mladi poljoprivredni proizvođači da iskoriste povoljnost bespovratne podrške u iznosu od 10.000 eura za zapošljavanje i pokretanje agrobiznisa. Veliko interesovanje prisutni su imali za nabavku sitne mehanizacije koja bi im unaprijedila poslovanje, gdje je saopšteno da će se javni poziv za bespovratnu podršku objaviti u prvoj polovini marta", navodi se u saopštenju.

Predstavnici Ministarstva upoznali su prisutne da se nastavlja sprovođenje Programa voće, povrće, mlijeko i mliječni proizvodi za škole, koji doprinosi stvaranju zdravih prehrambenih navika kod djece nižeg školskog uzrasta, i da će se program naredne školske godine između ostalih, proširiti i na opštine Šavnik i Žabljak.

"Stočari su se na prezentaciji u najvećoj mjeri interesovali za podršku na unapređenju stočnog fonda, adaptaciju na katunima i upravljanje stajskim đubrivom, prisutni su informisani da je novina povećanje premije za izdig na katune sa deset na 12 eura po uslovnom grlu.

Takođe, gazdinstva koja ostvaruju pravo na premiju po grlu od ove godine dobijaju premiju za svako grlo, a ne samo za grla preko predviđenog minimuma. Povećan je iznos subvencija sa 180 na 200 eura po hektaru obradive površine u biljnoj proizvodnji, odnosno na 210 eura za mlade farmere. Predstavnici Ministarstva pozvali su poljoprivredne proizvođače da prate aktuelne objave javnih poziva, kako bi pravovremeno i uz podršku savjetodavnih službi, ostvarili pravo na željenu podršku", navodi se u saopštenju i dodaje da je osnovni uslov za korišćenje bilo koje od agrobudžetskih mjera upis u Registar poljoprivrednih gazdinstava i pozvali one koji to do sada nijesu učinili, da se upišu.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Mile Dakiç

Ne spadam u mlade proizvođače i ako sam nov u ovom poslu, pa me zanima dali je moguće dobiti neki kredit za nabavku stočnog fonda i eventualno kosačice?