13 °

max 13 ° / min 8 °

Četvrtak

18.04.

13° / 8°

Petak

19.04.

15° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 4°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

19° / 7°

Srijeda

24.04.

20° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Vukčević: Za prvi talas potreba imaćemo na raspolaganju 120 miliona eura

Ekonomija

Tag Video
Comments 1

Vukčević: Za prvi talas potreba imaćemo na raspolaganju 120 miliona eura

Autor: Jelena Grbović

  • Viber

Uzimajući u obzir pandemiju moramo voditi računa o snabdijevanju građana najvažnijim proizvodima, to je kazao direktor Investiciono razvojnog fonta Zoran Vukčević, predstavljajući korišćenje nove kreditne linije za podršku likvidnosti privrednicima za ublažavanje posljedica izazvanih pandemijom koronavirusa.

Mikro i mala preduzeća moraju da budu sačuvana u ovim trenucima, jer su direktno ugrožena pošto trenutno ne obavljaju svoju djelatnost- to su ugostitelji, zanatlije, taksisti, frizeri, male trgovine.

"Za njih je omogućen kredit za likvidnost namijenjen za isplatu plata zaposlenima za naredna tri mjeseca. Krediti će se isplaćivati preko banaka tekućim računima preko banaka. Moramo biti svjesni da intenzitet uticaja na sva preduzeća nije isti. Neće svi imati istu mogućnost da amortizuju negativan uticaj“, naglasio je Vukčević.

"Nova kreditna linija- kreditna linija za preživljavanje. Prioritet je nabavka ljekova, medicinske opreme, sanitetskih vozila. Za ove namjene moramo imati sredstava. Zatim, proizvodnja, prerada i nabavka hrane, sredstava za higijenu", kazao je Vukčević.

Turizam je, ističe, ozbiljno ugrožen i tek ćemo sagledati posljedice u periodu pred nama.

„Ne postoji pravo na kredit, već je IRF u skladu sa realnom situacijom i potrebama donositi pojedinačnu odluku. Ovo nije vrijeme za preduzeća koje žele iskoristiti povoljne kredite za rješavanje problema iz prošlosti“.

Iznos kredita može biti do tri miliona, saopštio je Vukčević.

„Grejs period je do dvije godine, kamatna stopa 1.5 odsto. Kredit se realizuje elektronski. Molim Vas da razumijete ukupnu poziciju svih nas. Uradićemo sve što je u našoj moći da budemo na usluzi našim građanima i preduzetnicima. Za prvi talas potreba imaćemo na raspolaganju 120 miliona eura", kazao je Vukčević.

Naglasio je da će prioritet pri dodjeli kredita imati preduzeća za nabavku ljekova i hrane.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

boško

Nephodno je da IRF objavi koje firme su dobile kredit. Bojim se da će gro firmi biti one koje Irf godinama finansira milionskim iznosima.