8 °

max 15 ° / min 7 °

Petak

19.04.

15° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

14° / 8°

Utorak

23.04.

10° / 9°

Srijeda

24.04.

13° / 8°

Četvrtak

25.04.

10° / 6°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Ristić: Pokušaćemo da sačuvamo MA

Ekonomija

Comments 0

Ristić: Pokušaćemo da sačuvamo MA

Izvor: Mina business

Autor: Antena M

  • Viber

Crnoj Gori je neophodan nacionalni avio-prevoznik, jer je to jedina prava veza sa svijetom, saopštio je izvršni direktor Montenegro Airlinesa (MA), Vlastimir Ristić i poručio da će menadžment pokušati da sačuva tu kompaniju i građane učini ponosnim na nju.

„Mi u Crnoj Gori sada pokušavamo da sačuvamo kompaniju i učinimo je takvom da svi građani budu ponosni na nju. Neophodno je da u svakodnevnom životu i radu sačuvamo kopču sa svijetom, koja je postavljena na savremen način i koja uspjeva da odoli brojnim iskušenjima, među kojima je i pandemija koronavirusa“, rekao je Ristić u intervjuu agenciji Mina-business.

On je kazao da MA pokušava da se razvija u dva pravca, od kojih se prvi odnosi na mrežu direktnih letova.

„Prije svega pokušavamo da unaprijedimo mrežu svojih linija, odnosno da je postavimo tako da obuhvati najveći broj povezanih letova, da ujedno tačke koje su turistička kretanja i središta dijaspore povežu sa zemljom. Na tome ćemo intenzivno raditi“, poručio je Ristić.

On je dodao da drugi pravac razvoja podrazumijeva afirmaciju takozvanih „code share“ ugovora, odnosno prodaju avio-kapaciteta na destinacijama gdje MA ne saobraća. Na taj način se povećava avio-dostupnost Crne Gore, jer putnik jednom kartom, koju proda MA ili partnerska kompanija, može otići bilo gdje u svijetu.

„Lijep primjer za to je saradnja sa kompanijom Air Serbia. Putnik može sa jedinstvenom kartom MA otputovati za Njujork i da to bude zajedničko putovanje“, naveo je Ristić.

On smatra da je to značajno za MA, prije svega za nivo putničke avio-vidljivosti. Na taj način mreža MA postaje vidljivija, a Crna Gora dostupnija.

„Pokušavamo da pojačamo prisutnost i budemo bliži potencijalnim putnicima, da na taj način dođemo u situaciju, ne samo povećanja putnika, već generatora kretanja, da putnici koji dolaze zbog tradicionalnih veza, afirmišu Crnu Goru kao destinaciju u svojim okruženjima i generišu kretanje koje neće biti uslovljeno tradicionalnim vezama, već možda turističko ili poslovno“, saopštio je Ristić.

On je poručio da će se MA intenzivno truditi da se razvija u oba pravca.

Ristić smatra da je primjereno da se MA orijentiše u odnosu na zemlje okruženja, u kojem, pored Crne Gore, avio-kompanije imaju Srbija i Hrvatska, dok je sa Slovenijom to bio slučaj do skoro. On je podsjetio i da Bosna i Hercegovina, Kosovo, Sjeverna Makedonija i Abanija, i pored brojnih pokušaja, nijesu uspjele da naprave avio-kompaniju.

„Mi želimo da održimo tu jedinu pravu vezu koju Crna Gora ima sa svijetom“, poručio je Ristić.

On je podsjetio da Srbija, Hrvatska i Slovenija imaju izuzetnu automrežu, sjajne autoputeve, dobre željeznice i da intenzivno u njih ulažu.

„Te države su u odnosu na Crnu Goru privilegovane, jer su bliže značajnim emitivnim tržištima kada je riječ o turističkim i poslovnim kretanjima, pa ipak ulažu u svoje nacionalne aviokompanije. I ne samo da ulažu, već im one služe na ponos“, rekao je Ristić.

On je saopštio da je situacija u crnogorskom nacionalnom avio-prevozniku veoma složena, a da razlozi za to imaju karakter poslovnog nasljeđa, kao i novonastalih problema usljed epidemije koronavirusa.

Ristić je podsjetio da je Vlada u decembru donijela Zakon o sanaciji i konsolidaciji MA, s namjerom da sačuva kompaniju i novim ulaganjem omogući normalno poslovanje. Zakon se, kako je dodao, još ne primjenjuje, dok novi problem s pandemijom intenzivno traje, što dodatno komplikuje rad i perspektivu MA.

„Kadrovsko stanje u MA je u većini neodgovarajuće u odnosu na zahtjevnost posla koji treba obavljati. Lojalnost većine zaposlenih prema kompaniji je jako ugrožena, nedovoljno afirmisana sa aspekta značaja koji predstavlja i u dužem trajanju svedena na nemogućnost drugog izbora“, kazao je Ristić.

Posebna stvar su, kako je saopštio, tužbe zaposlenih kojima je kompanija izložena. Te tužbe se tiču prava iz radnog odnosa iz dugog perioda unazad, a sada uz kamate i sudske troškove intenzivno dolaze na naplatu.

Ristić je dodao da, pored osnovanih, postoje i ozbiljna potraživanja zaposlenih za koje nema pravog osnova.

„Tu borbu vodimo pred nadležnim sudovima, ali ta okolnost, dodatno, finansijski iscrpljuje kompaniju, i potrebno je mnogo napora i vremena da se iz ovog izađe“, smatra Ristić.

On je kazao da ima kolega koji nijesu išli tim putem, već su postupajući savjesno, svjesni situacije, pokazali razumijevanje i strpljivost u izvršenju obaveza kompanije prema njima i to u odnosu na obostrano nesporna prava.

„Kompanija će posebno voditi računa da sačuva takve zaposlene i omogući im kvalitetne prilike za dalji rad i razvoj u poslovima koje rade. Sa druge strane, koronakriza traje, i nije moguće ozbiljno predvidjeti kraj“, saopštio je Ristić.

On je dodao da otvaranje granica, koje je preduslov rada MA i koje neminovno predstoji, nosi povećan epidemiološki rizik, ali avio-kompanija čini sve da zaštiti putnike.

„Mogu zaista pozvati potencijalne putnike da bezbjedno lete sa nama, naravno uz poštovanje i ne previše zahtjevnih mjera zaštite koje se praktikuju na aerodromima i u avionu“, poručio je Ristić.

MA svoje planove, prema njegovim riječima, sada prilagođava kratkim rokovima, trudeći se da afirmiše prilagodljivost okolnostima i sačuva potencijale firme, koliko je god to moguće u postojećim okolnostima.

„Za sada uspijevamo u tome“, rekao je Ristić.

On je podsjetio da je MA u periodu pandemije pokazao društveni značaj i funkciju i dovezao kući više hiljada građana, čime je usrećio brojne porodice.

„Standardnim pokazateljima poslovanja, nije moguće predstaviti efekte i značaj tih aktivnosti. Osim prevoza građana, obavljan je i prevoz sanitetskog materijala i opreme u momentima kada su sati pristizanja imali ozbiljan značaj. Ne treba na to podsjećati, jer vjerujemo da građani pamte, ali treba istaći da se slično može ponoviti i da o toj okolnosti treba voditi računa kada govorimo o troškovima poslovanja, važnosti i opravdanosti postojanja avio-kompanije uopšte“, saopštio je Ristić.

On je dodao da pandemija uveliko traje, a da je MA u četvrtoj sedmici održavanja saobraćaja i to skoro bez ičije pomoći.

„Druge kompanije ne lete, jer komercijalni interes još ne postoji zbog stepena ograničenosti putovanja, ali MA je svjestan svog društvenog značaja i, u granicama realnih mogućnosti, od 12. juna čini Crnu Goru povezanom sa svijetom“, naveo je Ristić.

On smatra da je usvojeni plan sanacije i konsolidacije MA druga šansa za kompaniju i da u njoj moraju biti svjesni odgovornosti da se on na racionalan način primijeni.

„Ono što daje posebnu vrijednost tom zakonu je što, osim prevazilaženja postojećih problema, u čemu kompanija bez pomoći, zasigurno nebi uspjela, ozbiljno tretira budućnost avio-kompanije, dajući joj šansu kupovinom aviona“, rekao je Ristić.

On je to ilustrovao primjerom prema kojem se troškovi mogu predstaviti engleskim kodom ACMI - avion, posada, održavanje i osiguranje, gdje prvo slovo, odnosno kupovina ili iznajmljivanje aviona predstavlja najveći trošak.

„Tu postaje jasno koliko olakšanje za kompaniju predstavlja oslobađanje od te vrste izdatka. To zaista otvara mogućnost da se kompanija najprije stabilizuje kod dobavljača, zatim u odnosu na državna davanja, a potom i kadrovski ojača, dovođenjem kvalitetnijih, ali naravno i finansijski zahtjevnijih ljudi u kompaniju“, kazao je Ristić.

On je poručio da MA mora vremenom postati i „fabrika“ avio-kadrova, dajući mogućnost rada i profesionalne afirmacije završenim visokoškolcima koji žele i usuđuju se da rade u tako prestižnoj, ali i zahtjevnoj djelatnosti.

„U konačnom, na srednji rok, sve navedeno će dovesti do opšte stabilizacije kako rada kompanije, tako i njenog doprinosa privredi uopšte“, zaključio je Ristić.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR