9 °

max 16 ° / min 7 °

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 15°

Utorak

30.04.

24° / 15°

Srijeda

01.05.

23° / 15°

Četvrtak

02.05.

21° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Sekulić: Treći paket mjera imaće sanaciono-razvojni karakter

Ekonomija

Comments 0

Sekulić: Treći paket mjera imaće sanaciono-razvojni karakter

Izvor: Analitika

Autor: Antena M

  • Viber

Uzavršnoj smo fazi izrade trećeg paketa mjera i ubrzo možemo očekivati njegovo usvajanje, istakla je u razgovoru za Portal Analitika ministarka ekonomije Dragica Sekulić.

Kako je kazala, preduslov za usvajanje trećeg paketa mjera bio je usvajanje rebalansa budžeta.

''Vjerujemo da će treći paket u cjelosti zadovoljiti potrebe privrede, kao i da će predstavljati okosnicu novog modela ekonomskog razvoja Crne Gore'', navela je ona.

Sekulić je podsjetila da je Vlada Crne Gore kroz drugi paket ekonomskih mjera kao podršku privredi obezbijedila subvencije za zarade zaposlenima u različitim iznosima u zavisnosti od toga kojim sektorima i kategorijama pripadaju, odnosno da li je njihovo poslovanje usljed mjera bilo ugroženo, zabranjeno ili su zaposleni morali odsustvovati sa posla zbog čuvanja djeteta mlađeg od 12 godina, zbog odsustva usljed mjera samoizolacije ili karantina.

''Takođe, drugi paket predviđa i posebnu mjeru za novo zapošljavanje, kroz koju će poslodavci za svako novozaposleno lice koje u prethodnom periodu nije bilo radno angažovano ili se nalazilo na ZZZ dobiti subvenciju u trajanju od čak 6 mjeseci. U periodu od 1. maja do 24. juna 2020. godine ukupno je isplaćeno 32.678.078 eura za subvencije aprilskih i majskih zarada. Od 29.544 primljenih zahtjeva u tom periodu odobreno je 28.821 ili 97,6 odsto. Odbijeno je 669 zahtjeva (2,3 odsto), a 54 zahtjeva je trenutno u postupku obrade. Na ovaj način su subvencionisane aprilske zarade za 68.333 zaposlena lica'', dodala je ona.

Prema njenim riječima, subvencije za novo zapošljavanje, u trajanju od 6 mjeseci, odobrene su za 261 osobu.

''Svi novozaposleni imaju pravo na subvenciju u iznosu od 70 odsto minimalne cijene rade za period od 6 mjeseci'', objasnila je ona.

Male hidroelektrane i energetika

Sekulić je precizirala da su u toku razgovori sa investitorima u izgradnju deset malih hidroelektrana (mHE) oko načina i obima naknade za do sada uložena sredstva na realizaciji projekata koji su u planu da se raskidaju.

''Zbog osjetljivosti pitanja koja se tiču same procedure, kao i zbog uzajamne korektnosti ugovornih strana, sada ne možemo govoriti o detaljima pregovora sve do okončanja predmetnih postupaka'', naglasila je ministarka.

Sekulić je kazala da je izmjenama i dopunama Zakona o energetici, koje će se uskoro naći u skupštinskoj proceduri, pojednostavljen proces priključenja na elektroenergetsku mrežu.

''Broj koraka je sa sedam je sveden na – samo tri. Takođe, izmjenama i dopunama zakona postavile su se osnove da svi potrošači mogu da na komercijalno i vrlo isplativ način investiraju u instalacije za proizvodnju električne energije za svoje potrebe. Sada svako domaćinstvo može na sopstvenom krovu postaviti fotonaponski sistem koji će služiti za njihove potrebe, a da se viškovi vraćaju u mrežu'', rekla je Sekulić.

Intenzivirati aktivnosti

Ministarka ekonomije je istakla da je ekonomska kriza prouzrokovana epidemijom novog korona virusa pokazala da neke od već ranije preduzetih aktivnosti moramo da intenziviramo.

''Tu prije svega mislim na programe podrške privredi i unapređenju konkurentnosti naših preduzeća kako na našem, tako i na međunarodnom tržištu. Implementaciju već započetih programa podrške privredi ćemo nastaviti i u narednom periodu, a omogućićemo i nastavak velikih kapitalnih i infrastrukturnih projekata, uz poseban akcenat na domaću proizvodnju'', kazala je ona.

Prema njenim riječima, jačanje domaće proizvodnje nastaviće da bude u fokusu Vladinih politika.

''Domaćom proizvodnjom smanjićemo uvoz i potencijalno povećati izvoz. Intenzivno ćemo raditi na jačanju domaće proizvodnje'', zaključila je Sekulić.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR