10 °

max 14 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 15°

Utorak

30.04.

24° / 15°

Srijeda

01.05.

23° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Osam miliona eura za hidroelektrane Slap Zete i Glava Zete

Izvor: PR Centar

Ekonomija

Comments 0

Osam miliona eura za hidroelektrane Slap Zete i Glava Zete

Izvor: PR centar

Autor: Antena M

  • Viber

Elektroprivreda Crne Gore i norveška kompanija NTE, nakon uspješnog puštanja u rad rekonstruisane i modernizovane male hidroelektrane "Slap Zete", završile su rekonstrukciju i modernizaciju i druge male hidroelektrane u bjelopavlićkoj ravnici, "Glava Zete".

Projekti rekonstrukcije dvije male hidroelektrane "Slap Zete" i "Glava Zete" predstavljaju dio investicionog plana EPCG, sa ciljem da se kroz projekte rekonstrukcije sačuvaju i povećaju kapaciteti već postojećih malih hidroelektrana.

Izvršni direktor kompanije Zeta Energy Dragan Vlahović rekao je da je u ovaj projekat uloženo preko osam miliona eura.

"U tehničkom smislu, rezultat ove investicije biće povećanje proizvodnje 30 odsto u odnosu na raniju proizvodnju. Prilikom realizacije projekata, vođena je i odgovorna socijalna politika, tako da tokom cijelog procesa nije bilo otpuštanja radnika. Rekonstrukcija i modernizacija sprovedena je uz poštovanje svih ekoloških standarda", naglasio je Vlahović.

Projekat rekonstukcije obuhvatio je zamjenu kompletne elektro mehaničke opreme, kao i sanaciju i adaptaciju kompletne građevinske infrastrukture.

Prosječna ostvarena proizvodnja u periodu prije rekonstrukcije iznosila je 14,6 GWh dok će sada godišnja proizvodnja iznositi 20,5 GWh. Do ovog značajnog rezultata došlo se povećenjem stepena efikasnosti turbinskog sklopa i samih generatora.

Projekat rekonstrukcije je obuhvatio i ugradnju najsvremenije tehnologije za tretman otpadnih voda, čime su ispunjeni najsavremeniji zahtjevi u cilju zaštite životne sredine.

Mala hidroelektrana "Slap Zete" izgrađena je 1952. godine sa instalisanom snagom od 1,2 MW. Tri godine kasnije, u pogon je puštena i "Glava Zete" sa snagom od 4,5 MW.

Oba objekta, od 2010.godine, posluju u sastavu zajedničkogn preduzeća EPCG i norveške NTE, a većinski vlasnik je EPCG.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR