23 °

max 28 ° / min 20 °

Utorak

22.09.

28° / 20°

Srijeda

23.09.

22° / 19°

Četvrtak

24.09.

25° / 18°

Petak

25.09.

22° / 20°

Subota

26.09.

22° / 18°

Nedjelja

27.09.

19° / 16°

Ponedjeljak

28.09.

21° / 17°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Uprava carina dodijelila prvi status ovlašćenog privrednog subjekta – AEO

Ekonomija

Comments 0

Autor: Antena M

  • Viber

Uprava carina dodijelila prvi status ovlašćenog privrednog subjekta – AEO

U skladu sa najvišim EU standardima u oblasti saradnje i partnerstva između carine i biznis zajednice (AEO koncept) Uprava carina Crne Gore dodjelila je prvi status ovlašćenog privrednog subjekta kompaniji „Neregelia“ iz Podgorice.

Kako je objašnjeno, status AEO dodijeljen je za carinska pojednostavljenja (AEOC) i sigurnost i zaštitu (AEOS). U skladu sa standardima, dobijanjem statusa AEO, kompanija „Neregelia” je priznata od carine kao pouzdan partner na carinskom području Crne Gore čime je stekla pravo na korišćenje većeg broja pogodnosti u carinskom postupku.

"Koncept ovlašćenog privrednog subjekta (AEO) koje je uvela Svjetska carinska organizacija (WCO) zasniva se na partnerstvu između carinskih organa i privrednih subjekata. Kompanije koji ispunjavaju široki spektar kriterijuma, na dobrovoljnoj osnovi blisko sarađuju sa carinskim organima kako bi ostvarili zajednički cilj – sigurnost lanca snabdijevanja. Koncept je snažno zasnovan na partnerstvu između carinskih organa i privrednih subjekata. To podrazumijeva da odnos između carinskih organa i AEO funkcioniše na načelima uzajamne transparentnosti, ispravnosti, poštenja i odgovornosti. Carinski organ očekuje da AEO postupa u skladu sa carinskim zakonodavstvom, te da će obavijestiti carinski organ o svim poteškoćama na koje nailazi pri usklađivanju sa propisima. Carinski organ treba da im pruža podršku kako bi se to ostvarilo", objasnili su u saopštenju.

Crna Gora je AEO koncept uspostavila na osnovu međunarodno priznatih standarda, kroz izmjene Carinskog zakona i donošenjem uredbe za implementaciju AEO 2015.

Program je otvoren za sve učesnike u lancu snabdijevanja. Odobrenje statusa AEO u obliku AEOC predviđeno je za privredne subjekte sa sjedištem u Crnoj Gori koji bi htjeli da ostvare olakšice i pojednostavljenja koja su navedena u carinskom zakonodavstvu.

Status AEOS predviđen je za privredne subjekte sa sjedištem u Crnoj Gori koji žele olakšice u pogledu carinskih provjera u odnose na sigurnost i zaštitu kad roba ulazi u carinsko područje Crne Gore ili ga napušta.

Obje vrste odobrenja, AEOC i AEOS, mogu se koristiti istovremeno. U tom slučaju imalac odobrenja mora zadovoljiti kriterijume za sticanje statusa i AEOC-a i AEOS-a, te može koristi olakšice koje se odnose na oba statusa, objasnili su.

Uslovi koje privredni subjekt mora ispuniti kako bi dobio status AEO podrazumijevaju visoki nivo pouzdanosti i kvaliteta poslovnih procesa i sistema unutrašnje kontrole.

Između ostalog, neophodno je postojanje potpune usklađenosti poslovanja sa carinskim propisima u dužem vremenskom periodu, uredno vođenje računovodstva i olakšan pristup računovodstvenoj evidenciji, postojanje sistema koji omogućava otkrivanje nepravilnosti i prevara, arhiviranje evidencije i zaštita od gubitka podataka, odgovarajuće sigurnosne mjere za zaštitu informacionog sistema, finansijska likvidnost itd.

Uslovi koje privredni subjekt mora ispuniti odnose se i na postojanje strogih pravila vezanih za zaštitu od nezakonitog upada u objekte, procedure za uspostavljanje pouzdanih odnosa sa poslovnim partnerima u cilju zaštite međunarodne trgovine, vršenje provjere potencijalnih zaposlenih koji će raditi na sigurnosno osjetljivim mjestima.

Pojednostavljenje, ubrzavanje carinskih postupaka i  smanjenje troškova poslovanja osnovne su prednosti sticanja statusa AEO, a što ima pozitivan uticaj na stabilnost poslovanja privrednih subjekata, kroz tehnološka ulaganja, dobrovoljno pridržavanje bezbjednosnih propisa i podizanje standarda kvaliteta robe, čime se ostvaruju benefiti važni i za krajnjeg korisnika, odnosno građane, naveli su iz UC.

Prilikom uspostavljanja AEO Programa u Crnoj Gori, Uprava carina je imala tehničku pomoć Njemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ) i Međunarodna finansijske korporacije (IFC) Grupacije Svjetske banke.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR