11 °

max 15 ° / min 10 °

Utorak

23.04.

15° / 10°

Srijeda

24.04.

15° / 9°

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

16° / 8°

Subota

27.04.

19° / 10°

Nedjelja

28.04.

22° / 11°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Ugostitelji uputili dopis NKT-u

Ekonomija

Comments 0

Ugostitelji uputili dopis NKT-u

Autor: Jelena Ćetković

  • Viber

 NVO Udruženje ugostitelja Podgorice uputilo je dopis Nacionalnom koordinacionom tijelu za zarazne bolesti. Taj 

Njihov dopis koji je podržalo još sedam udruženja prenosimo integralno.

"Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti je dana 25.09.2020. godine, na preporuku Instituata za javno zdravlje donijelo Odluku, koja stupa na snagu od 28.09.2020. godine, a kojom je između ostalog propisano:

 a. Ograničenje rada ugostiteljskih objekata do 22:00 sata;

 b. Ograničavanje uslova rada ugostiteljskih objekata tako što je uz važeće epidemiološke mjere dozvoljeno da za jednim stolom i u objektu i izvan njega (terase, bašte i sl.) budu najviše dvije osobe; i

 c. Obaveza striktnog poštovanja razmaka od najmanje jedan metar od stolice do stolice kada lica sjede za stolovima i okrenuti su leđima jedni drugima.

Navedeni dio mjera odnosi se na Glavni grad Podgorica, koji prema metodologiji IJZ u ovom trenutku ima 545 lica oboljelih od virusa Covid 19 na 100.000 stanovnika.

 Ono što, prije svega, ističemo, jeste činjenica da ova Odluka NKT-a ne sadrži adekvatno obrazloženje, analizu bilo koje vrste, statističke podatke ili bilo kakvo uporište za donošenje iste.

 Ovom odlukom, kako iz samog teksta proizilazi, nadležni državni organi, konkretno NKT i IJZ, kao isključivog krivca za širenje virusa Covid 19 vide i u tom smislu targetiraju - UGOSTITELJSKE OBJEKTE.

 Postavlja se pitanje: Na osnovu čega? Koji kriterijum je uzet u obzir prilikom donošenja ovakve odluke? Do današnjeg dana, kako lica koja su direktno pogođena ovom odlukom, tako ni šira javnost nisu dobili bilo koju vrstu obrazloženja! Ako djelatnost ugostiteljskih objekata na bilo koji način ugrožava zdravlje građana i građanki Crne Gore, to treba jasno staviti do znanja i potkrijepiti bilo kojom vrstom dokaza. Članovi ovog udruženja ovim putem iskazuju spremnost da, ukoliko se ispostavi da na njihovoj strani postoji odgovornost za pomenuto, zatvore svoje objekte i na taj način daju doprinos poboljšanju zdravstvene situacije u našoj Državi.

 Donošenjem ovih mjera se, svakako, obesmišljava ugostiteljska djelatnost, jer su poslovni gubici, ugroženost zaposlenih bili prisutni i sa postojećim mjerama.

Smatramo da se, u državi u kojoj je turizam označen, od strane svih nadležnih institucija, kao primarna razvojna grana privrede, ovakvim potezima i donošenjem ovakvih odluka ne nanosi šteta samo ugostiteljima, već i budžetu države i lokalnih samouprava, što govori u prilog tvrdnjama podnosioca ovog dopisa.

 Nadalje, smatramo da je važno istaći i to da se na ovaj način pokušava opravdati nedostatak kapaciteta za sprovođenje postojećih mjera NKT-a. Naime, svi smo svjedoci selektivnog pristupa nadležnih inspekcijskih službi prilikom terenskog obilaska ugostiteljskih objekata. Ne ulazeći u razoge za takvo postupanje, smatramo da je bilo neophodno uložiti dodatni napor, od strane Države i organa lokalne samouprave da se postupanje određenih lica (pravnih i fizičkih) suprotno mjerama NKT-a, najrigoroznije sankcioniše, te da ugostitelji, koji navedene mjere maksimalno poštuju, ne trpe nesagledive štetne posledice.

Ponavljamo, očigledno je da NKT i IJZ kao isključivog i dežurnog krivca za širenje zaraze, koja nas je sve, nažalost, pogodila, vide ugostitelje i njihove objekte. I ranijim odlukama donijete su iste mjere ali se u praksi pokazalo da su neopravdane i pretjerane, što je i sada slučaj. Niti jedan ugostiteljski objekat nije bio izvor zaraze, jer se u njima maksimalno poštuju i sprovode higijenske mjere i mjere socijalne distance. Takođe, ostaje nejasno zašto su od ovih mjera izuzeti tržni centri, trgovačke radnje, teretane itd.? Ovo je još jedna u nizu nelogičnosti navedenih mjera.

Takođe, ugostitelji Glavnog grada izražavaju spremnost da preduzmu, u slučaju potrebe, dodatne mjere kojima će se obezbijediti dodatna sigurnost gostiju (mjerenje temperature isl), a u skladu sa razumnim i smislenim uputstvima NKT-a i IJZ-a.

 Na kraju, izražavajući, prije svega, zabrinutost zbog pespektive turizma kako u Glavnom gradu, pa onda i u Crnoj Gori, te zapanjenost nedostatkom kapaciteta da se postojeća situacija izazvana virusom COVID 19 riješi na način koji ne devastira turističku privredu, pozivamo NKT i IJZ da, u najkraćem mogućem roku, daju jasno i na dokazima utemeljeno obrazloženje za donošenje ovakvih odluka.

 Ukoliko ovo obrazloženje izostane, Udruženje ugostitelja Podgorice će, preko sredstava javnog informisanja, pozvati sve svoje članove, ali i ostale ugostitelje na teritoriji Glavnog grada i Države Crne Gore, kao i širu javnost, da ne poštuju najnovije mjere NKT-a.

 Ukoliko se dokaže neophodnost mjera koje su usvojene, a koje bi pogoršale ionako otežane uslove za funkcionisanje naše djelatnosti,  tražimo maksimalno smanjenjenje plaćanja svih poreza (PDV, doprinosi itd). U suprotnom, svi dolje potpisani su saglasni da zatvore svoje objekte, jer ne postoji način da bi ovakav način poslovanja mogao da opstane na tržištu, što će u konačnom dovesti do gubitka velikog broja radnih mjesta i imati nesagledive posledice po crnogorsku privredu", navedeno je u dopisu.

 Tekst ovog dopisa podržali su:

1.     Udruženje ugostitelja Bara

2.     Udruženje ugostitelja Budve

3.     Udruženje ugostitelja Kotora

4.     Udruženje ugostitelja Tivta

5.     Udruženje ugostitelja Herceg Novog

6.     Udruženje ugostitelja Nikšića

7.     Udruženje ugostitelja Bijelog Polja

 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR