18 °

max 21 ° / min 8 °

Subota

31.10.

21° / 8°

Nedjelja

01.11.

21° / 9°

Ponedjeljak

02.11.

20° / 8°

Utorak

03.11.

21° / 10°

Srijeda

04.11.

21° / 10°

Četvrtak

05.11.

22° / 11°

Petak

06.11.

20° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Bregu: Regionu treba zajedničko tržište

Ekonomija

Comments 2

Izvor: Mina

Autor: Jelena Ćetković

  • Viber

Bregu: Regionu treba zajedničko tržište

Regionu je potrebno zajedničko tržište kako bi se osigurala sloboda kretanja privrednika, vozača i građana na Zapadnom Balkanu, ocijenila je generalna sekretarka Savjeta za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu.

Ona je, na sastanku ministara unutrašnjih poslova u okviru Berlinskog procesa na temu omogućavanja kretanja sa ličnom kartom u regionu Zapadnog Balkana, kazala da region nije savršen, ali da žele da izvuku najbolje iz ne baš tako dobre situacije.

„Kao prvi korak, RCC je ponosan što omogućava postizanje sveobuhvatnog regionalnog sporazuma o kretanju sa ličnom kartom. Komercijalni i trgovinski odnosi u regionu ne mogu više ostati ovakvi kakvi jesu. Treba da imamo zajedničko tržište, privrednici treba slobodno da se kreću, granice da budu otvorene 24 sata dnevno svih sedam dana u sedmici, potrebne su nam digitalne usluge u službi ljudi, kao i inovacije“, rekla je Bregu.

Ona je na sastanku koji je održan putem interneta saopštila da bez slobode kretanja nema zajedničkog tržišta.

„Ne možemo podstaći trgovinu ako ne otklonimo prepreke i ne osiguramo slobodu kretanja privrednika, vozača i građana. Šest ekonomija Zapadnog Balkana je pokazalo da mogu prevazići političku retoriku i zeleni koridori su dobar primjer toga“, dodala je Bregu.

Prema njenim riječima, sloboda kretanja zaslužuje veće zalaganje od reaktivnih i ad hoc rješenja.

„Kao prvi i najosnovniji korak moramo omogućiti građanima da putuju sa ličnom kartom. Odlučni smo da se to ostvari kao jedan od glavnih rezultata novog Akcionog plana za zajedničko regionalno tržište za period od naredne do 2024. godine i neumorno radimo da u tome uspijemo i da dokument potvrde lideri na samitu u Sofiji u novembru,“ poručila je Bregu.

Sastanak ministara unutrašnjih poslova, koji su organizovale Bugarska i Sjeverna Makedonija kao predsjedavajuće Berlinskim procesom u ovoj godini, naslanja se na potvrđenu opredjeljenost lidera sa Zapadnog Balkana da unaprijede regionalnu saradnju kako bi se postigli konkretni rezultati za sve građane regiona.

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

Lazar

Ako je ovo priča koja navodi na priču o tzv. "mini - Šengenu", onda Bregu treba da zna da postoji CEFTA sporazum koji reguliše sve ovo o cemu priča, tako da pravljenje paralelnih asocijacija za istu stvar nema svrhe ni smisla.

Roksana

Bregu, nema potrebe za pricom o nekakvoj setnji uz licnu kartu kao slobodu jer ljudi setaju bez ikakvibh problema. Tako je i kod trgovine - uvorza/izvoza. Ne treba nam " mini sengen " jer je on omča o našem vratu. Ne, hvala! Zato sto tu jaci uvijek kači.