10 °

max 12 ° / min 10 °

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

15° / 9°

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

16° / 8°

Subota

27.04.

19° / 10°

Nedjelja

28.04.

22° / 11°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Zeković: Pokazalo se da je inicijativa za uvođenje neradne nedjelje bila potpuno opravdana

Izvor: SDP

Ekonomija

Comments 1

Zeković: Pokazalo se da je inicijativa za uvođenje neradne nedjelje bila potpuno opravdana

Autor: Milena Aprcović

  • Viber

Godinu nakon uvođenja neradne nedjelje u sektoru trgovine pokazala se potpuna opravdanost inicijative na kojoj su više godina istrajavali SDP i Unija slobodnih sindikata, poručuje član Glavnog odbora ove partije Bojan Zeković. 

On ukazuje da su desetine hiljada radnika dobile dan za odmor i bar jedan dan koji mogu provesti sa svojim porodicama. 

Nije "stao život", niti je uništena privreda – kako su pravdali dugogodišnje kršenje zakona i kršenje prava zaposlenih, već su svi proizvodi za kojima postoji potreba kupljeni dan ranije ili kasnije, kao i u mnogim drugim državama, kaže Zeković. 

"Podsjećamo da je ovim riješen samo dio problema na koji ukazujemo još od 2013. godine, od kada Ministarastvo ekonomije ne izvršava svoju zakonsku obavezu ugrožavajući prava desetina hiljada radnika na neradne praznične dane, ali i pravo onih privrednih subjekata kojima to zakon dozvoljava da u skladu sa zakonom dobiju dozvolu i organizuju rad u praznične dane.

Podsjećamo da smo u cilju rješavanja ovog problema postavili niz poslaničkih pitanja i inicijativa ka Socijalnom savjetu, ali je problem samo parcijalno riješen. I dalje se krši zakon i desetine hiljada zaposlenih i hiljade privrednih subjekata čija tehnologija rada, niti priroda djelatnosti ne zahtijevaju neprekidan rad, nemaju neradne praznične, odnosno ne ostvaruju prava koja koja ih po zakona pripadaju u slučaju organizacije rada tokom prazničnih dana.

Očekujemo od partija koje čine novu parlamentarnu većinu, a koje su naše inicijative u ovom pravcu podržavale dok su bile u opoziciji, da će isti stav imati i ubuduće, i da ćemo nakon punih 7 godina političke borbe uspjeti da obezbijedimo sprovođenje zakona i obezbijedimo poštovanje prava radnika", zaključuje Zeković. 

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

mr

U CG trenutno ništa bitnije nema... Svaka vama čast. Pih, na što ste došli.