15 °

max 15 ° / min 9 °

Subota

05.12.

15° / 9°

Nedjelja

06.12.

16° / 7°

Ponedjeljak

07.12.

12° / 9°

Utorak

08.12.

13° / 8°

Srijeda

09.12.

12° / 11°

Četvrtak

10.12.

11° / 10°

Petak

11.12.

11° / 7°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
MF: Krivokapićev tim nas nije kontaktirao povodom Nacrta budžeta za 2021.

Izvor: Krivokapić

Ekonomija

Comments 1

Autor: Antena M

  • Viber

MF: Krivokapićev tim nas nije kontaktirao povodom Nacrta budžeta za 2021.

Ministarstvo finansija u dosadašnjem periodu nije bilo kontaktirano od mandatara Zdravka Krivokapića i njegovog stručnog tima sa iskazanim interesovanjem za dobijanje informacija o Nacrtu budžeta za 2021. godinu, saopštio je danas ovaj vladin resor, povodom izjava Krivokapića u vezi sa nemogućnošću dobijanja informacija o Nacrtu budžeta za narednu godinu.

Iz Ministarstva navode da je Nacrt zakona o budžetu za 2021. godinu, shodno Zakonu o budžetu i fiskalnoj odgovornosti, pripremljen 30. oktobra 2020.

"Nakon konsultacije sa Vladom, s obzirom na najave o formiranju Vlade početkom novembra 2020. godine, odlučeno je da se Nacrt budžeta za 2021. godinu ne stavlja u dalju proceduru, već da bude predmet razmatranja novoformirane Vlade, imajući u vidu da godišnji zakon o budžetu treba da sadrži fiskalni izkaz politika koje će se sprovoditi u narednom periodu, a o kojima će odlučivati nova Vlada", kažu u Ministarstvu. 

Napominju da izrada godišnjeg zakona o budžetu počinje već u januaru, te da Nacrtu budžeta prethodi izrada stručnih uputstava, smjernica, organizovanje velikog broja radnih sastanaka i značajan obim uloženog truda i napora zaposlenih, te apeluju da se u javnosti ne omalovažava rad zaposlenih u Ministarstvu finansija i drugim institucijama, koji su, u izuzetno otežanim okolnostima izazvanim pandemijom koronavirusa,  pripremali ovaj dokument.

"Imajući u vidu navedeno, kao i da je u međuvremenu došlo do odlaganja datuma zasijedanja Skupštine Crne Gore na kojoj je planirano odlučivanje o izboru Vlade, što onemogućava ispunjavanje utvrđenih rokova za razmatranje budžeta i dovodi u pitanje mogućnost usvajanja budžeta do kraja tekuće godine, u cilju efikasnijeg rada, Ministarstvo finansija poziva gospodina Krivokapića i njegov stručni tim da stupe u kontakt sa Ministarstvom finansija, ukoliko se smatra za shodnim, i iskažu interesovanje po ovom i svim drugim pitanjima koja se smatraju urgentnim u ovom periodu prije formiranja Vlade", navode iz MF-a. 

Po iskazanom interesovanju, Ministarstvo će obezbijediti sve zahtijevane informacije, i staviti ih na raspolaganje, a koje su u nadležnosti Ministarstva i koje može podijeliti u skladu sa zakonom.

"Ukoliko se smatra korisnim, Ministarstvo finansija predlaže održavanje radnih sastanaka u narednom periodu, u okvirima mjera utvrđenih naredbama NKT-a i ministra zdravlja, u cilju prezentovanja karakteristika Nacrta budžeta za narednu godinu i pojašnjenja svih otvorenih pitanja i nedoumica.

Takođe, imajući u vidu najavu o reorganizaciji Vlade, kojom se predviđa izmjena organizacione strukture, spajanje institucija, kao i formiranje novih, s obzirom na kratak vremenski period do kraja tekuće godine, posjedovanje informacija o novoj podjeli nadležnosti bilo bi od značajne koristi Ministarstvu finansija, kako bi se pravovremeno izvršilo prilagođavanje informacionog sistema za pripremu i planiranje budžeta i povezivanje programskih djelatnosti, i njima pripadajućih alokacija, sa novom organizacionom šemom", kažu u Ministarstvu finansija.

Ukazuju da je za ove aktivnosti potrebno vrijeme, te predlažu da stručni tim Krivokapića dostavi Ministarstvu finansija Nacrt izmjena i dopuna Uredbe o organizaciji i načinu rada državne uprave, ukoliko je Nacrt izmjena pripremljen, ili podijeli informacije po ovom pitanju u direktnoj komunikaciji.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR