12 °

max 21 ° / min 12 °

Nedjelja

05.05.

21° / 12°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 12°

Utorak

07.05.

21° / 13°

Srijeda

08.05.

22° / 12°

Četvrtak

09.05.

18° / 13°

Petak

10.05.

19° / 12°

Subota

11.05.

19° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Ugostitelji traže hitan sastanak sa Vukovićem: Krajnje je vrijeme za konkretnu podršku

Ekonomija

Comments 0

Ugostitelji traže hitan sastanak sa Vukovićem: Krajnje je vrijeme za konkretnu podršku

Autor: Antena M

  • Viber

NVO „Udruženje ugostitelja Podgorice“, saopštilo je u dopisu gradonačelniku Glavnog grada Podgorice, Ivanu Vukoviću, sa katastrofalnim stanjem u kojem se ugostiteljska djelatnost na teritoriji Glavnog grada Podgorice nalazi, a koje je, kako smatraju, izazvano mjerama Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti Vlade Crne Gore.

Kako su naveli u saopštenju, pomenute mjere su za posljedicu imale to da je od pojave pandemije virusa COVID 19 u Glavnom gradu veliki broj naših sugrađana ostao bez posla, te da su prihodi privrednih društava koje obavljaju ugostiteljsku djelatnost svedeni na nepodnošljivi minimum. 

"Prema podacima MONSTAT-a, najveći pad u broju zaposlenih bilježi se u Podgorici, gdje je u martu posao imalo 86.631 građana, a u avgustu je ta brojka smanjena za 6.939, pa je posao imalo 79.692 stanovnika tog grada. Najveći broj novih nezaposlenih, nažalost, bio je na radu upravo u ugostiteljskim objektima. 

Takođe, prema istraživanju Unije poslodavaca Crne Gore, 90% ispitanika ima smanjene prihode u odnosu na isti period prošle godine dok je kod svakog petog privrednika pad prihoda veći od 80%, a obaveze prema državi i zaposlenima su ostale iste. Najveći pad prihoda je, nesporno, u ugostiteljskoj djelatnosti i hotelijerstvu", naveli su ugostitelji u saopštenju Vukoviću.

Dodaju da, kako su dosadašnji paketi mjera Vlade Crne Gore bili daleko od dovoljnih kako bi se sanirala situacija u turističkoj privredi Podgorice, smatraju da Glavni grad ima obavezu da svojim odlukama maksimalno olakša ionako tešku situaciju u kojoj se ugostitelji nalaze od marta mjeseca i uvođenja mjera NKT-a.

"Konkurs Glavnog grada za podršku podgoričkim ugostiteljima, kojim je opredijeljeno 80.000,00 eura, činio se kao korektno rješenje i znak dobre volje da se ugostiteljima koliko toliko pomogne u ovim teškim vremenima, ali se ispostavilo da je apsolutno nesvrsishodan. Naime, pomenutim Konkursom od potencijalnih učesnika zahtijevana je preobimna dokumentacija i ispunjavanje uslova koje je u ovom trenutku grčevite borbe za svako radno mjesto i solventnost, malo koji privredni subjekt može ispuniti.

Smatramo da je krajnje vrijeme da Glavni grad Podgorica povuče konkretne poteze u cilju pomoći svojoj turističkoj privredi, bez koje ne bi bio ono što jeste, pa NVO “Udruženje ugostitelja Podgorice” u ime svojih članova, a vjerujemo i onih privrednih društava koja to još uvijek nijesu, podnosi zahtjev da Glavni grad:

1.     Obustavi sve postupke prinudne naplate pokrenute protiv privrednih društava koji obavljaju ugostiteljsku djelatnost na teritoriji Glavnog grada;

2.     oslobodi plaćanja svih nametakoji su u nadležnosti lokalne samouprave za vrijeme trajanja pandemije virusa COVID 19 i to:

·       Naknade za bašte;

·       Naknade za pristupne puteve;

·       Članski doprinosi u TO Podgorica;

·       Prirezi svih vrsta: na zarade, na ugovor o djelu, na ugovor o zakupu;

·       Boravišne takse.

3.     Subvencioniše obaveze privrednih društava koji obavljaju ugostiteljsku djelatnost na teritoriji Glavnog grada kod privrednih društava čiji je osnivač ( „Vodovod i kanalizacije“ doo, „Čistoća“ doo itd) u iznosu od 50% te reprogram postojećih obaveza na period od 24 mjeseca sve dok su na snazi važeće mjere Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti Vlade Crne Gore.", naveli su u zahtjevima.

Smatraju da će se jedino na ovaj način koliko toliko ublažiti katastrofalan položaj u kojem se ugostiteljstvo u Glavnom gradu nalazi.

"Na kraju, predlažemo i da se po ovom pitanju održi sastanak sa gradonačelnikom g-dinom Ivanom Vukovićem u najkraćem mogućem roku", zaključili su. 

 

 

 

 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR