14 °

max 14 ° / min 7 °

Petak

26.04.

14° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

24° / 14°

Srijeda

01.05.

21° / 14°

Četvrtak

02.05.

17° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Pad kreditnog rejtinga Crne Gore na najniži nivo od sticanja nezavisnosti

Ekonomija

Comments 2

Pad kreditnog rejtinga Crne Gore na najniži nivo od sticanja nezavisnosti

Izvor: CdM

Autor: Antena M

  • Viber

Međunarodna rejting agencija Standard and Poor’s (S&P) smanjila je danas dugoročni kreditni rejting Crne Gore sa B+ na B, uz stabilan izgled.

Ovo je najniži kreditni rejting Crne Gore od sticanja nezavisnosti 2006. godine.

Kao razloge navode oslabljenu fiskalnu i platnobilansnu poziciju zemlje i pad BDP od 15.5 odsto. Projektuju da će javni dug u prosjeku iznositi skoro 80 odsto BDP na srednji rok, što je za oko za dvadeset procentih poena više u odnosu na projekciju S&P prije pandemije i očekuju postepeni oporavak ekonomije što će zavisiti od globalnog progresa u vakcinaciji.

Ističu i da je u Crnoj Gori povećano učešće spoljnjeg duga u ukupnom, ukazujući na rastuću međuzavisnost fiskalnih i eksternih neravnoteža.

Tanka parlamentarna većina

U S&P navode da, imajući u vidu pad ekonomije zbog kovida i oslabljenu fiskalnu poziciju, očekuju da će se deficit javnih finansija spustiti na oko 3 odsto BDP tek 2023. Međutim “postoji rizik da vlasti možda neće biti u mogućnosti da kontrolišu  nivo tekuće potrošnje imajući u vidu istoriju labave kontrole, heterogenu prirodu nove vladajuće koalicije i tanku parlamentarnu većinu”, navode u S&P-u.

U Agenciji očekuju dinamičniji oporavak ekonomije na srednji rok nakon pada u 2020, izazvanog koronavirusom.

S&P računa da Crna Gora ima fiskalni prostor nakon emisije obveznica od 750 miliona eura za finansiranje budžeta u narednih 12 mjeseci i da će distribucija vakcine biti uspješna, pa zbog toga projektuje stabilne izglede.

Međutim, u pesimističkom scenariju kažu da “rejting može biti pod pritiskom ako se crnogorska ekonomija ne oporavi tokom 2021-2022, što će značiti dalji pritisak na već slabu fiskalnu poziciju.”

Ocjena kreditnog rejtinga države važna je za procjenu kreditne sposobnosti, a negativan rejting znači teže i skuplje zaduživanje i lošiju investicionu atraktivnost.

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

Krsto

Tek ce nas rejting padati..Kad stignu visoke kamate na kredite koje nova vlast podize samo zato da bi Crnu Goru pretvorila u dio velike srbije.Cilj nove vlasti je da se CG sto zaduzi do maksimuma i da se sto vise javnih preuzeca i luka Bar budzasto prodaju srbiji

posgoricanin

napokon veliki uspjeh nove vlade , Ovako mogu samo experti unistiti držabu samo za 100 dana. ovo mozemo zahvaliti Dritanu koji je oslobodio Crnu Goru i dozvolio Srpskom svetu da radi sto želi. da vidimo sto ce na ovo kazati Jelušička i ostale posrbice iz URA?